Major Danica Mrđa, koordinator pregovaračkog tima Foto: Privatna arhiva, Nenad Mihajlović/Nova.rs

M. R. iz Veternika 16 sati bio je zatvoren u garaži preteći da će se ubiti bombom, a isto toliko pored njega nalazili su se pripadnici Pregovaračkog tima Ministarstva unutrašnjih poslova koji su ovog čoveka uspešno odgovorili od prvobitne ideje da sebi oduzme život. Više od 400 uspešno rešenih kriza, a isto toliko i spašenih života govori o uspešnosti ovog tima i jačini njihove uloge. Major Danica Mrđa, koordinator Pregovaračakog tima, u razgovoru za portal Nova.rs nakon još jedne uspešno obavljene akcije kaže da se nije dogodilo da izađu na suicid i da osoba ne odustane od te namere.

Koordinator Pregovaračakog tima, major Mrđa, tokom šesnaestočasovne drame u novosadskom naselju Veternik sve vreme je bila u komunikaciji sa članovima tima na terenu.

„Posle poziva komandno-operativnog centra poslali smo ekipu, odnosno mešovit tim od dva pregovarača koji su sve vreme bili u komunikaciji sa mnom. Imali su i podršku od psihologa-pregovarača. Posle 12 sati pregovaranja, zamenili smo timove i došla su druga dvojica kolega i preuzeli pregovaranje. Međutim, koleginica i kolega koji su isprva pregovarali nisu napuštali lice mesta, već su ostali do kraja“, započinje naša sagovornica koja je ovom prilikom pohvalila tim iz Novog Sada.

Major Danica Mrđa, koordinator pregovaračkog tima Foto: Privatna arhiva

Major Mrđa navodi da je praksa pokazala da kada se stupi u komunikaciju, odnosno kada se napravi poverenje između pregovarača i vinovnika krize, tim pokušava da preokrene situaciju.

„Kada se uspostavi komunikacija mi smo uvek spremni da pregovori mogu dugo da traju. Videli smo da akcija neće biti gotova tako brzo, pa smo se i pripremili. Ono što iz iskustva znamo je da kako vreme odmiče, odnosno kada akcija duže traje, stiče se poverenje, pokušamo da preokrenemo i preinačimo situciju iz jedne potpuno negativne u neki malo pozitivniji smer. Tada je vreme faktor koji „radi za nas“ i dovodi do pozitivnog razrešenja krize“, kaže sagovornica i dodaje da se pregovarački tim ne menja po svaku cenu.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

„Dešava se na terenu da se vinovnik krize veže za osobu sa kojom pregovara, stekne poverenje, veruje samo njemu, hoće da se preda samo njemu ili da želi da u njegovoj pratnji, u skladu sa zakonskom procedurom, ode u nadležnu policijsku stanicu ili zdravstvenu ustanovu. Tim menjamo isključivo kada postoje uslovi za to“.

Pregovarački tim MUP-a je operativno taktička jedinica Direkcije policije. Trenutno broji 80 članova, a pored centralnog dela u Beogradu, članove tima čine i drugi pregovarači u drugih 27 područnih policijskih uprava širom cele Srbije. U svakoj područnoj policiji postoje dva ili tri pregovarača.

„Pregovarački tim angažuje se u situacijama kada imamo talačke krize, u situacijama kada imamo otmice, pokušaje samoubistva, ubistva ili pretnje oružjem ili eksplozivnim napravama sebi ili trećim osobama. U svakoj situaciji u kojoj se proceni da može na miran način da se utiče na vinovnika krizne situacije“, kaže Mrđa.

Kada se dogodi krizna situacija tipa suicida ili zabarikadiranja gde određeno lice preti oduzimanjem života, pregovarački tim dobija sve informacije kojima bezbednosne službe u tom trenutku raspolažu.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

„Do dolaska ekipe na teren pravi se taktika pregovaranja, ali nekada i kada kolege na licu mesta vide situaciju menjaju tu taktiku i pokušavaju da stupe odmah u komunikaciju sa vinovnikom. Uvek kada su u pitanju pokušaji suicida, ja kao koordinator obezbedim psihološku podršku, pogotvu kada dobijemo informaciju da je reč o psihički destabilisanim osobama ili kada je osoba pod dejstvom supstanci“, objašnjava sagovornica našeg portala.

Na pitanje da li postoji strah kod pregovarača kada izlaze na teren, major Mrđa odgovara da su pregovarači obučeni policijski službenici sa dovoljno prethodnog iskustva koje je potrebno da bi obavljali ovu vrstu posla.

Foto: Privatna arhiva

„Ne postoji uobičajeni pristup nekoj situaciji, svaka kriza je drugačija. Pregovarač se postaje ispravnom motivacijom, sticanjem veština, imanjem adekvatne mentalno-psihološke predispozicije i najvažnije pregovarač se postaje srcem. To je specifična vrsta policijskih službenika koji imaju visok nivo motivacije i posvećenosti. Oni su pažljivo birani kroz procese selekcije koje prolaze pre osnovne obuke za policijske pregovarače, kroz tu obuku ali i kasnije u skladu sa godišnjim planom obuka koje imamo, oni održavaju obuke sa Specijalnom-stiteroristikom jedinicom (SAJ), Žandarmerijom, Interventnom jedinicom, na različite teme, počev od otmica, terorističkih akata, iznuda, svih kriznih situacija u kojima bi te jedinice bile angažovane. Pozitivni adrenalin postoji, ali ne bih to nazvala strahom“, kaže ona.

Foto: Privatna arhiva

Koordinator pregovaračkog tima navodi da nekada nije cilj da brzo reše situaciju već da budu sigurni i da uspostave dobru komuinikaciju i poverenje.

„Cilj je da tok misli vinovnika krizne situacije ubacimo u pozitivan tok, tada će doći do rezultata a za koliko, to i nije bitno. Ne želim da zvuči pretenciozno, a i da ne ureknem, ali mi imamo skoro stoprocentni učinak. Gde god smo bili angažovani i imali prilike da uspostavimo komunikaciju sa vinovnikom, rešilo se sa pozitivnim ishodom. Nikada ne znamo šta se može desiti „iza ćoška“, ali do sada, pregovarački tim je do sada imao preko 400, 500 intervencija od osnivanja Pregovaračkog tima 2004. godine i sve su bile uspešne i sa pozitivnom ishodom“, kaže major Mrđa, a na pitanje koja je najduža intervencija, odgovara:

Foto: Privatna arhiva

36 sati pregovora u Kragujevcu

„Izdvojila bih za poslednjih sedam, osam godina angažovanje koje je najduže trajalo 36 sati u Kragujevcu. Tada nismo menjali timove iz razloga što je pregovarački tim koji je izašao na lice mesta bio vrlo motivisan, pun entuzijazma i nisu imali problema sa umorom i padom koncentracije, te su i akciju uspešno završili“.

Naša sagovornica navodi da je Ministarstvo unutrašnjih poslova poslednjih godina, kao i Direkcija policije, mnogo radilo na edukaciji i usavršavanju svih kadrova, pa i pregovaračkog tima MUP.

Foto: Privatna arhiva

„Mi smo napravili veliki broj obuka i vežbi sa našim posebnim i specijalnim jedinicama, napravili smo i jedan regionalni seminar gde smo mi bili domaćini pregovaračima iz regiona. Ideja nam je da to uvedemo svake godine jer smo mi lider u regionu u ovoj oblasti, a cilj nam je da negujemo odnose sa kolegama iz regiona i usavršavamo isustva i znanja sa njima“, zaključuje major Danica Mrđa.

Bonus video: Opsadno stanje u Veterniku, muškarac preti da će se ubiti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare