Foto: Víctor Santamaría González / Alamy / Profimedia, detective-info.com.ua

Radoje Zvicer, jedan od najtraženijih kriminalaca u Evropi i vođa ozloglašenog kavačkog klana, već dugo izmiče istražiteljima nekoliko zemalja koje za njim tragaju. Po poslednjim informacijama, sumnja se da se krije u Južnoj Americi, a ovo nije prvi put da se pomenuta lokacija pominje kao ključna kada je reč o vođi kavčana.

Slovački portal „aktuality.sk“ objavio je da postoje izvesne sumnje da se Zvicer krije u Južnoj Americi, kao i da je ga tamo čuvaju njegovi poslovni partneri.

„Radoje Zvicer je trenutno jedan od najtraženijih kriminalaca na Balkanu. Međunarodnu poternicu za njim je raspisala Srbija, a kasnije i njegova matična Crna Gora. Opasnog Crnogorca traži Interpol i u bekstvu je od februara 2021. godine. Verovatno ga kriju njegovi poslovni partneri u Južnoj Americi“, navedeno je u članku portala „aktuality“.

Radoje Zvicer Foto: Printscreen/SKY

Ono što je izvesno jeste da je Južna Amerika, poslednji desetak godina, sigurno utočište brojnim kriminalcima sa Balkana. Proteklih godina, kriminalci su razvili dobre veze u Južnoj Americi, ali i počeli da sarađuju sa tamošnjim bandama.

Uživaju zaštitu, ali neretko u medijima odjekne i vest da je neki od njih ubijen. Interesantno je da je upravo Zvicerov bliski saradnik, odbegli policajac Ljubo Milović razvio dobre kontakte u Južnoj Americi.

Ljubo Milović Foto: MUP

Srpsko Javno tužilaštvo za organizovani kriminal tereti Milovića da je vođa grupa koja je švercovala kokain iz Južne Amerike u zemlje Evrope, te da je tamo dobro razvio svoje veze. Milović je, prema tvrdnjama crnogorskog tužilaštva, proteklih godina pružao zaštitu upravo Zviceru.

Kada je reč o Radoju Zviceru, već neko vreme stižu informacije da je on zapravo u Južnoj Americi. Tako se krajem septembra prošle godine pojavila informacija da je on likvidiran u Panami, koja spaja Severnu i Južnu Ameriku.

Interesantno je da je ubrzo nakon likvidacije muškarca u automobilu stigla i nezvanična potvrda srpskih bezbednosnih službi da su naše institucije obaveštene o tome i da se čeka DNK analiza.

Pročitajte još:

Ipak, ubrzo je vest demantovana – Zvicer nije ubijen, a narednih dana stizale su informacije da je zapravo likvidiran njegov telohranitelj, čime su podgrejane informacije da je vođa kavčana stacioniran negde u Južnoj Americi.

Postavlja se pitanje i da li informacije o njegovoj lokaciji znače da su istražitelji zapravo za petama najtraženijem kriminalcu.

Podsetimo, Radoje Zvicer slovi za prvog čoveka ozloglašenog kavačkog klana, koji je u dugogodišnjem sukobu sa škaljarskom grupom. Za njim je raspisana i Interpolova poternica.

Sumnjiči se da je finansirao veliki broj likvidacija, a godinama unazad se nalazi na čelu kavačke grupe, zajedno sa Slobodanom Kaščelanom.

Slobodan Kašćelan
Slobodan Kašćelan. Foto: Vijesti.me/Youtube

Njegovo ime pojavilo se prvi put u javnosti u decembru 2017. godine, kada je objavljen 15-minutni snimak na Jutjubu sa detaljnim informacijama o „kavačkom klanu“, vođi ove grupe i njenim članovima. Tu se kao vođa pominjao upravo Zvicer.

Pod okriljem Zvicerovog kavačkog klana radila je i kriminalno-navijačka grupa koju je predvodio Veljko Belivuk.

Život mu spasila žena

Njegovo ime se u fokusu pažnje svetske javnosti našlo maja 2020., kada je jedva preživeo atentat u Ukrajini, Kijevu. Tada su ga napadači izrešetali nedaleko od zgrade u kojoj je živeo. Njemu je život spasila supruga Tamara Zvicer, koja je izletela iz zgrade i pucala u vazduh.

Tamara Zvicer Foto: Detective-info.com.ua

Nakon toga su napadači pobegli.

Tamara i Radoje su iz Ukrajine proterani u Crnu Goru.

Skaj ključni dokaz protiv vođe kavčama

Jedan od ključnih dokaza u postupcima koji se vode protiv Zvicera definitivno su poruke sa Skaja. Proteklih nedelja crnogorske Vijesti objavljuju seriju tekstova o tome kako su ga štiili odbegli policajac Ljubo Milović, kao i uhapšeni bezbednjak Petar Lazović.

Pročitajte još:

Zvicera su obaveštavali o istragama i prenosili mu tajne informacije.

Sa druge strane, dok se u Crnoj Gori protiv Zvicera vodi nekoliko istraga, on je prvi put pravosnažno osuđen u Srbiji u februaru ove godine za falsifikovanje isprava. Njega je Apelacioni sud u Novom Sadu osudio na 29 meseci zatvora jer je, uz pomoć policajaca iz tog grada, izvadio lažna dokumenta.

VIDEO: Atentat na Zvicera u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar