Darko Zlatković (43) iz Aleksinca, vođa smene koju je juče zadesila nesreća u rudniku „Soko“, nastradao je u petak u zoru zajedno sa još sedam svojih kolega.

Darkov otac Dragoljub Zlatković (66) kaže da je njegov sin radio kao smenovođa, i imao je zadatak da ostane poslednji u rudarskom oknu, a tako je i ovoga puta učinio.

„Ostao je poslednji i ugušio se. Završili su otkop i onda je izbio metan i nisu mogli da se spasu“, rekao je Zlatković.

Prema njegovim rečima, ne samo to okno u kojem se juče stradali njegov sin i ostali rudari, već je ceo rudnik „Soko“ opasan jer svuda ima metana. On je 16. januara 1998. godine preživeo tešku rudarsku nesreću u tom rudniku.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Ta nesreća je odnela živote 29. rudara i to ga je mnogo bolelo svih proteklih godina. Uprkos tome, nastavio je da radi u rudniku i dočekao je penziju. Zaposlili su se tamo i njegovi sinovi, a sada je doživeo nešto najgore što jedan roditelj može da doživi.

„Darko je rudniku radio 21 godinu, a radi tamo i mlađi sin Dalibor. On je bio u prvoj smeni, a Darko u trećoj. Čuo je za nesreću i rekli su mu najstrašniju vest da je ostao bez brata. Posle smo zajedno otišli gore u rudnik…“, kazao je neutešni čovek.

Kazao je da je obdukcija u Nišu završena i da je njegov mlađi sin otišao da doveze brata. Sahraniće ga sutra u 13 časova, na novom Groblju u Aleksincu.

Pročitajte još:

„Dalibor će nastaviti da radi u rudniku. Gde bi drugde. I Darko je tamo radio jer nije mogao da pronađe posao u struci. On je bio šumarski tehničar“, rekao je nesrećni čovek.

Prijatelji i komšije Zlatkovića još ne mogu da veruju šta je zadesilo njihovog Darka, za kojeg imaju samo reči hvale.

Prisećaju se kako je raspložen otišao na posao, a pre toga je popio kafu sa roditeljima i obećao im da će se oženiti posle Uskrsa.

BONUS video: Rudar o svojim kolegama i izvlačenju iz rudnika

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare