Foto: Privatna arhiva

Tek je posle osam godina, od kako je preminuo dvadesetpetogodišnji Filip Breberina iz Kruševca u Kliničkom centru Srbije, počelo suđenje osumnjičenim lekarima za nesavesno i neadekvatno lečenje mladića. Doktorka Zorica Breberina, majka mladića, godinama čeka pravdu za smrt svog sina, a kako ističe, sve vodi ka tome da za ceo slučaj niko neće odgovarati.

Filip Breberina je preminuo 4. januara 2014. u Beogradu, nakon što je šest meseci, kako tvrdi njegova porodica, pogrešno i nesavesno lečen. Obdukcija nije rađena odmah nakon smrti mladića, već ju je porodica naknadno zahtevala. Rezultati i nalazi pokazali su da je preminuo od sepse i da je imao maligni tumora na plućima, a u bolnici su, između ostalog tvrdili da ima emboliju pluća. Iako su od početka mislili da je Filip pogrešno lečen, tek nalaz obdukcije im je to potvrdio, te je porodica preminulog podnela tužbu.

Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Slučaj je otvoren 2015. godine, a onda opet stavljen u fioku, sve do 2020, ali je sudija odmah odbacila optužnicu kao neosnovanu i zatvorila slučaj. Ipak, Apelacioni sud je ukinuo ovu odluku, i naložio sudiju da otvori sudski postupak. I tu se opet stalo, sve do sada kada je ponovo izvršen medijski pritisak na javne institucije.

Pročitajte još:

„Davali su netačan uzrok smrti. Obdukcija u Kruševcu ustanovila je da Filip nema emboliju pluća i da je pogrešno i nesavesno lečen što je napravilo haos u njegovom organizmu“, kaže za Nova.rs Zorica, majka mladića.

Filipova majka ističe da je niko neće zaustaviti dok se ne sazna istina o smrti sina i dok krivci ne odgovaraju.

„Ja ne odustajem i neću odustati dok sam živa i dok živim. Ovo je moja misija data od Boga i smatram da svako može da pogreši, ali i da svako treba da odgovara za svoje greške“, kaže ona.

Dr Zorica Breberina Foto: Privatna arhiva

Optužnica u slučaju nesavesnog lečanja Filipa podignuta je protiv četiri lekara beogradske Klinike za pulmologiju.

„U početku suđenja bilo je 8 okrivljenih, sada ih je 4, nekoliko njih je izgleda uspelo da se izvuče“, kaže Zorica za naš portal.

„Na prvom ročištu zaista nismo očekivali mnogo, ali smo od drugog ročišta očekivali mnogo više“, rekla je neutešna majka nastradalog Filipa Beberine.

Filip Breberina Foto: Privatna arhiva

Međutim, očekivanja porodice preminulog mladića nije uspelo da ispuni ročište koje je održano u četvrtak. Štaviše, ponovo su ostali razočarani u pravosuđe. Porodici nije bilo dozvoljeno ni da prisustvuje suđenju.

Identično kao na prethodnom, kada je majka mladića izbačena iz sudnice.

„To je bilo jako ružno i poražavajuće. Sudija me je pitala da li imam poziv, a nakon saznanja da ga nemam zamolila me je da napustim sudnicu“, i dodala:

„Ja kao majka Filipa, oštećeni u ovom slučaju oglušila sam se na njene naredbe kada je reagovalo obezbeđenje i izbacilo me. Sudija je na prošlom ročištu poručila mojoj advokatici da neću dobiti poziv, da se ne nadam i da ću u slučaju da se pojavim ponovo biti izbačena“, rekla je potresena majka nastradalog mladića.

Kako je dodala, prisustvo suđenjima je njeno zakonsko pravo

„Prema Zakonu o krivičnom postupku i članu 20. moje je pravo da prisustvujem glavnom pretresu jer sam oštećeni u ovom slučaju. Ne želim da mi niko to pravo, kao građanina Srbije i kao majke mog nastradalog sina, neko oduzima“, tvrdi ova majka.

Pročitajte još:

Zorica navodi i da je ovaj predmet vođen krajne nekorektno. Sud nije želeo čak ni da vidi dokaze koje je donela porodica, a kako Filipova majka navodi, uzimajući sve u obzir, unapred zna kakva će biti presuda.

„Ona je odbila dokaze koje smo doneli nakon obdukcije tela u Kruševcu, odbila je da nas sasluša“, otkrila je Zorica Breberina i dodala:

„Donela je presudu koja će biti pročitana 24. oktobra. Ja verujem da će presuda biti oslobađajuća, nažalost.“

Podsetimo, Zorica Breberina, majka premninulog mladića, koja je takođe lekar u Kruševcu, o svemu je obavestila i javnost, jer je slučaj, kao i sva dokumentacija dugo stajao u tužilaštvu, a potom i u sudu, što je ona označila kao direktnu opstrukciju.

Suđenje je 2020. zakazano, ali je sudija odmah odbacila optužnicu kao neosnovanu i zatvorila slučaj. Međutim, Apelacioni sud je ukinuo ovu odluku, i naložio sudiju da otvori sudski postupak.

BONUS VIDEO: Uhapšena kriminalna grupa za trgovinu ljudima- terali Šapčane da prose u Italiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare