Foto: N1, MUP Srbije, Stefan Tomasevic/ATAImages

Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, kom se kao vođi kriminalne grupe sudi da je zajedno sa pripadnicima klana izvršio sedam likvidacija i druga teška krivična dela, još jednom je priznao da je učestvovao u rušenju u Hercegovačkoj ulici zajedno sa Zvonkom Veselinovićem. Po svemu sudeći nadležne institucije ni ovog puta neće uraditi ništa po tom pitanju, iako na prvi pogled imamo prilično jasnu situaciju u kojoj okrivljeni kriminalac priznaje izvršenje krivičnog dela usred sudnice Specijalnog suda.

Tokom svoje odbrane pred Specijalnim sudom u Beogradu Veljko Belivuk je rekao da je sarađivao sa državom i da je za potrebe države odrađivao određene poslove poput razbijanja mitinga, obezbeđivanja inauguracije, ali i rušenja u Hercegovačkoj ulici.

Veljko Belivuk hapšenje
Veljko Belivuk Foto: Pedja Milosavljevic / AFP / Profimedia

„Mi smo tokom noći poslali grupu mladića, jednu mi, jednu Zvonko (Veselinović prim.aut), da se sruši Savamala. Rečeno nam je da nijednom našem članu neće biti ništa i da je za sve zadužen Veselin Milić“, rekao je Belivuk. I to nije jedini put da je Belivuk govorio o rušenju Savamale. Početkom februara 2022. godine u Tužilaštvu za organizovani kriminal Belivuk je ispričao identičnu priču.

„Ukoliko tužilac nastavi da podmeće dokaze protiv nas i izmišlja, biću prinuđen da ispričam sve što smo radili za državu. Počeću od Savamale, a posle ću i o mnogo težim krivičnim delima“, rekao je Belivuk na saslušanju i dodao: „Zvonko Veselinović, Sale i ja smo poslali momke da ruše u Savamali“. Veselinović je javnosti poznat kao kontroverzni biznismen koji se dovodi u vezu sa ubistvom kosovskog političara Olivera Ivanovića, a „Sale“ Aleksandar Stanković koji je oktobra 2016. godine ubijen kod Centralnog zatvora u Bačvanskoj ulici. Ni Stankovićevo, ni Ivanovićevo ubistvo do sada nisu rasvetljeni.

Foto:MUP Srbije

Rušenje bagerima u izbornoj noći

Niti jedno tužilaštvo u Srbiji, niti Ministarstvo unutrašnjih poslova, nisu odreagovali na navode Veljka Belivuka o rušenju u Hercegovačkoj ulici koje je samo delimično rasvetljeno. Te noći, između 25. i 26. aprila 2016. godine, dok su građani sebi krojili sudbinu na biračkim mestima, u Hercegovačkoj ulici porušeni su svi objekti koji su se našli na putu megalomanskog projekta „Beograd na vodi“.

Srušeno je 17 objekata, od kojih je 10 bilo upisano u katastar, a sedam nije. Rušenje su izvršile osobe maskirane fantomkama, koje su pride maltretirale građane koji su se zatekli na licu mesta. Čak ni policija, koju su građani pokušali da dozovu zbog noćne akcije u Hercegovačkoj ulici, nije reagovala niti je zaštitila građane.

Foto: N1

Na pitanje koje na prvu loptu deluje kao zdravorazumsko i logično, koje bi svaki građanin trebalo da postavi, odgovoreno je presudom Višeg suda u Beogradu koji je potvrdio sporazum o priznanju krivice koje je sa tužilaštvom potpisao Goran Stamenković, šef smene beogradske policije u noći rušenja.

On je priznao da je kriv što nije poslao policajce da zaustave bespravno rušenje nakon prijave građana. Pet meseci je bio na uslovnoj kazni, čime mu je omogućeno da ostane da radi u policiji, jer samo da je trajala mesec duže, to pravo bi mu bilo oduzeto. Goran Stamenković kaznu je odslužio 23. oktobra 2018. godine, a dokument do kojih je došao N1 pokazuje da je nepune dve nedelje nakon toga, nelegalna zgrada koju je izgradio u Mirijevu, promenila status u legalnu.

Hoće li iko reagovati?

Na pitanje da li možemo da očekujemo da će tužilaštvo i policija ispitati detalje koje Veljko Belivuk iznosi na saslušanjima, a sada i na sudu, ugledni advokat Borivoje Borović navodi za Nova.rs da ne veruje da će tužilaštvo ispitati pomenute tvrdnje.

Borivoje Borović Foto: N1

“Kako nemamo slobodno tužilaštvo u ovoj zemlji, nema šanše da se tako nešto desi. Aktuelno tužilaštvo je servis dnevne politike, sve što političari požele oni to i naruče preko tužilaštvo. Političari vršljaju po tužilaštvu, utiču na sudske odluke”, kaže Borović i dodaje: “Kada god postoji sumnja da je neko iz aktuelne vlasti umešan u neki slučaj, mi imamo situaciju da tužilaštvo ćuti, ne postoji. A kada je neko drugi u pitanju, reaguju u roku od 24 sata. Tako da, mislim da se ni ove tvrdnje, za koje ne znam da li su tačne ili ne, ispitati.”

Bonus video: Na pomolu nova Savamala?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar