Foto: Shutterstock

Advokat za ljudska prava Rina Kika, zajedno sa aktivistima koji traže pravdu za Kujtima Veseljija, 11-godišnjaka koji je mesecima seksualno zlostavljan, a potom ubijen, podnela je dve tužbe protiv nadležnih službenika, koji su, prema njenim rečima, zanemarili njegov slučaj.

Kika je kazala da je u tužbi iznela propuste u zaštiti deteta i dodala da država treba da odgovara za još jedan prekršaj u vezi sa ubistvom Kujtima.

„Zaključila sam da Kosovo treba da snosi odgovornost za Veseljija, jer je reč o detetu koje je sistematski zlostavljano i mesecima od strane jedne osobe. Veselji je intervjuisan u prisustvu majke, bilo je dokaza da se preduzmu mere protiv te osobe. On je priznao krivicu u aprilu 2019. i van svake je logike da izjavljuje da je silovao dete i da je pušten iz policijske stanice. Policija treba da razmisli da toj osobi šalje poruku da je to je uradila u redu“, rekla je Kika.

Tužba je podneta protiv policijskog službenika, koji u januaru 2019. godine, u prvobitnoj prijavi Veseljijevog seksualnog zlostavljanja, nije uredno dostavio policijski izveštaj Tužilaštvu.Kiku najviše iznenađuje to što kosovske institucije nisu učinile mnogo po tom slučaju.

„Bila sam šokirana slučajem i za mene je bilo veoma važno da znam kakav je odgovor države, šta mi sada kao država činimo da odgovorimo na takav slučaj i da se takav slučaj više nikada ne ponovi“, kazala je Kika.

Druga prijava podneta je protiv nadležnog tužioca, koji nije procesuirao zahtev za izdavanje naloga za hapšenje ubice.

„Druga prijava je protiv tužioca koji je bio odgovoran za vreme kada je Kujtim ubijen i silovan. Reč je o zahtevu za izdavanje naloga za hapšenje 12. juna 2019. godine, mesec dana pre nego što je Veselji ubijen. Ovaj zahtev, prema navodima suda nije zaveden i sud ga nikada nije prihvatio“, dodala je Kika.

Jedanaestogodišnji Kujtim Veselji pronađen je mrtav 11. jula 2019. godine, ispod stepeništa stambenog kompleksa u naselju „Džemailj Mustafa“ u Kosovu Polju. Bio je seksualno zlostavljan, a zatim ubijen, piše Koha, prenosi Kosovo online.

Bonus video: U nastavku akcije „Armagedon“ uhapšeno 14 pedofila

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare