Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nekadašnja državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović susreće se sa optužbama za trgovinu uticajem, a uporedo sa tim, u režimskim medijima mesecima se vodi hajka protiv nje, gde je nazivana saradnicom kriminalaca i klanova. I dok su svojevremeno istraživački portali ukazivali na njene veze s licima iz krimogene sredine, mediji pod kontrolom Srpske napredne stranke (SNS) pisali su hvalospeve o Hrkalović. Karijeru optužene bivše sekretarke MUP pratile su čudne okolnosti, a svoj mandat u srpskim bezbednosnim službama započela je u Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA), gde je na testiranju imala najbolji rezultat.

Dijana Hrkalović važila je za desnu ruku bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića, čije je delovanje često izlazilo iz okvira funkcije državnog sekretara. Za njeno ime do danas su ostale vezane brojne i nezanemarljive afere, zbog čega u javnosti nikada nije uživala preterani ugled, iako je vlasnik autentične fakultetske diplome i zvanja doktora nauka.

Pročitajte još:

O Dijani Hrkalović mediji su intenzivnije počeli da pišu aprila 2014. godine kada je došla u srpsku policiju, na mesto zamenika šefa kabineta ministra Stefanovića. Na pomenutu funkciju došla je iz BIA, a malo toga se zna o njenom boravku u toj bezbednosnoj službi.

Ipak, prema saznanjima Nova.rs, Hrkalovićeva se istakla svojim znanjem na konkursu za mesto u Bezbednosno-informativnoj agenciji. Tako je na testiranju zabeležila odličan rezultat, a reč je o jednom od najboljih koji su zabeleženi u prethodnih deset godina od pomenutog testiranja.

Testom se na samom početku istakla, a, na opšte zaprešćenje, u BIA se nije dugo zadržavala.

Ubrzo odlazi u Ministarstvo unutrašnjih poslova, a samim tim, našla se i pod reflektorima javnosti. Na samom početku dovođena je u vezu s licima iz krimogene sredine, a stizale su i prijave u kojima se tvrdilo da je njeno delovanje često izlazilo iz okvira zakona.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U vreme njenog mandata, u Srbiji je porastao broj kriminalnih obračuna, a stepen rešenih slučajeva ostao je na niskom nivou.

Kriminalni obračuni eskalirali su 2015. godine – kada je u kriminalnim likvidacijama stradalo 18 ljudi, pokazuje baza žrtava mafije „Crna knjiga“.

Predstavnici MUP su nekoliko puta pokušavali da situaciju predstave boljom tako što su manipulisali statistikom. Podaci, međutim, govore da je tokom njenog boravka u MUP 78 osoba likvidirano u kriminalnim obračunima, a da je rešeno tek pet slučajeva, pisao je ranije KRIK.

U više navrata je u javnosti dovođena u vezu s ubijenim osuđivanim navijačem Aleksandrom Stankovićem, zvanim Sale Mutavi, međutim, na te okolnosti nikada nije ispitivana.

Takođe, u nekoliko navrata policajci su prijavljivali Hrkalović da krši zakon.

Tako je policajac Dejan Tripković prijavio 2015. godine Hrkalović da je kao zamenica šefa kabineta ministra policije naredila da policijsko Odeljenje za poslove bezbednosti pri kabinetu nezakonito prati novinare, među kojima novinarku lista „Alo“ Svetlanu Vojinović. Kako je Tripković naveo u krivičnoj prijavi, izveštaji o praćenju išli su lično Dijani Hrkalović. Zamenik tužioca za organizovani kriminal Željko Jočić odlučio je da ne pokrene istragu i odbacio krivičnu prijavu navodeći da nema dokaza koji bi potkrepili ono što u njoj piše.

Foto:Nova S

Godinu dana kasnije dvojica policajaca podnela su krivičnu prijavu protiv nadređenih, među kojima i Dijane Hrkalović, jer su navodno policajce iz Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje angažovali u nelegalnim operacijama, među kojima je i poseta Potočarima tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića. Policajci Mladen Trbović i Milan Dumanović, koji su podneli prijavu, naveli su da su ovom skupu prisustvovali bez legitimacija, a tek naknadno su saznali da je u zvaničnim dokumentima netačno zavedeno da su tog dana bili na zadatku u Srbiji.

Njihova prijava je odbačena, a oni su potom optuženi da su iznošenjem informacija u javnost o akciji u Potočarima odali službenu tajnu i zbog toga im se sudi.

Ipak, dok su se navodi o njenoj povezanosti s licima iz kriminalnog sveta nizali, u režimskim tabloidima su se pisali hvalospevi o njenom radu, ali i rezultatima. Neretko su na meti napada nalazili policajci koji su je prijavljivali za nepravilnosti.

 

BONUS video: Uspod i pad Dijane Hrkalović

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar