Foto: Facebook

Suđenje Mihailu Maksimoviću, optuženom za organizovanje elitne prostitucije na teritoriji Srbije, nastavljeno je danas u Višem sudu u Beogradu, a prvoptuženi u ovom postupku do detalja je izneo svoju odbranu. On je na današnjem suđenju nastavio davanje iskaza i rekao da je tačno da je posredovao u vršenju prostitucije, rekavši da je bilo na dobrovoljnoj bazi i opisao saradnju s oštećenim devojkama, dok je trgovinu ljudima negirao.

Maksimović je nastavio sa iznošenjem odbrane, a današnje suđenje je ponovo bilo zatvoreno za javnost zbog male sudnice i situacije sa koronavirusom.

Prvooptuženog su tri devojke optužile za posredovanje u prostituciji, dok ga dve od njih terete i za trgovinu ljudima. Maksimović je istakao da pomenute dve devojke, koje ga optužuju za trgovinu ljudima, iznose neistine, istakavši da je kriv za posredovanje u prostituciji i da je to bilo na dobrovoljnoj bazi, te da nijednu nije prinudio na bavljenje ovim poslom.

On je objasnio da je sve bilo na dobrovoljnoj bazi, da su same devojke inicirale sastanak sa njim na kojem ih je upoznao sa načinom poslovanja njegove „firme“. Rekao je da su one bile svesne svega i da su same odlučile da se bave tim poslom, te da on „nije nikoga ni na šta prinudio“.

Maksimović se osvrnuo i na način funkcionisanja svoje „firme“, rekavši da se zarađeni novac delio u odnosu 70 odsto prema 30, odnosno većinski deo je išao devojci, dok je on prisvajao manji.

Pročitajte još:

Istakao je i da je sve funkcionisalo normalno, te da se „ton“ komunikacije oštećenih prema njemu promenio nakon što su januara prošle godine devojke uhapšene u beogradskom hotelu sa turskim državljanima. One su tada zbog bavljenja prostitucijom prekršajno osuđene.

Optuženi makro istakao je i da je priveden ubrzo nakon što je jedna od devojaka, M. G., izjavila da želi da ide na Kipar da se usavršava za lajfkouča. On se tokom iznošenja odbrane osvrnuo na svedočenje S.S., koja je istakla da se nije prisilno bavila prostitucijom, i rekao da mu treba suditi prema njenim navodima jer ona, kako je tvrdio na suđenju, govori istinu.

Sem, Maksimovića, na današnjem pretresu svedočio je i njegov brat Dušan Milenković, koji se tereti samo za posredovanja u vršenju prostitucije. Milenković je priznao krivicu i istakao da je radio potpuno isto kao i Mihailo, te da nije bilo reči o trgovini ljudima.

Sledeći pretres zakazan je za 15. oktobar, kada bi trebalo da svedoči jedna od oštećenih devojaka.

Podsetimo, tužilaštvo Maksimovića tereti za dva krivična dela, a optužnica se zasniva na iskazima tri devojke. Između ostalog dve su Maksimovića optužila za trgovinu ljudima od 2015-2019. godine, dok ga je jedan optužila za posredovanje u vršenju prostitucije. Inače, za trgovinu ljudima zaprećena je kazna od dve do deset godina zatvora, a za posredovanja u vršenju prostitucije od šest meseci do pet godina zatvora, kao i novčana kazna.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar