Aleksandar Krstić i Dejan Jović Foto:Nova.rs

I dok se sa jedne strane brojni službenici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) svakodnevno susreću sa različitim rizicima u nameri da zaštite građane, u poslednjih nekoliko godina sve je više primera na kojima se na delu vidi drugo lice srpske policije. Poslednji u nizu primera, koji je definitivno ponovo poljuljao već uzdrmano poverenje građana u policiju, jeste slučaj komandira Aleksandra Krstića koji je, ničim izazvao, izgurao ženu preko bankine, a potom je oborio na zemlju.

Srpsku policiju već godinama potresaju ozbiljni skandali, ma koliko se vlast i ministri policije trudili da to minimiziraju i zataškaju.

Pročitajte još:

Veze vrhuške MUP Srbije i organizovanog kriminala vidljive su celoj srpskoj javnosti, osim predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i ministru Aleksandru Vulinu. Spisak visokih zvaničnika policije, koji su ili optuženi za saradnju sa klanom Veljka Belivuka ili ih mediji bliski režimu dovode u vezu sa tom kriminalnom organizacijom, gotovo svakog dana je sve duži.

Od bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića, koji se često nalazi na naslovnim stranama režimskih glasila, do bivše državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović, koja je u pritvoru, preko bivšeg zamenika načelnika SBPOK Gorana Papića, kome je počelo suđenje, do nekoliko policijskih inspektora koji su procesuirani zbog „pomoći“ grupi Velje Nevolje.

Poverenja građana u srpsku policiju svako malo uzdrmana neki novi incident. Poslednji u nizu dogodio se prošle 4. decembra, tokom blokada saobraćajnica u Beogradu.

Ubrzo je na društvenim mrežama osvanuo snimak na kome se vidi kako major Aleksandar Krstić brutalno gura ženu na auto-putu, a potom je prebacuje preko bankine i ruši na pod. Žena pada, ostaje na zemlji, a policajac se udalje kao da se ništa nije dogodilo.

Po svemu sudeći, i discplinska prijava protiv službenika je izostala, a sam vrh policije, na čelu sa Vulinom, pomenuti potez nije čak ni osudio.

Sa druge strane, isto dana, policajci koji su bili prisutni tokom blokade Novog mosta u Šapcu, u jednom trenutku su povučeni. Umesto njih, službenim „škodama“ došli su maskirani momci u crnom, naoružani motkama i čekićima i nasrnuli na ljude.

Na nasilje je izostala reakcija policije, koja je, umesto naoružnih batinaša predvođenih naprednjacima, uhapsila Dragana Milovanovića Crnog, koji je izudarao vozača koji je bagerom išao na ljude.

Dragan Milovanović Crni Foto:privatna arhiva

Ipak, i dok se ređaju postupci službenika MUP koji svakog dana demantuju veru građana u instituciju, koja ilustruje bezbednost, izdvoje se primeri koji ponovo ljudima ponovo vrate poverenje u policiju.

Postojao je inspektor beogradske policije Dejan Jović, koji nije odustajao od istrage ubistava čak ni kada mu je prećeno, nije išao linijom manjeg otpora, te je časno radio svoj posao i trpeo je teške posledice. Preminuo je od koronavirusa, a preko puta sedišta beogradske policije naslikan je njegov mural, da podseti građane na sve ono što je inspektor Jović učinio za njih.

Dejan Jović
Dejan Jović Foto: N1

Postoje i policajci Milan Dumanović i Mladen Trbović, kojima se sudi za odavanje državne tajne. Njih dvojica su radili u Odeljenju za opservaciju i dokumentovanje, a na teret im se stavljalo da su u medijima govorili o nezakonitim akcijama u kojima su učestvovali, među kojima je i poseta tadašnjeg premijera, sadašnjeg predsednika Aleksandra Vučića na komemorativnom skupu u Srebrenici.

Aleksandar Vucic
Aleksandar Vučić u Memorijalnom centru Srebrenica 2015. godine Foto:EPA/VALDRIN XHEMAJ

Dumanović i Trbović su ranije podneli krivičnu prijavu protiv svojih starešina jer su im izdali naredbu za tajno snimanje. Kao jednu od odgovornih označili su i bivšu državnu sekretarku MUP Dijanu Hrkalović. Primetili su i da je zvanična dokumentacija lažirana i da je netačno navedeno da su tog dana radili na teritoriji Srbije, a ne Bosne i Hercegovine. Sudski proces protiv ove dvojice hrabrih bivših policajaca još traje.

Uniforme srpske policije nose hiljade službenika i službenika. Nisu svi koji nose uniformu i značku isti, među njima ima i onih poput Papića i kordona iz Šapca, ali srećom ima i Jovića, Trbovića i Dumanovića.

BONUS video: Napad na radnicu teretane

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare