Policajci i Goran Kovačević Goranac Foto:MUP Srbije/Youtube

Hapšenjem dvojice pripadnika novosadske Žandarmerije, koji su zloupotrebili položaj čuvajući Gorana Kovačevića Goranca početak je kraja dobrih odnosa između lokalne vlasti i ovog osuđivanog narko dilera iz Vrbasa. Iako bogatog kriminalnog dosijea i sa aktivnim sudskim postupkom zbog otmice, Goranac je donedavno bio i poslovni partner novosadske vlasti koja je javno dodeljivala poslove firmi njegovog šuraka.

Firma „Suuniko Solutions“, sa sedištem u Veterniku koju je 2018. godine osnovao Niko Uskoković, šurak Gorana Kovačevića Goranca, dobila je posao rekonstrukcije parkirališta na delu Bulevara oslobođenja, vredan 16 miliona dinara bez PDV-a. I sam Uskoković je takođe osuđivan zbog trgovine narkoticima, a 2012. godine je policiji i priznao trgovinu drogom na teritoriji Vojvodine, zbog čega je narednih pet godina proveo u zatvoru.

Svega par dana nakon izlaska iz istog ranjen je u pucnjavi kod OŠ „Đura Daničić“ u Novom Sadu. Istraga je smatrala da je meta pucnjave ispred škole zapravo bio Goranac, jer se Uskoković u tom momentu služio njegovim vozilom. Pucnjava se dogodila u sred dana, tokom smene đaka u školi, u momentu kada je na ulici bilo na desetine dece.

Ranjeni Uskokovuić je odmah prevezen u Urgentni centar, gde ubrzo stiže i Goranac, i to u prijateljskoj pratnji tadašnjeg šefa novosadske kriminalističke policije Saše Barjaktarovića, koji je ubzo nakon toga smenjen.

Godinu dana kasnije, Uskoković u junu 2018. godine registrovao „Suuniko Solutions“ i proveo oko pola godine kao direktor. Potom je funkciju, kao i vlasništvo nad firmom, preuzela druga osoba, a Uskoković je pre godinu dana izašao iz firme, kad je u APR izbrisan kao jedan od zastupnika.

Firma je prvobitno registrovana kao konsultanska, a potom je promenila delatnost u izgradnju puteva i auto-puteva. Nova delatnost je donela i nove poslove, te je “Suunioko Solutions” ubrzo počela da dobija poslove na gradskim i pokrajinskim tenderima za kapitalne investicije. Stranka slobode i pravde je u više navrata podsećala na Gorančevu povezanost sa lokalnim SNS, a poslednji od njih je bila i prošlogodišnja rekonstrukcija platoa ispred Srpskog narodnog pozorišta, u najužem centru Novog Sada.

“Ovi ‘vredni majstori’ dobijali su milionske ugovore, učestvovali u unosnim podizvođačkim kombinacijama – od izgradnje Baletske škole, do nove kovid bolnice”. Ovaj posao, koji je naručio grad, a novcem građana finansira i Pokrajina, objedinio je ‘krem de la krem’ mafije i zatvorio pun krug ‘isisavanja novca iz budžeta’: materijal dobavlja Veselinovićev ‘Granit peščar’, radove izvodi ‘Energotehnika – Južna Bačka’, kompanija bliska Srpskoj naprednoj stranci (SNS), a podizvođač je ‘Suuniko’ Gorana Kovačevića Goranca”, navodi se u saopštenju SSP.

Pored građevinskih radova, Goranac je, prema nezvanilčnim saznanjima, lokalnoj vlasti služio i za “zastrašivanje” svih potencijalnih biznismena koji bi pokušali da se prijave na veće tendere koje je raspisivao Grad Novi Sad, kao i za osiguravanje sigurnih glasova pred izbore. Dobri odnosi Gorana Kovačevića Goranca sa loklanim vlastima i pojedinim pripadnicima policije bili su javna tajna, kao i činjenica da je bio blizak sa ljudima iz Žandarmerije.

Nezvanično, policijski službenici Žandarmerije R. L. (43) i R. M. (47) su već duže vreme vršili fizičko obezbeđenje Goranca i njegove porodice, a zauzvrat su dobijali novac i poklone. Uhapšeni su u stanu u Novom Sadu, koji se nalazi u neposrednoj blizini stana u kom živi porodica Kovačević. Upravo ispred tog stana na Goranca je pucano u septembru prošle godine.

U napadu je tada ubijen Gorančev telohranitelj, MMA borac Uroš Stefanović, dok je Kovačević lakše povređen. Za ubistvo Stefanovuića i ranjavanje Kovačevića optuženi su njegov nekadašnji prijatelj, bivši pripadnik policije Dalibor Bogdanović Boća i drugooptuženi Daniel Janjoš. Protiv njih je sudski postupak u toku.

Bonus video: „Daj lisice!“ Policija asistira privatnom obezbeđenju pri hapšenju demonstranata u Novom Sadu 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare