Foto: Zoran Lončarević

Danas se navrašava 35 meseci od ubistva Olivera Ivanovića, a još uvek nije poznato ko je u severnom delu Kosovske Mitrovice ubio opozicionog lidera kosovskih Srba. Ni nalogodavaci ubistva nisu poznati.

Oliver Ivanović je ubijen iz vatrenog oružja 16. januara 2018. godine ispred kancelarije svoje stranke, Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“.

Podsetimo, u optužnici kosovskog Specijalnog tužilaštva, koja je na ročištu 11. februara 2020. pročitana na albanskom i srpskom jeziku, navodi se da je za ubistvo Ivanovića „odgovorna kriminalna grupa predvođena Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem“. Njih dvojica su u bekstvu od kosovskih vlasti, a šestoro ljudi na optuženičkoj klupi, tereti se za pomaganje u ubistvu, kao i za niz drugih krivičnih dela. Oni su pred sudom rekli da nisu krivi za učešće u ovom zločinu.

U septembru 2020. optužnica je vraćena na ponovni postupak, na osnovu odluke Apelacionog suda Kosova, koji je usvojio žalbe odbrane optuženih.

Na optuženičkoj klupi su se našla četiri pripadnika kosovske policije. Prvooptuženi Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković zvani Limaj, Žarko Jovanović i Rade Basara, a pored njih optuženi su i Marko Rošić, koji ima policijski dosije, i sekretarica i bliska saradnica Olivera Ivanovića, Silvana Arsović.

Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je 11. novembra novu, treću optužnicu protiv osumnjičenih u slučaju ubistva Olivera Ivanovića. Novom optužnicom se Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Silvana Arsović i Rade Basara, terete za izvršenje ubistva.

Novo pripremno ročište u slučaju ubistva Olivera Ivanovića prekinuto je iz proceduralnih razloga u vezi sa promenom branioca jednog od optuženih. Nastavak je zakazan za 11. decembar.

Prema navodima Tužilaštva u Prištini, počinioci su Ivanovića ubili iz automobila „opel astra“ ispalilvši u njega šest hitaca. Insajder je iz Tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu, dobio odgovor da je ovaj automobil prodat još sredinom 2016. godine u Srbiji. Navodno je ranije pripadao srpskom državljaninu koji je duže vreme živeo u Austriji, kažu iz Tužilaštva koje od dana ubistva vodi predistražni postupak. O potrazi za vlasnikom vozila neposredno nakon ubistva govorio je i direktor srpske policije Vladimir Rebić, koji je naveo da je automobil više puta menjao vlasnika. Nije poznato otkud ovaj automobil na Kosovu.

Kako je Srbija govorila o ubistvu Ivanovića?

„Prištini ne odgovara da se sazna istina o ubistvu Olivera Ivanovića, jer bi u suprotnom oni već otkrili i nalogodavce i ubice“, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić, nakon što je optužnica vraćena u septembru 2020. godine.
Ona je dodala je da će se do „pravde doći kad tad i da to ubistvo neće biti zaboravljeno“, te naglasila da „nažalost, istraga mora da se vodi u Prištini“ i podsetila da je Beograd tražio da učestvuje u njoj, što nije dozvoljeno, da je apelovao i na UNMIK i na EULEX da se ubistvo Ivanovića istraži, da se dođe do istine i da se počinioci kazne.

Novi ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić, tada direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, u februaru 2020. je rekao da podizanje optužnice predstavlja nastavak „organizovane hajke, sa ciljem da se za taj zločin okrivi srpski narod na Kosovu i Srbija“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nekoliko puta je za dve godine rekao da je Milan Radoičić nevin.

Milan Radoičić Foto: N1

„Milan Radoičić nije cvećka, ali sa sigurnošću mogu da kažem da on nije povezan sa ubistvom Ivanovića“, izjavio je Vučić u julu 2019. godine.

Dok je Radoičić u pisanoj izjavi medijima naveo da se neće predati kosovskim organima, jer oni i nisu došli da ga „uhapse živog“ i rekao:

„Nisam bio najbliži prijatelj sa Oliverom Ivanovićem, ali nisam ubica i nikakve veze sa ubistvom nemam“.

S druge strane, Hašim Tači, tada predsednik Kosova, izjavio je krajem 2018. da se glavni osumnjičeni za ubistvo Ivanovića nalaze u Beogradu.

„Na osnovu informacija kojima raspolažem, iako su vlasti podeljene, istraga je u veoma važnoj fazi. Glavni osumnjičeni se nalaze u Beogradu, a preostaje da radimo i sa međunarodnim akterima da Beograd bude kooperativan, kako se ne bi pretvorio u utočište za osumnjičene za ubistvo Olivera Ivanovića“, naveo je Tači.

 

Prva žena Olivera Ivanovića: Zataškavaju slučaj, a znaju sve

Prva supruga ubijenog Olivera Ivanovića Marina Ivanović, u intervjuu za Nova.rs rekla je da je njen lični utisak da i Beograd i Priština i međunarodna zajednica znaju sve o ubistvu Olivera, ali iz njima znanih razloga zataškavaju slučaj.

„Čini mi se kao da žele da njegovo ubistvo ode u zaborav i da se nikad ne otkrije ko je nalogodavac, kao i u slučaju ubistva Zorana Đinđića“.

Podsetimo, 12. oktobra uveče u Beogradu je organizovana akcijom „Hiljadu sveća za Olivera Ivanovića“ ispred crkve Svetog Marka i na ovaj način obeleženo je 1.000 dana od ubistva.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar