Petar Bobar, Dušan Bajatović Foto:Zoran Lončarević/Nenad Mihajlović/Nova.rs, Screenshot/Youtube/novosadskatelevizija

Petko Bobar, vlasnik kompanije “Bobar Beška" i jedan od najbližih saradnika direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića, uhapšen je u utorak zajedno sa sinom Vladom i Novosađankom J.M. (54), zbog sumnje da su oštetili Srbijagas za 22,8 miliona dinara. Iako su otac i sin iz Novog Sada, slučaj malverzacija radi Više javno tužilštvo u Nišu, a portal Nova.rs otkriva šta se krije iza toga.

Autori: Tanja Milovanović, Miljana Isailović

Odeljenje za borbu protiv korupcije MUP-a koje je u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu vodilo ovu istragu, sumnjiči ih da su zloupotrebom položaja oštetili “Srbijagas” za 22,8 miliona dinara. J.M. se tereti da je, kao odgovorno lice u “Srbijagasu”, sačinila zapisnik o radovima koji su navodno neophodni za kompletno renoviranje poslovnog objekta ovog preduzeća, i na osnovu njega zaključen je aneks ugovora između “Srbijagasa” i novosadske građevinske firme o izradi nove fasade, te je tako dogovoren fiktivni posao, iako je već 2019. godine urađen i plaćen. Na taj način pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 22.797.600 dinara.

Ono što je interesantno jeste da je ceo predmet vodilo VJT u Nišu, a ne Novom Sadu, kako je očekivano. Izvesno je da krivično delo nije nastalo na teritoriji Niša, niti da je tamo imalo posledice. Prema saznanjima Nova.rs, Republičko javno tužilaštvo delegiralo je predmet Višem javnom tužilaštvu u Nišu zbog celishodnosti postupka i nesmetanog vođenja.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Ipak, prema rečima sagovornika Nova.rs, postoje sumnje da bi moglo da dođe do izvesnog uticanja na tok postupka u Novom Sadu.

Pročitajte još:

„Bobar je istaknuti Novosađanin i biznismen, koji godinama unazad neguje dobre odnose sa ljudima iz „Srbijagasa“. Upravo kako ne bi došlo do uticaja, predmet je delegiran niškom tužilaštvu, iako se očekivalo da će ga raditi novosadsko“, kaže izvor Nova.rs.

Podsetimo, Petko i Vlada Bobar uhapšeni su pre nekoliko dana. Reč je o biznismenima koji poseduju lanac benzinskih pumpi, a bave se i izgradnjom. Petko Bobar u javnosti je poznat kao bliski prijatelj Bajatovića, ali i kao njegov poslovni partner, a o čemu svedoče njihove zajedničkih fotografija na različitim događajima u Novom Sadu.

Firma “Bobar Beška” je, zahvaljujući unosnim poslovima vezanim upravo za gasifikaciju, svoje prihode u poslednjih šest godina uvećala sa tri na skoro 30 miliona evra.

U ranijoj analizi BIRN, “Bobar Beška” pominje se među pet privatnih kompanija koje godinama profitiraju od izgradnje mreže gasovoda širom Srbije, bez tenderske procedure, a uz podršku “Srbijagasa”.

Bobar je samo u toku 2019. godine, u svega četiri javne nabavke u Novom Sadu, dobio poslove vredne više od 850 miliona dinara bez PDV-a.

VIDEO: Radosavljević: Javna preduzeća su tempirane bombe, pitanje je kada će da eksplodiraju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar