Foto: Facebook/Ivana S. Saronjic

Kolekcionar umetničkih slika S. Š. koji tvrdi da je optužen za prodaju lažne slike Muzeju savremene umetnosti nakon što je otkrio da u toj kulturnoj ustanovi, na takozvanom "nadrealističkom zidu", umesto origanala, visi čak šest kopija slika svetski priznatih umetnika, objavio je na svom Fejsbuku fotografije ovih umetničkih dela, za koje tvrdi da su ukradene. Ovaj kolekcionar je zbog svog otkrića podneo krivičnu prijavu protiv Muzeja savremene umetnosti, ali je, kako tvrdi, umesto odgovora gde su nestali originali nakon renovinaranja, ubrzo i sam dobio prijavu s optužbom da je zajedno s kolegom prevario muzej i prodao mu lažni autoportert osnivača srpskog nadrealizma Ljubiše Jocića.

Muzej savremene umetnosti, Foto: Tamara Marković/Nova.rs

Muzej savremene umetnosti (MSU) u Beogradu već drugi mesec trese afera u vezi sa navodnom kupovinom lažnih slika, kao i navodnoj krađi čak šest nadrealističkih slika svetskih slikara. Javnost je i dalje zbunjena svim ovim dešavanjima koja su se svela na povremena prepucavanja jedne i druge strane na društvenim mrežama, ali i činjenicom da se predistražne i istražne radnje pravosudnih organa obavljaju u tajnosti.

Sve je počelo krajem oktobra, kada su mediji objavili informaciju da su se dvojica beogradskih kolekcionara našla pod istragom zbog sumnje da su prodali MSU lažni „Autoportret“ nadrealističkog pesnika, pisca i slikara Ljubiše Jocića.  Mediji su objavili da je prevara otkrivena nakon što je forenzički institut u Nemačkoj uputio MSU dopis da proveri autentičnost Jocićeve slike, zbog česte pojave falsifikovanih dela iz ovog umetničkog pravca, koja su pritom veoma retka. Dodatnu zabunu je izazvalo i to što je javnost najpre informisana da je u pitanju autoportret srpskog zenitiste Ljubomira Micića, ali je kasnije definitivno potvrđeno da je u pitanju Ljubiša Jocić.

Pročitajte još:

Nadležni iz MSU su, kako su mediji navodili, poslali sliku na veštačenje u Nemačku, odakle je ubrzo stigao odgovor da se radi o kopiji, što je utvrđeno na osnovu boja na platnu, netipičnih za to vreme. Kolekcionari su se suočili sa krivičnom prijavom i istragom, ali je ubrzo usledio novi preokret. Osumnjičeni kolekcionar objavio je na Fejsbuku da mu je čitava afera sa Jocićevom slikom „napakovana“ jer je nekoliko meseci ranije otkrio da je u MSU izloženo šest kopija.

„Verujem da vas nimalo ne interesuje pripovedanje o osnivaču nadrealizma u Jugoslaviji i njegovoj zaostavštini. To je u redu. Mrzi vas da čitate kako izvršni organi, mediji i kulturne institucije i nakon krivične prijave i dalje ćute o nestanku  šest kapitalnih umetničkih dela iz Muzeja savremene umetnosti. Ipak-izdvojite nekoliko sekundi i proletite kroz priložene fotografije. Dobro ih pogledajte. Uveličajte. Ne budite lenji. Prošetajte do Muzeja savremene umetnosti. Bacite pogled šta “visi”na zidu. Ne,to nisu originali (pogledajte na fotografiji originale). Vrednost ukradenih slika je 60 miliona dinara“, objavio je S. Š na društvenim mrežama, gde je objavio i fotografije spornih slika.

 

Andre Mason. Levo -ORIGINAL, desno-KOPIJA; Foto: Facebook/Ivana S. Saronjic

 

Maks Ernst. Levo -ORIGINAL, desno-KOPIJAFoto: Facebook/Ivana S. Saronjic

 

U daljem tekstu na Fejsbuku, S, Š. je postavio sledeća pitanja:

Kod koga se nalaze originali slika Maksa Ernsta, Iv Tangija i Andre Masona ?!
Ko je oštetio državu za 60 miliona dinara?!
Kada su tačno sa “Nadrealističkog zida “ skinuti originali i postavljeni falsifikati, tačnije, kopije originala?!
Da li su slike uopšte STIGLE do Muzeja ili su u putu „nestale “ ?
Zašto dođavola više ćutite o ovoj temi ?!

 

Foto: Facebook/Ivana S. Saronjic
Foto: Facebook/Ivana S. Saronjic
Foto: Facebook/Ivana S. Saronjic
Foto: Facebook/Ivana S. Saronjic

 

Muzej savremene umetnosti nije se do danas oglasio na navode osumnjičenog kolekcionara S. Š. o falsifikatima koji „vise“ u toj ustanovi, a jedan od mogućih razloga je taj što već duže vreme nemaju zaposlenog koji je zadužen za kontakt s medijima.

Ekipa Nova.rs pokušala je da dobije i nezvaničan komentar nekog od zaposlenih ili kustosa, ali niko nije hteo da govori o ovoj temi.

 

Treće tužilaštvo: Policija ispituje navode kolekcionara

Treće osnovno tužilaštvo koje vodi istragu protiv kolekcionara zbog Jocićeve slike, istovremeno postupa i po prijavi za krađu slika.

„Policiji je izdat nalog za prikupljanje potrebnih obaveštenja u vezi sa navodima krivične prijave S. Š.!, potvrdila je za portal Nova.rs Maja Delić, portparolka Trećeg osnovnog tužilaštva.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare