Jutros oko tri sata došlo je do velike nesreće u rudniku Soko u Sokobanji. U nesreći je poginulo osam rudara, a povređeno je, prema prvim informacijama, najmanje 20. U razgovoru za Nova.rs jedan od rudara, Zoran Jović, prepričava šta dešavalo nakon tragedije.

U nesreći koja se dogodila jutros oko 3 sata posle ponoći, og posledica gušenja metanom nastradali su Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Petar Petrović (31), Radovan Grujić (47), Branko Čokorilo (57), Branislav Zlatanović (54), Bratislav Živković (59) i Bojan Stajić (34).

Pročitajte još...

Jedan od očevidaca tragedije, rudar Zoran Jović, ispričao je za naš portal šta se dogodilo u rudniku nadomak Aleksinca.

“Najviše je bilo povređen radnik iz Bovna, Arif… Njemu je polomljen nos i oko mu je bilo zatvoreno. Da li mu je ispalo oko ili samo bilo zatvoreno, nisam siguran. Bio je tu i Đuka iz Bovna… Oni su bili ošamućeni gasom, nisu bili ni svesni šta pričaju”, opisuje Zoran, dok u pozadini odjekuju jecaji ožalošćenih.

On dodao da je sa njima bio i kolega iz Kraljeva, koji je takođe bio ošamućen zbog isparavanja metana.

“Većinom su svi bili ošamućeni tim metanom, nisu znali šta ih je snašlo. Sve se desilo odjednom. Samo je pao ugalj, taj pritisak je izgurao metan. Ja sam im pomagao pri izlasku iz jame”, rekao je on.

Povodom velike tragedije koja se desila u rudniku „Soko“, u kojoj je osam osoba izgubilo život, oglasio se i zet Branka Čokorila, jednog od preminulih rudara. On je za Nova.rs rekao: „Savesno su išli 10 dana u rudnik, znali su da su u opasnosti“.

„Bunili su se da ne rade, da ne idu, da se to zaustavi ali… Na kraju se obistinilo. Već danima rade na tom mestu, bili su svesni da su u opasnosti jer su kopali ispod jezera. Nama ništa nisu rekli, kad pozovete rudnik oni nemaju nikakve informacije, javlja nam se sekretarica. Mi nemamo saznanja šta se tačno desilo“, rekao je zet jednog od preminulih rudara Branka Čokorila i dodao:
„To se desilo oko 3 noćas, njih su izvukli do rupe, moguće je da su tad su bili živi ali da nisu stigli na vreme. Kolege su nam javile, izjavili su nam saučešće“, ispričao je rođak.

BONUS VIDEO: Izjava Slađane Živković, supruge nastradalog rudara

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare