Ilija Milačić i Nebojša Stefanović Foto: Nova.rs, Studio B

Bivši načelnik beogradske Uprave kriminalističke policije Ilija Milačić izjavio je prilikom gostovanja u emisiji "Kod Đuke", koju vodi funcioner Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović na portalu "Objektiv", da je istragu u slučaju kriminalne grupe Veljka Belivuka i kuće u Ritopeku zaustavio bivši ministar policije, a aktuelni ministar odbrane Nebojša Stefanović. Interesantno je da je Milačić nedavno osuđen na sedam meseci kućnog zatvora nakon što je priznao da je službene tajne odavao upravo pomenutom tabloidu "Objektiv".

Milačić je priveden februara ove godine, a pojedini mediji su njegovo hapšenje povezali s padom klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Ipak, nakon nekog vremena ustanovljeno je da je Milačić priveden zbog odavanje službene tajne i to jednom beogradskom tabloidu, bliskom režimu. Naime, Milačiću se na teret stavljalo izvršenje krivičnog dela iz čl. 98 Zakona o tajnosti podataka, u periodu od aprila 2020. godine do trenutka privođenja.

Pročitajte još:

Dugo se nagađalo o kome je tablodu reč, a potom je portal Raskrinkavanje izvestio da se radi o „Objektivu.

„Milačić je imao službeni telefon na koji su mu stizale poverljive informacije iz policije i koje je prosleđivao glavnom uredniku portala „Objektiv“, navodi se u presudi Višeg suda u Beogradu.

Ovim je, kako piše, ugrozio „nacionalnu bezbednost, krivične i sudske postupke i suzbijanje krivičnih dela“, otkrio je portal Raskrikavanje.

Zabranjen rad u policiji

Inače, Milačić je priznao da je tabloidu slao podatke i nagodio se sa tužiteljkom Bojanom Đorđević da bude osuđen na sedam meseci kućnog zatvora. Istom presudom je Milačiću zabranjeno da radi u policiji narednih pet godina.

Interesantno je da je on upravo sada dao intervju „Objektivu“, sa kojim, bar prema presudi, ima dugu saradnju. On se tokom gostovanja pridružio Đukanoviću, koji proteklih dana iznosi brojne optužbe na račun ministra odbrane Nebojše Stefanovića, inače do nedavno njegovog stranačkog kolege.

Inače, kako su ranije pisali mediji, Milačić je svojevremeno bio čovek od poverenja bivšeg ministra policije, sada odbrane, Nebojše Stefanovića.

Nebojša Stefanović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Milačić je u novembru 2020. godine unapređen “zbog postignutih rezultata u suzbijanju kriminaliteta i rasvetljavanju likvidacija” i preuzeo je Službu za kriminalističko-obaveštajne poslove UKP MUP.

Pre toga, polovinom septembra 2020. godine, Milačić je poručivao da Beograđani mogu da budu spokojni jer je bezbednost u gradu na izuzetno visokom nivou.

On je tada kazao da je stopa kriminala u gradu manja nego pre nekoliko godina. U prilog tome, naveo je Milačić, govore i velike zaplene narkotika i brojna rasvetljena ubistva.

BONUS video: Nebojša Stefanović odgovara na optužbe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare