Foto: N1, Printscreen/Facebook, MUP Srbije

Tokom iznošenja svoje odbrane pred Specijalnim sudom u Beogradu, Veljko Belivuk, vođa kriminalne grupe koja se tereti za sedam likvidacija i druga teška krivična dela, ispričao je da je veza ove grupe sa državnim vrhom bio Aleksandar Vidojević, zvani Aca Rošavi, navijač i muškarac iz kriminogene sredine koju je javnost imala prilike da upozna i pre ovog iskaza. Međutim, Vidojevićevo ime nije se našlo na dve optužnice, koliko je podignuto protiv Belivukove grupe, a pored toga Vidojević ni u jednom trenutku nije pozvan ni na kakav informativni razgovor, makar u svojstvu građanina.

Kako je Belivuk ispričao juče, sa Vidojevićem se prvi put sastao nakon što je izašao iz pritvora u kom je bio zbog ubistva karatiste Vlastimira Miloševića, poznato kao „ubistvo na šinama“. Vidojević mu je, prema njegovim tvrdnjama, rekao da ga je poslao „šef“, za koga je kasnije precizirao da je reč o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i da treba da napravi navijačku grupu na Partizanovom jugu, kako bi se uspostavila vlast na tribinama.

Veljko Belivuk hapšenje
Veljko Belivuk Foto: Pedja Milosavljevic / AFP / Profimedia

„Vi znate da su navijači pokretačka snaga ove zemlje“, rekao je Belivuk. Osvrćući se na inauguraciju predsednika Vučića, rekao je da je u obezbeđivanju te ceremonije učestvovalo nekoliko navijačkih grupa. Istakao je da bio u kontaktu sa Darkom Glišićem, te da mu

On se potom osvrnuo i na inauguraciju predsednika Aleksandra Vučića, istakavši da je u obezbeđivanju pomenute ceremonije učestvovalo nekoliko navijačkih grupa, između ostalog oni su bili zaduženi za deo oko Skupštine.

Vođa kriminalne grupe istakao je i da je, navodno, bio u kontaktu sa Darkom Glišićem, te da mu je upravo on rekao da će sa njima na vezi biti Vidojević i da je on čovek od poverenja. Sa Vidojevićem su se viđali, međutim u jednom trenutku posumnjali su da on ne prenosi „šefu“ onako kako mu je rečeno, već da određene „zasluge“ pripisuje sebi.

Ko je Aca Rošavi?

Aleksandar Vidojević, koji u policijskim evidencijama slovi za člana kavačkog kriminalnog klana, ali i osobu koja se povezivala sa ubijenim vođom navijača Aleksandrom Stankovićem, široj javnosti u Srbiji postao je poznat i po drugovanju sa sinom predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Šira javnost u Srbiji upoznala ga je preko fotografije zabeležene na svetskom prvenstvu, u ruskom gradu Samara tokom utakmice na kojoj je Srbija igrala protiv Kostarike, kada je pozirao sa osobama iz kriminogene sredine i sinom predsednika Srbije.

Aca Rošavi Foto: Printscreen/Facebook

Tada je KRIK objavio da je Vidojević član skupštine Fudbalskog kluba Partizan kao predstavnik navijača. Protiv njega su vođeni postupci za nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi, razbojništvo i nedozvoljeno držanje oružja. Međutim, prijava za nasilje na sportskoj priredbi u međuvremenu je odbačena.

I to nije jedini put kada je Vidojević fotografisan sa Danilom Vučićem. Njih dvojica „uhvaćeni“ su kako sa još 10 osoba sede zajedno na proslavi Dana Republike Srpske u Banjaluci 2020. godine, a u javnosti se pojavila fotografija iz, kako se može videti, noćnog provoda, gde prilično blisko poziraju. Uz to, novinarka KRIK-a fotografisala je predsednikovog sina kako u Vidojevićem društvu dve godine nakon utakmice na kojoj su bodrili Srbiju, glada fudbalski derbi u jednom kafiću na Cvetnom trgu. U tom trenutku, Vidojeviću se sudilo za demoliranje kluba „Komitet“ u beogradskoj Beton hali. Zli jezici bi rekli da je reč o poznanstvu koje se održava u životu godinama, a oni još gori da bi to mogao da bude razlog zbog kog Vidojević godinama uspešno zaobilazi optuženičku klupi.

Vučić Vidojević KRIK
Danilo Vučić i Aleksandar Vidojević / Foto: KRIK

Demoliranje kluba „Komitet“ u Beton hali

Oktobra 2018. godine grupa huligana upala je na otvaranje kluba „Komitet“ u Beton hali, maskirana i naoružana palicama i motkama koji su već sa vrata krenuli da demoliraju lokal i napadaju goste. Suđenje je počelo iste godine, ali su ga pratila brojna odlaganja, promena sudija, retka zakazivanja i česta odlaganja. Među optuženima su i bliski ljudi Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja vođe kriminalne grupe „Principi“ optužene za pet ubistava, otmice, mučenja, silovanje i trgovinu drogom.

Za demoliranje „Komiteta“ su optuženi Miloš Predrag Košprdić, Marko Čičković, Stefan Bjelivuk, Aleksandar Vidojević, zvani Aca Rošavi, Marko Milosavljević i Mladen Vučetić, kao i Milan Jezdimirović, Inel Čantrić i Boris Karapandžić kome se sudi i kao članu kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Nedavno je nedeljnik NIN ekskluzivno objavio da je vlasnik „Komiteta“ Vladimir Mačara promenio svoj iskaz u vezi sa ovim incidentom, a da je na to direktno uticao Novak Nedić. Naime, kada je grupa huligana upala u „Komitet“, već u prvim trenucima je bilo jasno da je po sredi sukob oko prevlasti na „vratima“ beogradskih klubova, posebno imajući u vidu da je Veljko Belivuk bila osoba koja je držala obezbeđenje u celom gradu.

NIN je otkrio da je Nedić razgovarao sa Mačarom i nagodio se da povuče izjavu datu na početku istrage, uz obećanje da ga više neće dirati i da će mu nadoknaditi pričinjenu štetu. Prema službenoj belešci, Vladimir Mačar rekao je policajcima da su Novak Nedić i Veljko Belivuk od njega tražili da problem s navijačima Partizana koji su upali u njegov klub reši sporazumno, otkriva NIN.

Nakon toga, vlasnik kluba je odustao od gonjenja.

Povlačenje u senku

Zbog svojih bliskih veza sa Veljkom Belivukom, prilikom hapšenja njegovog klana 4. februara 2021. godine, pravo je iznenađenje usledilo kada se Vidojevićevo ime nije našlo na spisku osumnjičenih, a kasnije i na spisku optuženih pripadnika klana. Ne samo da nije priveden, već je tužilaštvo prilikom iznošenja odbrana optuženih članova, potpuno ignorisalo da se Vidojević u tim iskazima pojavljuje.

Bonus video: Napad na Miloša Vazuru i njegovo obezbeđenje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare