Aleksandar Vucic i Vladimir Cvijan
Aleksandar Vučić i Vladimir Cvijan Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs/Medija centar Beograd

Advokat Ivan Ninić na svom Tviter nalogu objavio je detalje krivične prijave koju je Vladimir Cvijan, za čiju smrt se saznalo nakon tri godine, podneo protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića 2013. godine, a koju je Treće osnovno javno tužilaštvo odbacilo. U krivičnoj prijavi navodi se da je Vučić 18. decembra 2013. godine u prostorijama Srpske napredne stranke (SNS) na Novom Beogradu, fizički krenuo da ga napadne.

Cvijan je u krivičnoj prijavi naveo da se ceo događaj dogodio oko 17.30 sati.

„Posle političke rasprave, krenuo je prema meni sa namerom da me fizički napadne, što nije uspeo jer je zapeo za stolicu koja se nalazila pored njega“, izjavio je Cvijan.

Cvijan je tada protiv Vučića podneo krivičnu prijavu zbog ugrožavanja sigurnosti, međutim, ona je odbačena od strane Trećeg osnovnog javnog tužilaštva. Tužilaštvo je saopštilo da nema elemenata krivičnog gonjenja.

„Dana 19. 12. 2013. podneta je krivična prijava protiv Aleksandra Vučića zbog toga što je 18. 12. 2013. godine u prostorijama Srpske napredne stranke u Ulici Palmira Toljatija na Novom Beogradu ugrozio sigurnost oštećenog Vladimira Cvijana ozbiljnom pretnjom da će napasti njegov život i telo, tako što je nakon političke rasprave krenuo ka njemu, ali to nije uspeo jer je zapeo za stolicu“, navodi se u rešenju tužilaštva, kojim je prijava potom odbačena.

Sa druge strane, u rešenju se tvrdi, a na osnovu novinskih natpisa tih dana, da je Vučić potvrdio da je došlo do incidenta, ali da je vinovnik istog Cvijan. Pojasnio je da je rekao Cvijanu da na sednici može da kaže šta misli, nakon čega je preminuli advokat besno reagovao i potom se udaljio, a prilikom izlaska i opsovao.

Između ostalog, advokat Ivan Ninić napisao je i da je strašno to što je tužilaštvo u tom slučaju donelo odluku na osnovu natpisa u novinama i tvitova, te da nije saslušalo nikoga u predmetu.

Pročitajte još:

Podsetimo, javnost u Srbiji je tek sredinom marta saznala da se Cvijan utopio januara 2018., što je izazvalo brojne kontroverze, s obzirom da to nigde dotad nije bilo saopšteno. On je bio istaknuti političar, koji je bio zastupljen u javnom životu Srbije, pa se tako postavlja pitanje kako je moguće da niko od njegovih saradnika, proteklih godina, nije postavio pitanje gde se on nalazi.

Cvijan je iza sebe imao dugogodišnju karijeru. Od februara 2008. godine bio je savetnik Borisa Tadića, a obavljao je i dužnost generalnog sekretara Predsedništva Srbije. Predsedništvo je napustio 2010. godine, da bi potom pristupio Srpskoj naprednoj stranci. Na listi SNS-a, na parlamentarnim izborima 2012. izabran je za narodnog poslanika, da bi naredne godine napustio tu stranku.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare