Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Nišlija Stefan Nikolić, (32) teško povređen 25. marta u eksploziji bombe koju je pronašao u koritu Južne Morave u nešto je stabilnijem ali i dalje u teškom stanju. Njemu je amputirana leva šaka, a zadobio je i teške povrede lica i vrata zbog čega su ga operisali maksilofacijalni hirurzi.

„Pacijent i dalje diše uz potporu mehaničke ventilacije. Svestan je, komunicira pogledom, ali je njegovo stanje i dalje veoma teško. Danas će biti podvrgnut operativnom zahvatu radi uklanjanja stranog tela iz oka“, saopšteno je iz Univerzitetskog kliničkog centra.

Stefana je povredila bomba „Vasićevka“, proizvedena početkom prošlog veka po projektu generala Miodraga Vasića. To je bila prva srpska bomba sa udarnim upaljačem koja je korišćena i u vreme Balkanskih ratova ali i u oba svetska sukoba. Zbog svog specifičnog izgleda deluje poprilično naivno jer liči na bočicu za alkohol, popularnu „pljosku“ ili na flašicu za parfeme.

Baš njen izgled prevario je Stefana koji nije pretpostavljao kakvu opasnu napravu je izvukao iz reke tokom radova na separaciji peska koje je obavljao za potrebe jedne firme u kojoj je zaposlen. Prema svedočenju njegovog šefa Milenka Stojanovića, Nikolić je pokušao i pored njegovog upozorenja da je na silu otvori, pa je došlo do detonacije koja je mladića umalo koštala života.

Srpske ručne defanzivne bombe sistem VTZ – Vasić M1904 i 1912 Foto:preuzeto sa oruzjeonline.com

Srđan Stojanović, penzionisani deminer u Upravi za vanredne situacije MUP Srbije objašnjava da su „Vasićevke“ vrlo česte na našim prostorima jer ih je proizvedena velika količina te su u mnogim prilikama korišćene tokom oružanih sukoba.

„Tokom svoje karijere uklonio sam na hiljade eksplozivnih sredstava a među njima je bilo i „Vasićevki“. Njih smo najčešće nalazili u starim kućama jer nema tog Srbina koji je učestvovao u nekom od svetskih ratova, a da par bombi nije doneo kući. Iz tog razloga verujem da je dospela u reku, jer se neko ko je pronašao bojao da će imati problema zbog nje ili se plašio eksplozije. Druga mogućnost je da je ona bila u zidovima nekog starog objekta koji je mašinski srušen, te da je u Južnu Moravu dospela zajedno sa šutom“, objašnjava Stojanović.

Stefan Nikolić Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Pozivajući se na svoje višedecenijsko iskustvo u otklanjanju minsko eksplozivnih sredstava, Stojanović upozorava da su ona podjednako opasna kao i u vreme kada su napravljena.

„Hermetički su zatvorena, barut, detonatorska kapisla i upaljači su im u izvanrednom stanju pa imaju ubojnu moć kao i prvog dana. Ukoliko ih neko pronađe, savet mu je da ih ne dira sa mesta gde se nalaze. Treba pozvati policiju koja će angažovati obučene ljude i ukloniti ih na bezbedan način“, kaže veteran u deminiranju.

BONUS VIDEO: Mesto eksplozije u Leskovcu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar