Rudnik Soko Foto: Dragan Mujan/ Nova.rs

Rudnik mrkog uglja "Soko", u kome je danas poginulo osam rudara, a 20 povređeno, jedan je od najopasnijih u Srbiji, a današnja nesreća je samo poslednja u nizu. Prema rečima geologa i člana Nacionalne ekološke asocijacije Branislava Božovića, "Soko" je u rudarskom svetu nazivan i "metanska jama".

Spisak žrtava rudara, čije je živote odneo „Soko“, je stravičan – u poslednjih pola veka poginulo je više od 50 ljudi. Jedna od najtežih nesreća dogodila se ne tako davne 1998. godine kada je poginulo 29 rudara u eksploziji metana. Od metana se, u istom rudniku, 1975. godine ugušilo pet rudara, dok ih je 1974., takođe u eksploziji metana, poginulo 15 zaposlenih. Metan je, prema prvim izveštajima, ubio i osam rudara koji su danas stradali.

Po rečima stručnjaka, „Soko“ je takozvana „metanska jama“ i jedno od najopasnijih mesta za iskopavanje uglja.

Pročitajte još:

„Tu se iskopava mrki ugalj, koji je kvalitetniji od lignita koji se eksploatiše na otvorenim kopovima. Ali, neizbežni pratilac uglja je i prirodni gas – metan, koji takođe nastaje od raspada organske materije. Zato su takvi kopovi i najopasniji i zahtevaju posebne mere opreza upravo kako bi bile izbegnute nesreće, ili makar opasnost bila svedena na minimum“, objašnjava geolog i član Nacionalne ekološke asocijacije Branislav Božović.

Ovaj gas je jedna od najvećih opasnosti po rudare, a u mnogim državama su takve „metanske jame“ zatvorene, jer je procenjeno da je rizik po ljude, koji u njima rade, prevelik.

Rudari rudnika Soko Foto: MRE/ ZORAN PETROVIC

„Metan je opasan i podmukao. Taloži se u takozvanim džepovima i rudari dok kopaju ugalj mogu da nalete na takav prostor u kome se nalazi metan. Ranije su rudari sa sobom nosili ptice u kavezima koje bi umirale od metana, što bi rudarima bio znak za bekstvo. Kasnije je to zamenjeno takozvanom Dejvijevom lampom, čije svetlo se gasi ako je prisustvo gasa registrovano. On je ujedno i eksplozivan, ali i guši ljude, tako da je opasnost od njega višestruka“, navodi Božović.

Još se ne zna kako je tačno došlo do tragedije u kojoj je poginulo osam rudara, koji su iza sebe ostavili 13 dece, među kojima i jednu bebu. Izvesno je da je glavni krivac metan, ali okolnosti pod kojima je došlo do tragedije utvrdiće nadležni organi tokom istrage.

Najmlađa žrtva imala je 31 godinu, a najstariji stradali je bio pred penzijom – u maju je trebalo da ide na zasluženi odmor.

Foto: Dragan Mujan/ Nova.rs

Naš sagovornik ističe da je jako važno pažljivo otvarati kopove, jer svaka greška može biti kobna.

„Kopanje u takvim uslovima, rizičnim, mora da se obavlja po najstrožim standardima, uz najrigoroznije mere opreza. Ne kaže se džabe da je rudarski hleb sa devet kora, jer oni teško rade i rizikuju živote za mrvice, dok pravi profit ostvaruju kompanije. Ranije su svi morali da prolaze redovnu obuku o zaštiti na radu, a tu su i druge okolnosti. Čovek koji silazi u jamu mora da bude skoncentrisan, a ne da ga more razne brige, pre svega novčane i da su mu misli negde drugde jer i najmanja greška može imati stravične posledice“, kaže geolog i dodaje:

„Izuzetno je važno ne juriti i žuriti za profitom, već sve radove dobro isplanirati i pažljivo otvarati kopove, jer je opasnost uvek tu. Osim ljudskog faktora, koji često zakaže, tu je i viša sila, ali sve te rizike treba svesti na najmanju moguću meru“, zaključuje geolog Branslav Božović.

BONUS VIDEO: Ulaz u rudnik „Soko“ gde je poginulo 8 rudara

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare