Dijana Hrkalović, fenomen Hrkalović, emisija Među nama, Medju nama
Foto: Nova S

Suđenje Dijani Hrkalović, bivšoj državnoj sekretarki Ministarstva unutrašnjih poslova protiv koje je u petak podignut optužni predlog, najverovatnije će početi po okončanju novogodišnjih praznika.

Imajući u vidu da je Hrkalović optužena za krivično delo trgovina uticajem, delo za koje je zaprećena kazna do osam godina zatvora, ovaj krivični postupak će teći po skraćenom postupku. A pošto je to slučaj, Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu po zakonu ima rok od 30 dana od prijema optužnog predloga da zakaže glavni pretres. Jedini razlog za produženje ovog roka je ukoliko sud tužilaštvu vrati na dopunu optužni predlog.

Nenad Tasić, branilac Dijane Hrkalović za Danas pojašnjava da sumnja da će sud da vrati predlog Tužilaštvu za organizovani kriminal, pošto sud gleda samo da li su ispunjeni formalni uslovi za podizanje optužnog predloga.

„Ipak, imajući u vidu da nas očekuju novogodišnji praznici, bio bih iznenađen ukoliko bi glavni pretres bio zakazan pre 15 januara“, navodi Tasić.

Dijana Hrkalović tereti se da je uticala na načelnika Službe za specijalne istražne metode MUP-a Srbije Dejana Milenkovića da tužilaštvu ne dostavi blagovremeno izveštaje o veštačenju telefona Veljka Belivuka, a u sklopu istrage ubistva Vlastimira Miloševića. Hrkalović je takođe optužena i da je sa bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala Darka Eleza, koji trenutno služi 15 godina zatvora u Bosni i Hercegovini zbog više ubistva. Hrkalović i Šušnjić optuženi su za krivično delo trgovine uticajem, dok je Milenković optužen za zloupotrebu službenog položaja.

Veće Posebnog odeljenje Višeg suda u Beogradu je istog dana kada je i primilo optužni predlog donelo rešenje o ukidanju pritvora Dijani Hrkalović. Bivša državna sekretarka nalazila se u pritvoru od 15. oktobra ove godine, a kako navodi njen branilac, pritvor je ukinut onog momenta kada je predmet preuzelo veće Specijalnog suda.

„U trenutku kada je kompetencija preovladala voluntarizam, Dijana Hrkalović je puštena iz pritvora. Tužilac je insisitirao na produženju pritvora, čak i kada su bili saslušani svi svedoci u istrazi. I prilikom podnošenja optužnog predloga tražio je produženje pritvora, ali je sud taj predlog odbacio“, navodi Tasić.

Nenad Tasić Foto: N1

Dijana Hrkalović je bila jedna od najbližih saradnica Nebojše Stefanovića dok je vodio Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ona je MUP iznenada napustila sredinom 2019. godine. Mesecima pre njenog privođenja, mediji su je optuživali za niz krivičnih dela, od učestvovanja u prisluškivanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića do saradnje sa grupom Veljka Belivuka. Pre privođenja dva puta je bila saslušavana u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala.

Advokat Nenad Tasić navodi da sumnja da će sud odlučiti da krivični postupak protiv njegove klijentkinje zatvori za javnost.

“Tužilaštvo može da predloži takvu meru, ali je odluka na sudu i čisto sumnjam da bi takva odluka mogla da bude doneta”, ističe Tasić.

Podsećanja radi, Viši sud u Beogradu za javnost je zatvorio krivični postupak koji se vodi protiv bivših pripadnika Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje MUP-a Srbije Mladena Trbovića i Milana Dumanovića zbog odavanja službene tajne.

Njih dvojica radili su u istom odeljenju u kojem je načelnik bio sada optuženi Dejan Milenković.

BONUS VIDEO: Zašto se u optužnici protiv Dijane Hrkalović navodi samo sumnja za trgovinu uticajem 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar