Foto: Amir Hamzagic/ATAImages, Printscreen/YouTube/Embargo Portal

Da je funkcioner SNS Vladimir Đukanović u sukobu interesa zbog svih funkcija koje obavlja, javnosti su više puta ukazali brojni pravnici, smatrajući nedopustivim što je on istovremno i advokat i predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, a zatim i po automatizmu član Državnog veća tužilaca (DVT) i Visokog saveta sudstva (VSS), koji biraju i unapređuju sve tužioce i sudije u državi.

Iako se godinama unazad govori o Đukanovićevom mogućem uticaju na izbor sudija i tužilaca, dosad javnost nije imala priliku da čuje da li je ikad na nečiji izbor, odnosno napredovanje ili nazadovanje, on zaista i uticao.

Kako saznaje Nova.rs, Đukanović je obično ćutke aminovao sve predloge predsednice VSS, ali je na nedavnoj sednici ipak imao svoje „kandidatkinje“ koje tog dana uopšte nisu bile u razmatranju ni dnevnom redu.

Pročitajte još:

„Svim članovima VSS skrenuo pažnju na imena dve sudije, za koje smatra da bi trebalo da budu unapređene prvom narednom prilikom. U pitanju su sudije Tanja Trkulja-Vasić, inače supruga jednog od vođa Zvezdine navijačke grupe „Ultrabojs“ Dragana Vasića, koji je pre nekoliko godina ranjen u pucnjavi u blizini Marakane. Druga je sudija Snežana Ivković, javnosti poznata iz postupka protiv navijača bliskih Veljku Belivuku, a koji su 2018. demolirali klub „Komitet“ u beogradskoj Savamali“, kaže naš dobro obavešten izvor.

On dodaje da nijedna od ove dve sudije nisu zvanično konkurisale na mesto sudije Višeg suda, već da je to, bar zasad, samo Đukanovićev predlog.

„Takođe, sudija Trkulja-Vasić je sestra advokatice Maje Trkulje, koja deli kancelariju sa Jugoslavom Tintorom, bivšim predsednikom Advokatske komore Beograda. Njih dvoje su već godinama specijalizivani za odbranu navijača Crvene zvezde, počevši od Uroša Mišića, preko ubijenog Ljubomira Markovića Kiće, kao i pripadnika obezbeđenja splava „Saund“, osuđenih za ubistvo Fedora Frimermana“, rekao je naš izvor i dodao:

Specijalni sud, suđenje, sudjenje
Vladimir Đukanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Činjenica da Đukanović lobira za sudije koje su da li privatno, da li službeno, povezane s navijačima, samo dodatno potvrđuju i njegovu ulogu u održavanju kontakta sa ljudima sa tribina. Podsetimo se samo bakljada koje je organizovao u vreme vanrednog stanja, ali i činjenice da je trenutno branilac Dijane Hrkalović, bivše državne sekretarke MUP koja je bila kontakt s klanom Belivuk- Miljković. Takođe je povezan s navijačima Rada“, završava on.

Sa druge strane, uprkos targetiranju zbog privatnog života, sudija Trkulja-Vasić važi za jednu od boljih i strožijih sudija Trećeg osnovnog suda u Beogradu, za čiji rad se nikada nisu vezivali propusti ili zloupotrebe. S obzirom na to da se na tom mestu nalazi duže od decenije, njeno napredovanje je odavno trebalo da bude predmet diskusije u VSS.

Spornim ga, bar zasad, može učiniti jedino Đukanovićevo lobiranje.

Ko je Dragan Vasić

O ranjavanju supruga sudije Trkulje Vasić mediji su brujali kao o opomeni, da bi nekoliko godina kasnije, Insajder otkrio da je tribinu zamenio biznisom i to preko firme “Gama solution”.

Prema pisanju Insajdera, firmu je još 2016. osnovao sa Markom Vučkovićem, koga navijači zvu Komandant.Vučković je iz vlasništva firme izašao ubrzo dok je godinu dana kasnije to učinio i sam Vasić.Ipak, nešto kasnije se vratio u vlasnišvu, a pomenuta firma potom počinje da dobija poslove od države.

Foto: Starsportphoto

Prvi posao, nabavku Firewall uređaja koji služi kao bezbednosna komponenta, kao jedini ponuđač dobila je firma “MDS informatički inžinjering”, koja se kreiranjem i razvojem IT tržišta na ovim prostorima bavi godinama. Posao je bio vredan oko 160 hiljada evra, ali ta firma kao podizvođaca za ovaj posao uzima “Gama solution” koja je u vlasništvu Vasića.

BONUS VIDEO: Belivuk i Miljković pokušali da preotmu hotel u Balkanskoj ulici

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare