Predrag Koluvija Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ime načelnika beogradskog centra Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Mirka Škera proteklih meseci u više navrata se nalazilo u žiži javnosti zbog povezanosti s plantažom “Jovanjicom”, na kojoj je krajem 2019. zaplenjeno nekoliko tona opojne droge. Dok političar Miroslav Aleksić, koji je javnost izvestio o rekordnoj zapleni na “Jovanjici”, tvrdi da je reč o osobi koja je spona između političkog vrha i imanja i osoba ključna za eventualno podizanje optužnice za “Jovanjicu 3”, o Škeru je gotovo nemoguće naći bilo kakav podatak.

Škero je osoba čije se ime nebrojano puta dosad pominjalo u slučaju za “Jovanjicu”, pa čak i od strane prvookrivljenog Predraga Koluvije, međutim, Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) nije našlo za shodno da ga dosad ispita o eventualnim saznanjima vezanim za proizvodnju konoplje na imanju u Staroj Pazovi.

Predrag Koluvija
Foto Printscreen Radio televizija Vojvodine

Reč je o nekadašnjeg šefu beogradskog centra BIA, koji se i dalje nalazi u pomenutoj insituciji, ali je zasad neizvesno na kom mestu. O njemu se poslednji put govorilo maja ove godine, kada je političar i potpredsednik Narodne stranke, Miroslav Aleksić, istakao da je Škero prisustvovao kolegijumu na kome je bio predsednik Aleksandar Vučić, ministar policije Aleksandar Vulin i šefovi u MUP i BIA, a kada je objavljen rat mafiji u Srbiji.

Radi se o osobi o kojoj, sem dovođenja u vezu s “Jovanjicom”, nema nikakvih saznanja, sem da je osoba za specijalne zadatke. Aleksić, političar koji je 2019. godine izvestio javnost o rekordnoj zapleni na “Jovanjici”, kaže za list Nova da je Škero ključna spona između političara i proizvodnje droge na “Jovanjici”.

Pročitajte još:

“Ne može se o Mirku Škeru naći ništa, jer je reč o osobi za specijalne zadatke. Škero je čovek koji je imao kontakte s Koluvijom, ali ne u grupi na aplikaciji “Razgovor”, koju su koristili optuženi, već putem telefonske prepiske. On je neko za koga se pretpostavlja da je bio koordinator ostalih pripadnika službi bezbednosti, koji su bili uključeni u projekat “Jovanjica 2”, odnosno nadgledanje imanja. Prosto je neverovatno da do danas mi nemamo nikakve reakcije od strane BIA, tužilaštva, odnosno da ne postoji volja da se Škero eventualno sasluša. Povrh svega, sada imamo čak i situaciju da ga brani Koluvija u emisiji kod svog branioca”, kaže za list Nova Aleksić.

Ističe da je neophodno da Škero bude saslušan.

Pročitajte još:

“Neophodno je da se utvrdi njegova uloga u “Jovanjici”. Ono što je do mene došlo kao informacija jeste da je on spona između političara i izvođača radova. Pretpostavlja da je on osoba koja je dobijala naloge od svojih pretpostavljenih, pre svega šefa BIA Bratislava Gašića, a znamo kome je on potčinjen. Mislim da je upravo to razlog zbog koga se izbegava njegovo saslušanje“, ističe Aleksić i dodaje:

„“Jovanjica 3“ bi morala da obuhvati političare i ljude iz BIA. Ono što ja imam kao informaciju jeste da je Škero ključna osoba u realizaciji posla, odnosno da je on lice koje je ključno u spajanju Koluvije i političara“, navodi Aleksić.

Ističe i da nema saznanja na kom se mestu nalazi Škero trenutno.

“Prema mojim saznanjima, Škero je smenjen ubrzo posle “Jovanjice” sa mesta šefa beogradskog centra BIA. I dalje je na visokoj poziciji, ali tačno kojoj, nemam informaciju“, navodi on.

Podsetimo, u Specijalnom sudu u Beogradu vode se dva sudska postupka za predmet „Jovanjica“, odnosno slučaj pronalaska skoro četiri tone opojne droge na pomenutom imanju.

U „Jovanjici 1“ sudi se vlasniku imanja Predragu Koluviji i zaposlenima na tom gazdinstvu, dok se u „Jovanjici 2“ sudi, takođe Koluviji, ali i, između ostalih, pripadnicima bezbednosnih službi – MUP i BIA.

Svi optuženi na slobodi

Prvooptuženi Predrag Koluvija nedavno je pušten iz pritvora u kome se nalazio od novembra 2019. godine. Zaključno s vlasnikom „Jovanjice“, za pomenuti slučaj se više niko od okrivljenih ne nalazi iza rešetaka, iako je reč o jednoj od od najvećih plantaža marihuane u Evropi.

Bonus video:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar