Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Pred Apelacionim sudom u Beogradu danas treba da počne dvonedeljna sednica za razmatranje žalbi na drugu prvostepenu presudu vlasniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću i ostalim optuženim u tom slučaju.

Sednica Apelacionog suda će biti javna i trajaće 10 radnih dana, a okrivljeni nisu dužni da joj prisustvuju.

Na razmatranju je druga prvostepena presuda Miroslavu Miškoviću izrečena u martu 2019. godine u Specijalnom sudu u Beogradu.

On je osuđen na dve i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara zbog pomaganja sinu Marku da utaji pored po odbitku od kapitalnog dobitka iz poslovanja putarskih preduzeća, od 320. 3 miliona dinara.

PROČITAJTE JOŠ...

Apelacioni sud je ranije potvrdio presudu kojom su Mišković i ostali pravosnažno oslobođeni optužbi za oštećenje putarskih preduzeća u Srbiji, ali je ukinuo deo presude koji se odnosio na utaju poreza i naložio da mu se suđenje ponovi.

Pošto je presudu već jednom ukidao, Apelacioni sud sada treba da donese pravosnažnu odluku, a može da ovu presudu potvrdi, preinači ili da sam otvori glavni pretres i izvede ključne dokaze, neophodne za presuđenje.

Osim Miroslava Miškovića u ovom slučaju njegov sin Marko osuđen je zbog utaje gore pomenute sume na godinu dana kućnog zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dionara.

Njegovo preduzeće Mera Invest DOO obavezano je da uplati 320 miliona dinara u budžet države Srbije na ime neizmirenih poreskih obaveza.

Miškovići i Ðurašković kao i još četiri okrivljena su zbog nedostatka dokaza istom odlukom Apelacionog suda tada pravosnažno oslobođeni optužbi za zloupotrebe sa putarskim preduzećima, zbog čega su bili prvobitno uhapšeni u decembru 2012. godine.

Protiv Miškovića, Đuraškovića, kao i još osam optuženih, krivični postupak je pokrenut krajem 2012. godine zbog sumnje da su oštetili putarska preduzeća za više miliona evra i utajili porez.

Tada su bili uhapšeni i posle višemesečnog boravka u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode, pošto su položili višemilionska jemstva u evrima.

Nakon izricanja druge prvostepene presude u martu prošle godine, sud im je posle skoro sedam godina vratio pasoše.

Njima je blokiran veliki deo imovine, ali Delta holding radi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare