Milorad Šušnjić, Dijana Hrkalović, Darko Elez Foto: Nova.rs, privatna arhiva

Suđenje nekadašnjoj državnoj sekretarki MUP Dijani Hrkalović i bivšim policijskih načelnicima Miloradu Šušnjiću i Dejanu Milenkoviću nastavlja se danas u Specijalnom sudu, gde je izneti detaljne odbrane. Okrivljeni Šušnjić zbog toga je ranije zatražio da se oslobodi čuvanja tajnosti podataka kako bi mogao da iznese celokupnu odbranu o čak tri akcije - “Sačma”, “Sačma 1” i “Zrno”.

Suđenje nekadašnjoj državnoj sekretarki MUP Dijani Hrkalović, načelniku Službe za specijalne istražne metode (SSIM) Dejanu Milenkoviću kao i Miloradu Šušnjiću, bivšem načelniku PU Novi Sad, danas se održava u Specijalnom sudu u Beogradu.

Okrivljeni su ranije negirali krivice za dela koja im se stavljaju na teret, a advokat Nebojša Petrović, zahtevao je od MUP Republike Srbije da Šušnjića oslobodi obaveze čuvanja tajnosti podataka u tri policijske akcije.

Foto: Nova.rs

Kada su u pitanju operativne obrade „Sačme“, grupa koja je radila tu operativnu obradu imala je aplikaciju „Signal“ za komunikaciju, a u njoj su bili S. D., J. R. i D. B. I Šušnjić. Radi se u istrazi pretnji koje je Darko Elez, osuđivani kriminalac, uputio Želimiru Kreštalici.

Vršila se tajna opservacija Eleza, a kako su svedoci, inače policajci, ispričali, više je izgledalo kao da se ništa ne radi, te da je opservacija na neki način delovala kao zaštita pomenutog kriminalca.

Foto: Printscreen/YouTube

„Prema Elezu smo primenili posebne dokazne radnje konkretno zbog sumnje da se bavi prodajom opojne droge. Ubrzo nakon toga što sam pratio Eleza sklonjen sam sa tog radnog mesta. Nakon toga sam primetio da sam praćen, a praćena je i moja supruga. Kada sam se požalio svom neposrednom starešini, on mi je rekao da „povučem ručnu i da se sklonim“, a posle sam poslat na drugo radno mesto”, rekao svedok Božidar D, navodi se u optužnici.

Sa druge strane, zasad nije poznato o čemu se radi u akciji “Zrno”, kao i koja je uloga Šušnjića bila.

Pročitajte još:

Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK), Šušnjić se tereti da je izvršavala nezakonite radnje koje mu je naređivala nekadašnja državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović.

Njih dvoje su svojevremeno slovili za bliske saradnike, koji su često viđani u društvu. Hrkalović je u postupku označena kao prvookrivljena i tereti se za trgovinu uticajem.

Porast kriminala i odlazak policajaca

Inače, tokom mandata Šušnjića u Novom Sadu zabeležen je porast kriminala, a zbog čega je I smenjen sa te pozicije. Kako je naš list ranije pisao, zbog Šušnjica je samo iz PU Novi Sad otišlo oko 30 policajaca i inspektora.

Takođe, a kako je naš portal već pisao, Šušnjić je bio poznat u Novom Sadu po nezakonitoj zapleni automobile svima koji su mu na neki način smetali ili ugrožavali njegov autoritet.

Pojedine automobile je znao i po dve godine „da drži na proveri”, uprkos dokazima da su legalno kupljeni od ovlaštenih distributera, ignorišući čak i naloge suda da moraju biti vraćeni vlasnicima.

BONUS VIDEO: Dijana Hrkalović stigla u sud

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar