Rudnik Soko Foto: REUTERS/Antonio Bronic

Kolege stradalih rudara iz rudnika uglja "Soko", u kome je juče došlo do nesreće kada je osam zaposlenih stradalo, kažu za Nova.rs da se danima pre tragedije osećao miris opasnog gasa dimetil sulfide, te da su oni na to upozoravali nadležne koji nisu preduzeli ništa.

Stravična nesreća dogodila se juče u ranim jutarnjim satima, kada je osam rudara stradalo usled gušenja metanom u rudniku. Njihove kolege i dalje ne mogu da veruje da su ostali bez svojih saboraca.

Foto: nova.rs/video

Pojedini od njih ističu da je poslednji dana bilo naznaka da će nešto ovako da se dogodi.

„Svi smo slutili da će tako nešto da se desi, osećao se danima taj čudan miris, pretpostavljali smo da je to opasan otrovan gas dimetil sulfid, jer je metan gas koji nema ni ukus ni miris. Dimetil sulfid je težak i pada dole dok je metan lakši i nalazi se iznad. Sumnjalo se da je taj deo rudnika opasan i upozoravali smo da se zaobiđe ali nas niko nije slušao, važno je bilo da se obezbedi ugalj. Kad je došlo do urušavanja tog sloja uglja, gas se oslobodio kao kroz špric i pokuljao u radni prostor gde su bili rudari. To se desilo jako brzo, i oni koji su bili najbliži odmah su se ugušili. Pitanje je da li su stradali od metana ii od ovog drugog gasa koji je takođe izuzetno otrovan. U svakom slučaju, moralo se reagovati čim se primetilo njegovo prisustvo u jami“, navodi jedan od rudara koji nije želeo da mu se pominje ime.

Prema nezvaničnim informacijama, do nesreće je došlo na oko 500 metara dubine, a otrovani ljudi su prošli pravu golgotu dok su stigli na izlaz iz jame. Kako je posvedočio Zoran Jović, koji je prvi je priskočio u pomoć kolegama koji su uspeli da izađu na površinu rudnika, oni su bili jedva svesni.

„Gledao sam ih kako izlaze iz jame, jedan dečko iz Bovna, Arif bio je teško povređen, bio mu je polomljen nos a oko mu je bilo zatvoreno, da li mu je ispalo ne znam. Đuka iz Bovna, jedan kolega iz Kraljeva izlazili su jedan po jedan, bili su ošamućeni, nisu znali ni šta govore. Nisu znali ni šta ih je snašlo, to se dogodilo iznenada, kažu da je samo pao ugalj i da je taj pritisak izgurao metan iz otkopa i da ih je pogušio. Ja sam im pomagao da izađu iz jame i bio sa njima do dolaska Hitne pomoći“, kazao je rudar.

Rudnik Soko Foto: Dragan Mujan/ Nova.rs

Dan žalosti proglašen je danas u Sokobanji, a gotovo po celom mestu spuštene su zastave na pola koplja.

U Sokobanji, ali i Srbiji, ne pamti se ovakva tragedija.

Iza osmorice stradalih rudara, koji su svako jutro odlazili na posao znajući da rizikuju svoje živote, ostalo je 13 siročadi. Porodice ne mogu da se pomire sa gubicima.

Pročitajte još:

Možda najbolnija je sudbina stradalog Bojana Stajića, koji je pre samo mesec dana dobio dete.

Podsetimo, juče oko četiri sata došlo je do velike nesreće u rudniku Soko u Sokobanji. U nesreći je poginulo osam rudara, a povređeno je, prema prvim informacijama, najmanje 20.

Stradali su Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Petar Petrović (31), Radovan Grujić (47), Branko Čokorilo (57), Branislav Zlatanović (54), Bratislav Živković (59) i Bojan Stajić (34).

BONUS video: Nova.rs ispred rudnika „Soko“ 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare