Predrag Koluvija Foto: Printscreen/minrzs.gov.rs

U emisiji "24 minuta sa Zoranom Kesićem" autor je podsetio javnost na jedan bizaran detalj iz istrage protiv Predraga Koluvije koji usled brojnih drugih okolnosti pao u zaborav. Naime, prvooptuženi za uzgoj marihuane na plantaži "Jovanjica", branio se pred istražnim organima tvrdnjom da je industrijska konoplja sama, usled stresa, povećala nivo THC i preobratila se u indijsku konoplju (marihuanu). Takođe, Koluvija je kao još jedan argument u svoju odbranu, tvrdio da ili je marihuana na njegovoj plantaži sama nikla.

Koluvija je, kada je dao iskaz u tužilaštvu, negirao da je gajio marihuanu. Tvrdio je da je uzgajao industrijsku konoplju – biljku koja je, pod određenim uslovima, dozvoljena za gajenje u Srbiji.

Industrijska konoplja i indijska konoplja (poznatija kao marihuana) biljke su iz iste porodice, a ključna stvar koja ih razlikuje jeste količina THC-a koji imaju u sebi – sastojka koji može da utiče na svest korisnika. Marihuana u sebi sadrži veću količinu THC-a, zbog čega se svrstava u droge. Ove dve biljke se i na oko mogu razlikovati: industrijska konoplja je viša i raste do četiri metra, listovi su joj dugački i tanki, dok je marihuana niska, žbunasta biljka i listovi su joj deblji.

Prema zakonima Srbije, dozvoljeno je uzgajati industrijsku konoplju koja nema više od 0,3 odsto THC-a u sebi. U Koluvijinim biljkama pronađen je veći procenat – u pojedinim i do 17,5 odsto THC-a, kako se navodi u optužnici.

Braneći se od ovih optužbi, Koluvija je rekao da veći procenat od dozvoljenog THC-a u biljkama nije nastao njegovom voljom, već zbog vremenskih pojava.

„Iz klimatskih razloga skoči THC u biljci kroz mutaciju… Iz tog razloga se svake godine uništava stotine hektara zasada u Nemačkoj“, prepričano je u optužnici šta je Koluvija rekao.

Tvrdio je i da je moguće da su njegove biljke na plantažama bile izložene „stresu“, zbog čega su se promenile.

Koluvija je pred tužilaštvom rekao u određenim okolnostima biljke konoplje koje su pod stresom mogu da proizvedu veću količinu THC nego obično. On je kazao da biljke mogu da menjaju svoja svojstva u zavisnosti od godišnjih doba i klimatskih promena kada im skače THC.

„Dešava se, tona marihuane je sama nikla, sama se zalivala, nabavila sama one lampe, sama podigla staklenik, sama se đubrila, zatim, sama se obrala, sama sušila, sama upakovala, čak sama distribuirala, sama stigla do ruku potrošača, a, verovatno, se i sama krajcvala… 0,8 grama prodavala po ceni jednog grama, što nema u optužnici, a pitaj koga hoćeš, to je najveći zločin“, pokušao je Kesić da „opravda“ Koluviju.

 

BONUS video:Šta je ostalo od slučaja Jovanjica

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare