Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Organizacija "Ekološki ustanak" navela je u svom saopštenju da je trovanje reke Jadar bušotinama samo jedna od 200 takvih lokacija u Srbiji, ali i da imaju plan kako da ugrožena područja Srbije pretvore u "regione zdrave hrane, a ne kancerogena jalovišta".

Kako se navodi u saopštenju, uzorkovanje vode iz reke Jadar pokazalo je da je koncentracija bora za 17 puta veća 20 kilometara nizvodno od rudne zone, gde se nalaze bušotine kompanije Rio Tinto, dok je koncentracija arsena povećana devet, a litijuma tri puta.

Postavlja se pitanje da li je ugrožena čitava proizvodnja hrane u dolini Jadra, jer ova voda je kjučna za poljoprivrednu proizvodnju.

„A ovo je samo jedna od 200 istražnih lokacija koje su danas aktivne. Znači, ako je dokazana ova toksična količina elemanata u dolini Jadra, samo možemo pretpostaviti šta se dešava na drugim lokacijama. Čitava Srbija se buši bez ikakvog plana i kontrole i građani ostaju slepi koje posledice ovo ima za prirodu, poljoprivredu ali i zdravlje ljudi“, kažu iz ovog udruženja.

Takođe, prošlog leta oni su tražili hitno obustvaljnje istražnih bušotina, inspekcije ministarstva koje će uraditi uzorkovanje vode i tla, da bi konačno bilo poznato koja je voda bezbedna za piće, a zemlja za uzgoj i ishranu. Od nadležnih institucija nije bilo nikakvog odgovora.

Kako ističu, zabrinjavajuć je Prostorni plan Republike Srbije, planski dokument koji predviđa više od 40 novih rudnika širom čitave naše zemlje, i protivzakonito je usvojen na sastanku Vlade, a sada se čekaju izbori da bi bio usvojen i u Skupštini.

„Nakon ovog čina, naša plodna Srbija bi postala rudarska kolonija 19-og veka, a građani i priroda bi bili osuđeni na vekove zatrovanosti i prerane smrti.“, ističu oni, naglašavajući da ovo ne sme proći.

Zbog toga su, kako kažu, napravili plan da ova ugrožena područja postanu regioni zdrave hrane, a ne kancerogena jalovišta.

„U ovom veku suša i žeđi, našu vodu moramo čuvati kao sam život, a ne koristiti za ispiranje ruda. Imamo plan da konačno, nakon 18 godina, Zrenjanin i čitava Vojvodina dobiju pijaću vodu u svaku kuću. Takođe, našim vrednim seljacima ćemo obezbediti subvencije, znanje i podršku institucija, od koje se može zarađivati i do 4 puta više, te tako možemo postati supersila u proizvodnji zdrave hrane. To znači da hranimo Evropu i podignemo izvoz, i nikada više ne dođemo u situaciju da uvozom punimo državne magacine“, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO Reklama o Rio Tintu koju je RTS odbio da emituje

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar