Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na auto-putu Beograd - Niš, kod BIP-a, došlo je do curenja amonijaka iz ove fabrike. Prema prvim informacijama, 18 radnika, vozača i putnika koji su uleteli u oblak gasa na putu prebačeni su u Hitnu pomoć i na VMA zbog posledica udisanja ove hemikalije. Vatrogasci su uspeli da zatvore ventil i spreče dalje curenje, a posle jednočasovne blokade auto-puta, saobraćaj je normalizovan. 

Prema nezvaničnim informacijama uzrok havarije bio je ventil koji je popustio i koji su vatrogasci uspeli da zatvore.

Kako neki očevici tvrde, tim delom grada se širio jak neprijatan miris, a ekipe Hitne pomoći nisu odmah mogle da priđu. Neki od vozača iz pravca Novog Beograda prema Nišu su uleteli u veliki oblak gasa, pa su morali da zaustave vozila jer su osetili gušenje i peckanje u grlu karakteristično za trovanje amonijakom. Ekipe Hitne pomoći odvezle su 18 ugroženih  na VMA  i prema prvim nezvaničnim informacijama niko nema ozbiljnije simptome trovanja. 

U toku večeri, 13 osoba je pušteno na kućno lečenje, dok je njih petoro zadržano na VMA radi dalje opservacije zadobijenih tegova. Svi pacijenti nalaze se van životne opasnosti.

Prema nezvaničnim informacijama pokvarila se najpre jedna pumpa u sistemu, stvorio se veliki pritisak koji je izbacio sigurnosne ventile nakon čega je amonijak krenuo da curi.

Amonijak (NH3) je industrijska hemikalija sa širokom primenom u sintezi plasti­ke, eksploziva, veštačkih đubriva, azotne kiseline, insekticida, kao i u mnogim dru­gim oblastima.