Foto:Nova S

Nekadašnja državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Dijana Hrkalović u petak je puštena da se brani sa slobode, nakon što se od 15. oktobra nalazila u pritvoru zbog sumnje da je trgovala uticajem. Protiv Hrkalovićeva je podignuta optužnica, a kako saznajemo, dokazi koje poseduje tužilaštvo su praktično na “klimavim nogama”, te se postavlja pitanje da li je privođenje nekadašnje sekretarke MUP bilo neki vid zamajavanja javnosti.

Protiv Hrkalovićeve je optužnica podignuta zbog sumnje da je uticala na bivšeg načelnika Odeljenja za specijalne istražne metode Dejana Milenkovića Bagzija da kasnije dostavi telefonske izveštaje iz istrage za ubistvo karatiste Vlastimira Miloševića. Sem toga, stavlja joj se na teret da je uticala na nekadašnjeg načelnika PU Novi Sad Milorada Šušnjica da nezakonito prisluškuje osuđivanog kriminalca Darka Eleza. Ipak, prema saznanjima lista Nova, praktično dokazi protiv Hrkalovićeve su na “tankom ledu”.

Pročitajte još:

“U datim slučajevima imamo situaciju da je Dijanina reč protiv Milenkovićeve i Šušnjićeve. Sem njih dvojice, nju niko ne tereti za trgovinu uticajem. Ako se govori o izveštajima telefona, te analize su na kraju uredno dostavljene tužioca, pa je upitno da li u pomenutom slučaju može da se dokaže njena krivica”, kaže izvor našeg lista i dodaje:

“Takođe, tokom istrage je ispitan veliki broj svedoka, međutim, nijedan od njih nije govorio o njoj. Njima su naređenja izdavali Milenković i Bagzi, te se svedoci uopšte nisu ni izjašnjavali o Dijani”, kaže izvor.

Sa druge strane, advokati nekadašnje državne sekretarke MUP u više navrata su isticali za medije da svedoci Hrkalovićevu nisu ni pomenuli na saslušanjima, iako se ona u pritvoru nalazila zbog opasnosti od uticanja na pomenuta lica.

Dijana Hrkalović
Dijana Hrkalović Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Shodno tome, postavlja se pitanje koliko je verovatnoća dokazivanja krivice Hrkaloviće u pomenutim slučajevima, te da li je njeno privođenje na neki način bilo zamajavanje javnosti.

Siva eminencija MUP

Ono što je izvesno jeste da je Hrkalovićeva u MUP dovodena kao stranački kadar vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), kao i da su joj, shodno tome, sva ovlašćenja data.

U proteklih nekoliko godina dovodila se u vezu sa raznim krivičnim delima, ali i sa licima iz krimogene sredine, međutim, nikada za to nije ispitana.

Sale Mutavi FOTO: SCREENSHOT

Istraživački portali su ranijih godina nebrojano puta pisali i ukazivali na njenu povezanosti s ubijenim vođom navijača Aleksandrom Stankovićem, zvanim Sale Mutavi, koji je svojevremeno bio najbliži saradnik Veljka Belivuka.

Ipak, o toj okolnosti Hrkalovićeva nikada nije saslušana. Takođe, u vreme njenog mandata u MUP, u Srbiji je porastao broj kriminalnih obračuna, a stepen rešenih slučajeva ostao je na niskom nivou.

Kriminalni obračuni eskalirali su 2015. godine – kada je u kriminalnim likvidacijama stradalo 18 ljudi, pokazuje baza žrtava mafije „Crna knjiga“. Ne treba zanemariti činjenicu da je aprila 2014. godine dovedena u srpsku policiju.

Sa druge strane, protiv nje je bilo čak nekoliko prijava, a koje su podneli policajci. Ipak, sve do jedne su odbačene.

Podsetimo, Hrkalovićeva je oktobra ove godine privedena zbog krivičnog dela koje je u sudskoj praksi teško dokazivo, pogotovo kada su dokazi na “klimavim nogama”. Njoj za trgovinu uticajem preti kazna između jedne i osam godina zatvora.

BONUS video: Uspon i pad Dijane Hrkalović

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare