Skup protiv represije nad aktivistima ispred prostorija SNS u Novom Sadu Foto:N1

Grupa građana protestovala je danas ispred prostorija Srpske napredne stranke (SNS) u centru Novog Sada zbog privođenja aktivista Omladinske studentske akcije (OSA).

Policija je juče privela trojicu aktivista OSA jer su u ponedeljak aktivirali dimnu bombu na sednici Komisije za planove na kojoj se raspravljalo o Generalnom urbanističkom planu (GUP) Novog Sada.

Brajan Brković, jedan od privedenih aktivista, rekao je da je aktiviranje dimne bombe bilo „performans koji je trebalo da pokaže kakvu maglu oni nama prodaju ovde svaki dan“.

„Taj dim koji se pojavio u toj sali je jedan performans koji simbolizuje prodavanje magle građanima. Mi ovde pre svega branimo istinu. Duh ovoga grada je i posle mnogo ozbiljnijih okupatora našao snage da pokaže da je bastion moderne ideje, da je ovo najnapredniji grad u Srbiji. I biće najnapredniji, ali bez ijednog naprednjaka“, kazao je Brković.

Aktivista Miran Pogačar je rekao da je u protekle dve godine više od 20 aktivista „prebijano i hapšeno s ciljem da vlast izvrši pritisak na njih“.

Okupljeni su poručili da „GUP neće proći“, a nosili su transparente sa natpisima „U nama je sudbina budućih dana“, „Stop represiji nad aktivistima“, „Ovaj početak je vaš kraj“, kao i zastave na kojima je pisalo „Ne damo Jadar“.

Protestu su prisustvovali i predstavnici opozicionih koalicija Moramo i Ujedinjeni za pobedu Srbije.

Sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Novom Sadu doneo je sinoć odluku da trojica aktivista budu pušteni da se brane sa slobode, a Osnovno javno tužilaštvo ih tereti za krivična dela nasilničko ponašanje.

U jednoj od odluka sudije za trojicu aktivista Omladinske studentske akcije Novog Sada Brajana Brkovića, Srđana Đurića i Mladena Cvijetića navodi se da ne postoje uslovi za određivanje pritvora, ali postoji obaveza javljanja u policijsku stanicu svakog 15. u mesecu i zabrana posećivanja određenih javnih događaja.

„Izriče se mera zabrane posećivanja određenih mesta gde se održavaju javne sednice i debate, a koje se tiču predloženog Generalnog urbanističkog plana grada Novog Sada“, navodi se u odluci sudije Tatjane Žarković u koju je agencija Beta imala uvid.

U odluci se navodi da će ova mera ostati na snazi do 8. juna 2022. godine, ali se može produžavati dok za to postoji potreba, a najkasnije do pravosnažnosti presude ili upućivanja na eventualno odsluženja zatvorske kazne ili pritvorske mere.

Uhapšeni aktivisti, OSA, Omladinsko studentska akcija, Novi Sad
Foto: Ekološki front

JP Urbanizam Novi Sad protestuje zbog aktiviranja dimne bombe na sednici komisije

Javno preduzeće Urbanizam iz Novog Sada izrazilo je danas protest zbog toga što su aktivisti Omladinske studentske akcije (OSA) aktivirali dimnu bombu na sednici Komisiije za planove, na kojoj se raspravljalo o Generalnom urbanističkom planu (GUP) i brojnim primedbama građana na njega.

„Ovim putem izražavamo oštar protest i osudu aktivnosti povodom vređanja zaposlenih u JP Urbanizam od strane ekoloških aktivista angažovanih u različitim grupama građana i nevladinim organizacijama koji beskompromisno i agresivno, bez osnova već mesecima ponižavaju naše zaposlene“, navodi se u saopštenju.

Dodali su da je incident u ponedeljak „kulminacija“ uvreda i pretnji.

„Vrhunac uvreda su da će zaposlene ‘tražiti po stanovima’ i da ‘paze kako idu ulicom’, kao i uvrede upućene zaposlenima koji su osobe sa invaliditetom izrečene na sednici i kasnije na društvenim mrežama. Zbog svega navedenog velika je sumnja u njihove dobre i časne namere, kao i iskrenu brigu za grad, koju stalno navode kao prioritet“, ocenjeno je u saopštenju.

Dodali su da je kredibilitet i stručnost zaposlenih u JP Urbanizam nesporna.

„S druge strane, samozvani eksperti, bez ijednog urađenog plana, bez ijednog dana iskustva u oblasti urbanizma, koji se u našim prostorijama ponizno pojavljuju samo kada treba da rade u cilju povećavanja broja kvadrata na njihovim sopstvenim parcelama ili na parcelama njihovih investitora, ne propuštaju priliku da u javnosti na najprimitivniji mogući način upute uvrede našim zaposlenima“, piše u saopštenju.

Najavili su da će svim pravnim sredstvima omogućiti nesmetano obavljanje poslova u cilju podizanja kvaliteta životne sredine i kvaliteta života svih stanovnika, kao što je i do sada u prethodnih 60 godina bila praksa.

Prekjučerašnjem incidentu u Novom Sadu prethodilo je višemesečno nezadovoljstvo i protesti Novosađana zbog novog GUP-a, kojim se planira izgradnja takozvanog Novog Sada na vodi, zatim vijadukta za novi most, višespratnica bez ograničenja spratnosti, uništavanje minimalnih preostalih zelenih površina.

Građani Novog Sada podneli su oko 13.000 primedbi na predlog GUP-a a učesnici protesta optužili su komisiju za planove da u njoj sede arhitekte „omiljenog SNS investitora, kompanije Galens“.

Bonus video – Aktivisti prekinuli sednicu o urbanističkom planu Novog Sada

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar