Paragvaj zaplena kokain
Ilustracija Foto:EPA-EFE/Nathalia Aguilar

Trgovina kokainom u Evropi je sve nasilinija, više diversifikovana i konkurentnija a odlikuje je i pojava novih kriminalnih mreža, poput zapadnobalkanskih, navodi se u izveštaju Europola i Kancelarije UN za borbu protiv droge i kriminala (UNODC) o tržištu kokaina.

Najnoviji izveštaj ukazuje na novu dinamiku tržišta kokaina koja predstavlja jasnu pretnju evropskoj i globalnoj bezbednosti, saopštila je Evropska policijska agencija.

Kako se ocenjuje, fragmentacija kriminalnog okruženja u zemljama izvorima otvorila je novu mogućnost evropskim kriminalnim mrežama – da isključe posrednike i dobijaju direktne isporuke kokaina.

Dalje se ukazuje da je nova konkurencija na tržištu dovela do povećanja ponude kokaina i samim tim do više nasilja.

Kako se ističe, prethodno dominantni monopoli u isporukama kokaina na veliko na evropska tržišta, sada se suočavaju sa konkurencijom novih mreža koje trguju drogom.

„Kriminalne mreže sa Zapadnog Balkana su, npr, uspostavila direktne kontakte sa proizvodjačima i obezbedile istaknuto mesto u velikoprodaji kokaina“, navodi Europol.

U izveštaju se ističu značaj intervencija na „izvoru kokaina“ i potreba jačanja saradnje i razmene informacija kako bi se efikasnije istraživale i otkrivale pošiljke.

Ukazuje se i na važnost istraga pranja novca radi praćenja nezakonite dobiti i oduzimanja imovine stečene kriminalom.

„Te finansijske istrage predstavljaju srž borbe protiv trgovine kokainom jer za posledicu imaju da se kriminal ne isplati“, ističe se.

Kokain, Škaljarski klan, Škaljarci, hapšenje, Španija
Foto: guardiacivil.es

Šefica operativno-analitičkog centra u Europolu Hulija Vjedma (Julia Viedma) rekla je da je trgovina kokainom jedna od ključnih bezbednosnih bojazni sa kojom se EU sada suočava.

„Gotovo 40 odsto kriminalnih grupa aktivnih u Evropi je umešano u trgovinu drogom a trgovina kokainom donosi milijarde evra profita“, rekla je Vjedma.

Kloe Karpantije (Chloé Carpentier) iz istraživačkog sektora u UNODC istakla je da će se „trenutna dinamika diverzifikacije i proliferacije kanala snabdevanja kokainom, kriminalnih aktera i modaliteta verovatno nastaviti, ako se ne kontroliše“.

Bonus video: Majka žrtve Belivukovog klana ne zna ništa o sinu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram