Dejan Jović
Dejan Jović Foto: N1

Dejan Jović, jedan od najpoštenijih policajaca našao se na udaru tabloida i rukovodilaca iz MUP-a nakon učestvovanja u hapšenju Veljka Belivuka zbog sumnje da je ovaj ubio Vlastimira Miloševića 2019. godine. Mesecima se vodila kampanja protiv njega, kako u MUP-u tako i u režimskoj javnosti, ali ga je na kraju Apelacioni sud oslobodio sumnji za trgovinu uticajem. Da je reč o orkestriranim napadima režiranim iz vrha policije potvrdio je i predsednik Aleksandar Vučić rekavši da je Jović bio na meti napada zbog slučaja Belivuk.

Nagrađivan i među kolegama poštovan i uvažen, proglašen za najboljeg policajca u Srbiji, a čak i dva puta ranjavan na dužnosti, zamenik načelnika Trećeg odeljenja Dejan Jović, nastradao je ni kriv ni dužan, decembra 2018. kada je uhapšen zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i trgovao uticajem. Prošao je prorežimsku paljbu u tabloidima, gde je označen kao „prljavi inspektor“, „čistač škaljaraca” i „doušnik kriminalaca”.

Pročitajte još:

Dok su tabloidi „rešetali“ Jovića, među njegovim kolegama uveliko se pričalo da je cilj bio njegovo udaljavanje iz Odeljenja za krvne delikte, jer je smetao pojedincima iz vrha policije zbog učešća u važnim istragama.

Među tim istragama je i likvidacija Vlastimira Miloševića, odnosno „ubistvo na šinama“, a za koje je prvobitno kao direktni izvršilac označen uhapšeni vođa navijača Partizana Veljko Belivuk. Jović je bio i deo istrage demoliranja noćnog kluba Komitet u Beton hali oktobra 2018, kada je grupa navijača upala u klub, bejzbol palicama demolirala kafić i povredila goste.

Među optuženima za demoliranje kluba našli su se Belivukovi ljudi, među kojima je i Aleksandar Vidojević, zvani Aca Rošavi.

Ubrzo sa radom na ovakvim slučajevima, počeli su i učestali napadi na Jovića, iza kojih je stajao vrh policije kojom su u to vreme rukovodili Nebojša Stefanović i Dijana Hrkalović. Tako je 28. maja 2018. godine, nakon ubistva Dragoslava Miloradovića, bliskog prijatelja i kuma Luke Bojovića, počelo praćenje Jovića.

Jović je pomenuti zločin istraživao, a tokom istrage stupio je u kontakt sa „operativnom vezom“, odnosno osobom iz sveta kriminala, a u skladu sa propisima, to prijavio nadređenom.

Dejan Jović
Dejan Jović Foto: Facebook

Ubrzo zatim, MUP traži, a sudija 19. juna 2018. donosi naredbu o prisluškivanju Jovića. Nakon šest meseci „mera“, Jović nije optužen ni za jedno delo zbog kojeg je praćen, nego zbog poziva kolegi da urgira da u stanici „ne tuku“ S. S, prijavljenog za nasilje, što je na suđenju izjavio njegov advokat, Veljko Delibašić.

Tokom suđenja 2019, advokat Delibašić je objasnio da je Jović šest meseci praćen i prisluškivan na osnovu naredbe koja je doneta na osnovu netačnih podataka, prema kojima je policajac, navodno, pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa odavao informacije o aktivnostima policije.

„Ovaj postupak počinje tako što je neko odlučio da ’napakuje’ nagrađivanom policajcu Joviću i ukloni ga iz MUP-a na bazi izmišljenih informacija i užasnih laži isfabrikuje slučaj u kom je MUP zatražio od tužilaštva praćenje Jovića“, rekao je na suđenju Delibašić.

Iako nije bilo indicija da je učinio krivično delo, mere su produžene.

Prebačen u Upravu za strance

Uporedo s tim, protiv Jovića je vođen i disciplinski postupak, usled čega je prebačen u Upravu za strance.

Da je reč o fabrikovanoj aferi govorio je ceo MUP, a što je i sam predsednik Srbije, Aleksandar Vučić potvrdio protekle subote prilikom gostovanja na Televiziji Pink. Istakao je da je Jović imao problema i prošao pakao zato što je učestvovao u hapšenju Belivuka u slučaju ubistva Vlastimira Miloševića.

„Pošto je učestvovao u hapšenju, Jović je morao da bude odmetlan iz policije. Krenuli su da mu prave haos i svi naši unutrašnji problemi počinju tada. Tužilac traži veštačenje telefona, ali iz policije je opstruirana istraga. Istovremeno dešavaju se čudne stvari sa DNK dokazima. Ja tada izlazim javno i govorim kako mi je čudno da se pronašlo više pomešanih tragova. U to vreme počinje i moje prisluškivanje“, izjavio je Vučić.

Foto: Printscreen/Pink

Ova izjava i ne bi bila tako čudna da nije opšte poznato da režimski tabloidi rade po nalogu vlasti, pa je upitno kako predsednik nije mogao da prekine višemesečnu medijsku hajku nad Jovićem.

Mural na zidu

Ipak, ono što se šuškalo u policijskim krugovima, Apelacioni sud je potvrdio maja 2020. i Jovića oslobodio. Inspektor, ipak, nikad nije vraćen na svoje radno mesto, a presudu nije uspeo da proslavi. Preminuo je 3. jula prošle godine od posledice koronavirusa.

Podsetmo Sredinom avgusta prošle godine, u blizini Policijske uprave za grad Beograd, poznate i kao 29. novembar, osvanuo je mural sa likom inspektora Dejana Jovića.

BONUS video: Hapšenje dilera u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare