Goran Radoman, škaljarac Foto: MUP

Ubistvo Gorana Radomana smatra se prvim zločinom u ratu škaljarskog i kavačkog klana koji je do sada odneo više od 40 žrtava, a najnovije informacije koje su prethodile rafalima na Novom Beogradu, gde je Radoman jedno vreme živeo i gde je likvidiran, otvaraju niz novih pitanja o starom sukobu - koliki su udeo u njemu imale države Srbija i Crna Gora, da li su mogle da ga spreče ili su ga svojim (ne)činjenjem podstakli?

Pomorac i oficir trgovačke mornarice po zanimanju, međunarodni trgovac kokaina po vokaciji – Goran Radoman godinama je bio interesantan policijama više država. Sumnjalo se da aktivno prebacuje kokain iz Južne Amerike u Evropu, ali nije bilo dovoljno čvrstih dokaza da zbog toga bude i uhapšen i upravo zato je saobaćajna nesreća koju je izazvao na Kubi bila idealna prilika da se konačno smesti iza rešetaka.

U automobilu sa njim kobne večeri bile su tri devojke i njegov rođeni brat Vladan. Jedna od putnica je smrtno stradala, a Radoman je pobegao sa lica mesta. Osuđen je na sedmogodišnju kaznu zatvora i nakon tri meseca skrivanja, završio je u kubanskom kazamatu kada je pokušao da pobegne.

Ali, samo privremeno, jer je njegov brat Vladan, tražio da bude izručen Crnoj Gori, a kako ta zemlja nije imala konzularno predstavništvo na Kubi, posao trebalo je da se odradi posredstvom Srbije.

U najnovijoj epizodi serijala „Slučaj“ na TV Insajder otkiverno je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije još 2010. godine od kolega iz inostranstva bilo obavešteno o sumnjama da se Goran Radoman i njegov brat Vladan godinama bave švercom droge, a da je Srbija i pored toga, odlučila da posreduje u njegovom izručenje.

Protokolarna dopisivanja

Proces izručenja trajao je godinu dana, a ključni momenat se dešava u decembru 2013. godine kada su kubanske vlasti postavile uslove da Radoman mora da nastavi sa izdržavanjem kazne koju je trebalo da služi do novembra 2018. godine.

U izručenje Gorana Radomana, kog je Interpol označio trgovcem kokaina, uplela se i politika kada se za njega založili političari dve države. Naime, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić poslao je Ivici Dačiću, tada premijeru i ministru MUP, obaveštenje o izručenju. Iako su bezbednosne službe imale razna saznanja o Radomanu, postupak njegovog izručenja Mrkić u tom dopisu naziva „diplomatskom akcijom“, izražavajući nadu da će im pripadnici MUP pomoći u ekstradiciji.

Ivan Mrkić Foto: EPA/NAKE BATEV

Maradona, Fidel Kastro i Toma Nikolić

Govorkalo se tada da je jedan poznati biznismen čak tražio od fudbalske zvezde Dijega Maradone da urgira lično kod Fidela Kastra oko ekstradicije Radomana. Te informacije do danas nisu zvanično potvrđene, ali ono što je otkriveno u novom „Slučaju“ pokazuje nedvosmisleno da su o ekstradiciji bili upoznati i predsednici Srbije i Crne Gore Tomislav Nikolić i Filip Vujanović iako u pravnom smislu ne postoji razlog, niti ovlašćenje, kojim bi bilo obavezivani na to.

Foto: Tommy Weber / Zuma Press / Profimedia

Službenik sektora za konzularne poslove Dejan Zlatanović bio je zadužen za njegovu ekstradiciju i imao je ulogu da ga preda diplomatskom predstavniku Crne Gore, iako to nije bilo uobičajeni protokol prilikom ekstradicija. Crnogorska ambasada tražila je u depeši sa oznakom „vrlo hitno“ da Radomana u prvi sledeći avion isprati savetnik u ambasadi Ananije Perović.

Perović je od Zlatanovića, na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“, preuzeo Radomana, a ko mu je skinuo lisice nije poznato. Radoman u taj avion nikada nije ušao, niti je ikada smešten u pritvor ili zatvor, već je život nastavio u srpskoj prestonici, uprkos reputaciji koju je imao kod međunarodnih službi bezbednosti. U februaru 2015. godine Radoman je ubijen zbog 200 kilograma kokaina u stanu u Valensiji, čiji je Radoman bio vlasnik.

Foto:Vesna Lalić

Radomanove ubice do danas nisu pronađene, iako u predmetu postoje osumnjičeni, a shodno novim saznanjima, otvorio se niz pitanja, kao na primer da li bi krvavi rat škaljarskog i kavačkog klana mogao biti izbegnut da je Radoman zaista nastavio da služi kaznu kubanskog suda u Crnoj Gori do 2018. godine ili da je bio u pritvoru u Srbiji tokom ekstradicije, kako to nalaže protokol. Tačnije, da li je državni vrh Srbije i Crne Gore direktno ili indirektno bio inicijalna kapisla za rafale koji su godinama odjekivali srpskim i crnogorskim podzemljem.

Bonus video: Veze između kavčana i grupe Velje Nevolje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar