Dijana Hrkalović i Sead Spahović Foto: Nova.rs, N1

Sead Spahović, advokat uhapšene državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović, u intervjuu za nedeljnik Vreme osvrnuo se na ceo slučaj, tvrdnjama da je njegova branjenica bila partijski vojnik i da ona i dalje bezgranično veruje predsedniku Aleksandru Vučići i ministru Nebojši Stefanović, koji joj je svojevremeno bio nadređen.

Spahović za Vreme ističe da Hrkalovićeva ne dozvoljava da se o Vučiću i Stefanoviću kaže ijedna loša reč.

Pročitajte još:

„Hrkalovićeva je, iznad svega, vojnik partije. Ona i sada bezgranično veruje Vučiću i Stefanoviću, ne dozvoljava da se bilo šta loše kaže za njih dvojicu ili Srpsku naprednu stranku. Dijana misli da je Vučić genije i da je ona uhapšena greškom ili zbog pritisaka iz inostranstva. Nema te sile koja će Hrkalovićevu da natera da kaže bilo šta protiv vlasti. Mislim da su oni napravili veliku grešku što su se nje odrekli,l jer ona tu politiku prihvata iskreno, kao što je tu politiku bez pogovora i sprovodila“, izjavio je Spahović.

On je istakao i da je jasno da Hrkalovićevu na mesto državne sekretarke MUP neko doveo, ali i postavio pitanje ko bi to mogao da bude. Potom se osvrnuo na navode ministra odbrane, ranije policije, Stefanovića, koji je izjavio da on Hrkalovićevoj ništa nezakonito nije naređivao da radi, te da ako je do toga došlo, ona je to činila na svoju ruku.

„Stefanović, na prvi pogled, preuzima odgovornost za Hrkalovićevu. Dodaje, međutim, i da joj nikada nije naložio da uradi nešto nezakonito i tako ujedno iznosi svoju odbranu. Šta on zapravo saopštava? Kaže, u stvari da ako je Hrkalovićeva nešto pogrešno radila, to je ona preduzimala na svoju ruku. A to, prema mom mišljenju, nije korektno prema njoj, niti je istina. Međutim, Stefanović na ovaj način skida sa sebe svaku odgovornost, jer u krivičnom pravu ne postoji objektivna odgovornost. To što je rekao da je on nju doveo u MUP nije krivično delo. Dovoljno je, doduše, za političku odgovornost koju Stefanović preuzima na sebe. Na prvi pogled, on to radi bez ikakve potrebe jer odluku o postavljanju državnog sekretara donosi Vlada Srbije, a ne ministar unutrašnjih poslova. Drugo, ako je tačno da je zakon menjan da bi ona mogla da bude državni sekretar jer nije ispunjavala uslove, onda je u njenom imenovanju učestvovala i republička skupština, kao zakonodavno telo. Skupština, priznaćete, nije pod kontrolom gradskog odbora SNS“, rekao je Spahović.

Dijana Hrkalović, fenomen Hrkalović, emisija Među nama, Medju nama
Foto: Nova S

Ističe da je Hrkalović i dalje član vladajuće Srpske napredne stranke.

„Ne smemo da zaboravimo da je Dijana Hrkalović i u ovom trenutku član Srpske napredne stranke. Koliko ja znam, nije isključena iz SNS. Hrkalovićeva je, dakle, u MUP došla kao partijski kadar, neka vrsta „stranačkog talibana“ kakvih imate u svakom ministarstvu, opštini ili preduzeću. Sa druge strane, naprednjaci su karakteristični po tome da se kod njih vlada neformalno. Zato se kod nas retko kad pita onaj ko ima neku funkciju. Uvek odluke donosi neko drugi. Postoji ta dupla, neformalna linija vlasti koja zapravo odlučuje“, rekao je Spahović za Vreme.

Pročitajte još:

Ističe da njegove branjenica nije imala nikakva ovlašćenje, pa samim tim, krivično delo koje joj se stavlja na teret nema smisla,

„Dijana nije imala nikakva ovlašćenja. Državni sekretar zamenjuje ministra samo kad on nije tu. Ministar nema nikakva ovlašćenja prema kriminalističkoj policiji. To što se aktuelni ministar unutrašnjih poslova pojavljuje na televizijama i komentariše krivične postupke znači da mu nisu rekli da nije nadležan za to. Ministri nisu nadležni za kriminalističke istrge, kao ni državni sekretar koji nema nadležnost nad šefom UBPOK da mu komanduje. Prema tome, to što je Dejan Milenković rekao da ga je Dijana Hrkalović nagovarala da radi neke stvari, nije za njega nikakva odbrana. To je samo kompromis ne bi li za sebe osigurao povoljniju poziciju“, rekao je Spahović.

Podsetimo, Hrkalovićeva je nedavno uhapšena zbog sumnje da je izvršila krivično delo trgovina uticajem u postupku za ubistvo karatiste Vlastimira Miloševića.

Inače, ona je svojevremeno bila najbliža saradnica ministra odbrane, tada policije, Nebojše Stefanovića.

Nebojša Stefanović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Iz MUP je otišla 2019. godine, a njen odlazak bio je obavijen velom misterije. Pravi razlozi odlaska sa tako visoke pozicije u srpskoj policiji do danas nisu saopšteni.

BONUS video: Uspod i pad Dijane Hrkalović

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare