Filip Korać Foto:Rajko Ristić

Vest da je uhapšen Filip Korać odjeknula je Srbijom kao bomba. Ipak, kada je objavljeno zbog čega je uhapšen, sve više liči na neku slabu petardu. Čovek koji je označen kao visokopozicionirani član jedne od najopasnijih kriminalnih organizacija osumnjičen je za falsifikovanje isprava.

Zapravo, Korać nije ni uhapšen, već se sam predao. Došao je u policijsku stanicu u pratnji advokata Gordana Pregleja koji je za portal Nova.rs istakao da se Korać sam predao, te da nije uhapšen, dodavši da se protiv Koraća vodi bagatelni postupak za falsifikovanje isprava.

„Moj branjenik je dobio saznanja da se protiv njega vodi postupak i obratio mi se i rekao da želi da sarađuje. Otišao je u policiju i rekao da želi da učestvuje“, ističe advokat. Kako navodi, reč je o bagatelnom postupku, te da tu nema nikakve misterije.

„Od njega su mediji napravili to što su napravili, protiv njega se ne vodi nijedan drugi postupak. Netačni su navodi da je imao lažna dokumenta, došao je sa legalnim dokumentima i predao ih“, ističe Preglej.

Pročitajte još:

Nije jasno na koji način je Filip Korać, za koga srpska policija veruje da je desna ruka Luke Bojovića, koji robija u španskom zatvoru, uopšte saznao da je predmet tajne istrage, koja izgleda baš i nije previše tajna.

Prema tvrdnjama policije, upravo je Korać preuzeo rukovođenje organizacijom Luke Bojovića i zastupa njegove interese na Balkanu dok Bojović služi zatvorsku kaznu u Španiji. Važi za odanog Bojovićevog saradnika a čini se da i vođa klana veruje u svog „zamenika“. Kriminalna grupu koju predvodi Luka Bojović, koju su pojedini mediji krstili kao (novi) zemunski klan jer su se Luki pridružili neki Zemunci koji su uspeli da izbegnu zatvor posle 2003. godine, kao što je Vladimir Milosavljević zvani Vlada Budala, u ratu zaraćenih balkanskih kriminalaca postala je saveznik škaljarskog klana u borbi protiv kavačkog klana. Ne treba biti previše pronicljiv da bi se shvatilo da su Korać i Luka Bojović vrlo bliski. Kada je sahranjivan Nikola Bojović, brat vođe zemunskog klana, koga su u znak osvete ubili kriminalci bliski porodici Šaranović, upravo je Korać bio jedan od ljudi koji su nosili kovčeg.

Foto:EPA/JUAN CARLOS CARDENAS

Protiv Koraća je podneto nekoliko krivičnih prijava, ali nijedna od njih nije dovela do ozbiljne zatvorske kazne. Iako je jedno vreme za njim srpska policija raspisala crvenu Interpolovu poternicu 2017. godine, ta poternica je povučena 2019. U ovom trenutku država Srbija ne potražuje Koraća ni po jednom osnovu i on se može vratiti kući kao slobodan čovek.

Pre desetak godina, 2012. godine, protiv Koraća je podneta krivina prijava zbog ometanja službenog lica u obavljanju službene dužnosti, kada je vređao i psovao policajca koji je pokušao da ga legitimiše. Postupak je obustavljen 2016. U svom dosijeu ima zabeleženu i prekršajnu prijavu kada je 2013. godine demolirao kafanu u Beogradu pošto je konobar odbio da pusti CD sa muzikom koju su želeli da slušaju. Nije osuđen čak ni za prekršaj, jer je delo zastarelo. U mlađim danima Korać je dobio i prijave za nanošenje teških telesnih povreda, falsifikovanje novca, teške krađe, ali ni za jedno delo nije osuđen.

Blažo Đurovic Foto:Privatna arhiva

Kada je Blažo Đurović likvidiran u Beogradu 2018. godine, policija je sumnjala da iza likvidacije stoji upravo Filip Korać i da je on angažovao dvojicu izvršilaca koji su, zbog svoje nesrpetnosti, uhapšeni. Policija, ali i vlast, su pokušali da taj zločin povežu sa Koraćem, koji je sumnjičen za podstrekavanje na ubistvo i organizovanje kriminalne grupe. Ipak, niko od njih nije rekao da li su ovo ubistvo odradili po nečijem nalogu. Čak su izričito rekli da Filip Korać nije umešan u taj zločin.

Korać je bio najbliži robiji kada je uhapšen 2016. godine dok je pokušavao da pređe granicu Bosne i Hercegovine i Srbije. On je priveden jer je policija sumnjala da je umešan u ubistvo Čede Đokića (60) u Zvorniku. Đokić je ubijen dok je bio na terasi svog stana. Ipak, posle saslušanja, Korać je pušten na slobodu.

***

BONUS VIDEO: Hapšenje pripadnika klana Veljka Belivuka na stadionu Partizana

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar