Ekološki aktivista iz Vranja Dragan Antić; Foto: Privatna arhiva/Facebook

Dragan Antić, ekološki aktivista iz Vranja koji je pokrenuo građanske proteste protiv akcija iskopavanja litijuma na jugu Srbije, prijavio je vranjskom MUP-u pretnje smrću koje je sinoć oko 23 sata, dok je sedeo sa prijateljima u kafiću, dobio u poruci od korisnika Facebook-a (P.S.) u kojoj se navodi "da će mu doći glave".

On je snimak ekrana sa konverzacijom objavio i na svom privatnom profilu, a kako je izjavio za portal Danas, policijski službenici su preuzeli kopiju konverzacije i obavestili dežurnog tužioca koji je, prema navodima Antića, „ovo delo okarakterisao kao ugrožavanje bezbednosti“.

Antić je dobio dve poruke: „Doći ću ti glave“ uz emotikon sa prstima na ustima, a u sledećoj mu je P.S. poručio „Jer si previše pametan“.

„Mogu me ubiti, ali ne i ućutati. Sve ovo mi daje snagu da nastavim borbu za istinu i pravdu“, poručio je Antić, inače profesor geografije u vranjskoj Gimnaziji, aktivista i član pokreta „Kreni – promeni“ i jedan od osnivača lokalnog Ekološkog udruženja „B’š prirodno“.

Pre samo nekoliko dana, Antić je na svom Facebook nalogu objavio da je na dan Vučićevog mitinga u Vranju „napadnut od strane okupljenih članova Srpske napredne stranke“. On se na mitingu SNS-a pojavio sa transparentima „Stop Rio Tintu“ i „Srbija nije na prodaju“, nakon čega su, kako je preneo portal InfoVranjske„, na njega „poslali batinaše“.

Kako su iz Osnovnog javnog tužilaštva rekli medijima, Antiću su oko 16 časova na mitingu prišla lica, dok je skupljao potpise za peticiju.

„Antić pretpostavlja da su akteri ovog događaja iz SNS-a, da su tražili od njega da ukloni štand i izvadio je mobilni telefon pokušavajući da ih snimi. Jedno N.N. lice mu je oduzelo mobilni i dalo je drugom licu i to drugo lice je telefon bacilo na zemlju, gde je mobilni polomio“, rekli su iz OJT.

Zamenik OJT u Vranju u ovom slučaju izjasnio se da ovde nema elementara krivičnog dela, i uputio je na prekršajni postupak, navode InfoVranjske.

***

BONUS VIDEO: Okupljanje pristalica SNS pred miting u Vranju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram