Foto:društvene mreže; shutterstock

Do sada, možda, najveći slučaj pedofilije u Srbiji otkriven je 5. maja kada uhapšen pedagoški asistent Igor O. (26) iz Bogojeva zbog sumnje da je izvršio nedozvoljeno delo polne radnje nad decom uzrasta od tri i četiri godine u državnom vrtiću u Odžacima. Dve hrabre majke S. S i M. M, čija su deca žrtve zlostavljača, odlučile su da za Novu progovore o svemu u nameri da vaspitač odgovara za sve što je učinio.

Broj dece koja su duže vreme bila izložena zlostavljanju od strane osumnjičenog Igora O. iz dana u dan raste, a za svako dete biće podneta posebna krivična prijava.

Prema saznanjima Nove, dosad je podneto 26 krivičnih prijava protiv zlostavljača.

„Osnovnom javnom tužilaštvu u Somboru podneto ukupno 26 krivičnih prijava u vezi sa postupkom koji se vodi protiv osumnjičenog I. O. Izvršen je pretres stana i drugih prostorija koje koristi osumnjičeni, te su tom prilikom privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u postupku i donete su odgovarajuće naredbe za veštačenje”, saopšteno je iz Osnovnog javnog tužilaštva u Somboru.

Foto:društvene mreže

Slučaj pedofije u vrtiću zgrozio je javnost u Srbiji, a dve majke, S. S. i M. M., odlučne su da pravdu isteraju do kraja.

S. S. majka je 4-godišnjeg dečaka, koja ne krije da je po saznanju da su deca na taj način zlostavljana pokušala da sazna odmah sve šta se dogodilo, što je kod njenog sina probudilo kontra efekat.

„Nije želeo ništa da mi kaže, pa sam ja zamolila svekrvu da popriča sa njim. Tada se delimično otvorio i rekao neke stvari, a kasnije je u razgovoru sa psiholozima otkrio još detalja. Ispostavilo se da je moj sin bio uključen u sve radnje koje je taj muškarac radio i drugoj deci. Pipkanje, dodirivanje, maltretiranje do „raznih igara“, a kako je on to njima predstavio“, započinje priču S. S. za naš list.

Igor je bio na zameni malo duže u grupi u kojoj su deca uzrasta 2017, 2018, i 2019 godište, jer su vaspitačice bile na odmoru.

„Tog petka kada je objavljeno na raznim grupama da je uhapšen vaspitač iz Odžaka, odmah sam se setila sina koji me je pre toga pitao: „Mama, da li će Igor i sutra biti u vrtiću?“, odmah sam pretpostavila da je moj sin jedan od oštećene dece. On je našoj deci toliko dopreo do mozga, kao i nama jer je bio previše kulturan, nije bio sumnjiv.. Imam utisak da je mom sinu pao teret nakon što je on uhapšen”, kaže ova majka.

Naša sagovornica navodi i da je njen suprug reagovao vrlo emotivno na saznanje šta je njihov sin doživeo u vrtiću.

„Imam sreću da je moj suprug vrlo trezven i objektivan, pa je u razgovoru sa sinom kod psihologa bio on. Kada su došli kući rekao mi je da je sve vreme gutao knedle, a onda se slomio i zajecao. Ja sam njega videla kako plače kada smo postali roditelji i prvi i drugi put, ali ove suze, to su bile bolne suze“, jedva izgovara potresena majka.

Dodaje da je u razgovoru sa ljudima iz nadležnih institucija saznala da je njihova procena da bi Igor O. kao sledeći svoj korak izvršio silovanje.

„On je njih privolio, manipulisao njima, kao predator. Nakon toga ih je fotografisao, pretio im, bilo je seksulanog uznemiravanja, govoreći im da nikome to ne pričaju, jer je to „njihova tajna“. Puštao im je neku muziku za hipnozu i primoravao ih da igraju i da se skidaju dok ih on snima“, navodi S. S.

Protest u Odžacima Foto:N1

M. M., majka je dečaka od tri godine i devojčice od četiri i po. Uhapšeni Igor O. zlostavljao joj je oba deteta.

„Nakon saznanja da je on uhapšen pokazala sam sinu sliku, ni ne sluteći da je i ćerka bila njegova žrtva. Sin je videvši njegovu sliku odmah krenuo da viče: „Što me on tako gleda?“, a kada sam ga ja pitala da li zna ko je on i gde ga je video, odgovorio mi je: „U vrtiću, on me udara po glavi i dodiruje mi međunožje“, gde sam ja ostala zatečena. Za ćerkicu nisam ni posumnjala jer je od starta bilo reči da je samo dečake zlostavljao“, navodi M. M.

Nakon četiri dana, jedan od roditelja iz grupe koju pohađa njena ćerka javio je našoj sagovornici da mu je sin rekao da je u toaletu slikana njena ćerka.

„Prošlo je dovoljno dana da sam već razgovarala sa psiholozima pa sam znala kako da joj pristupim. Jedno popodne smo sedele, igrale se barbikama i ja sam na taj način pokušala da saznam od nje šta je doživela. Igrale smo se kao da radimo u vrtiću i kada bih joj pomenula da će doći „vaspitač Igor“, ona je tražila da dođe neka druga vaspitačica”, kaže M. M.

Protest u Odžacima Foto:N1

Ističe da je potom od ćerke čula uznemirujuće stvari poput toga da im je vaspitač pokazivao polni organ, ali i dodirivao.

„Moj muž je tokom razgovora došap s posla i seo je iza nas dok smo pričale. Nakon što nam je ćerka sve ispričala, suprug i ja smo je zagrlili i rekli da je čuvamo i da je volimo, da je on sada u zatvoru i da nikada neće izaći”, navodi naša sagovornica.

Cinično smejanje na Savetu roditelja

Naše sagovornice, hrabre majke S. S. i M. M., rekle su da ih niko iz vrtića nije kontaktirao, a da su zahteve roditelji mališana odneli predsedniku opštine, ali da on nije mogao da ih primi već im se obratio putem društvenih mreža.

„Tražili smo portira na ulazu jer su njima stalno otvorena vrata i niko ne vodi računa ko ulazi i izlazi iz vrtića, tražili smo psihologa, tražili smo i kamere u sobama, kao i da se pretresu sve sobe da vide da nema neka sakrivena kamera. Na naše zahteve, na savetu roditelja održanom u ponedeljak, oni su se nama smejali. Sekretarica nam je cinično rekla da ona priva neće potpisati da se stave kamere u njihove prostorije, kada smo je mi pitali: „U čemu je problem ako savesno rade svoj posao?“, navode naše sagovornice i dodaju:

„Dva saveta roditelja su održana, 10.05. i 22.05. Na tom sastanku 10.05. mi smo izneli zahteve koji su oni tek 18.05. odneli u opštinu, da bi nama 22.05. rekli da još uvek čekaju odobrenja. Na drugom su nam rekli su da ne znaju još uvek koja su sve deca oštećena. To je sramno“, zaključuju naše sagovornice.

Ostavka direktorke

Direktorka Predškolske ustanove „Poletarac“ iz Odžaka Jelena Selak podnela je ostavku nakon dva protesta roditelja i meštana Odžaka, ali je ostala da radi u ovoj ustanovi kao vaspitač. List Nova pokušao je da stupi u kontakt sa njom, kao i sa novom v. d. direktorom.

„Jelena Selak ne želi da se oglašava, a nova v. d. direkorka je ceo dan u opštini, upravo kako bi ubrzala proces oko roditeljskih zahteva“, rečeno nam je u predškolskoj ustanovi „Poletarac“.

BONUS VIDEO: Teška nesreća kod Požege

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare