Muzej savremene umetnosti Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ispitivanjem svedoka nastavljen je istražni postupak koji Treće osnovno tužilaštvo vodi protiv dvojice beogradskih kolekcionara umetničkih slika S. Š i N. S., a koji su osumnjičeni da su Muzeju savremene umetnosti prodali lažnu sliku srpskog nadrealiste Ljubiše Jocića.

Dvojicu osumnjičenih navodno sumnjiči i tužilaštvo u Minhenu zbog prevara sa slikama srpskih zenitista, a koje su otkrivene veštačenjem.

Kako su mediji pisali u oktobru, nemačko tužilaštvo je i uputilo dopis MSU da proveri Micićevu sliku zbog sumnje da bi mogla biti falsifikat. Veštačenje u Nemačkoj  je to navodno potvrdilo, a da li će na osnovu njega biti gonjeni osumnjuičeni nije još uvek poznato.

Pročitajte još:

„Tužilaštvo će u daljem toku postupka odlučiti da li će u ovom slučaju biti naloženo veštačenje“, rekla je portparol tužilaštva Maja Delić.

Nakon otkrivanja afere, na društvenoj mređi Fejsbuk oglasio se osumnjičeni S. Š. koji je naveo d amu je sve montzirano zato što je otkrio da su iz MSU ukradene pojedine slike, umesto kojih u izložbenom prostoru vise falsifikati. Zbog toga je, kako je tvrdio i podneo krivičnu prijavu i to neposredno pre nego što se i sam našao pod istragom zbog Jocićeve slike.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar