Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Građanima proteklih dana na kućne adrese stižu prekršajni nalozi jer su učestvovali na protestima i blokadama prethodnih nedelja u Srbiji, iako na samim skupovima nisu bili legitimisani od strane policijskih službenika. Uporedo sa tim, na društvenim mrežama pojavile su se fotografije policajaca u civilu koji poseduju specifične uređaje, pa se postavilo pitanje da li MUP nezakonito koristi aparate za biometrijsko prepoznavanje. Rodoljub Šabić, advokat i predsednik Civilnog odbora za zaštitu branitelja ljudskih prava, ističe za Nova.rs da je neophodno utvrdili na osnovu čega su identifikovani građani.

Pre nekoliko meseci, ministar policije Aleksandar Vulin pokušao je da uvede Zakon o policiji, kojim bi se praktično uveo totalni nadzor građana. Pomenuti zakon dozvoljavao je biometrijsko prepoznavanje, a pokušana je legalizacija već kupljenih „Huawei“ kamera koje su postavljene na ulicama. Ipak, zbog niza spornih odredbi kojima se, u najmanju ruku, krše ljudska prava, od njega se odustalo.

Pročitajte još:

I pored te činjenice, biometrijsko prepoznavanje u žižu pažnje javnosti našlo se ovih dana, nakon što su građanima masovno krenule da stižu kazne zbog prisustvovanja protestima. Građani tvrde da ih niko nije legitimisao, a opet, policija ističe da su usnimljeni na protestima. Jedan od njih je i Užičanin Vladimir Petrović koji je ranije za naš portal istakao da je dobio dve prijave odjednom.

Prva prekršajna prijava je zbog učešća na protestu 4. decembra a druga zbog protesta u kome je učestvovao sedam dana kasnje, iako nikada nije legitimisan.

„U prekršajnim nalozima, piše da sam se kretao van obeleženog mesta za pešake a uz njih su i dve uplatnice na iznos od po 5.000 dinara. Niko me nije legitimisao ali su oni nekeko došli do mojih podataka jer su na protestima bili i policajci u civilu koji su snimali ljude. Sve vidim kao represiju i zastrašivanje građana. Na mene to utiče suprotno njihovim namerama, a mislim i na ostale građane, daje mi još veću snagu da se borim za svoja građanska prava“, rekao je on.

Vladimir je samo jedan u nizu. Jedna od organizacija koja stoji iza protesta, „Eko straža“, napisala je na društvenim mrežama da je policija učesnike protesta snimaka Huawei telefonima koji imaju tehnologiju prepoznavanja lica (face recognition). Organizacija tvrdi i da su demonstranti potom identifikovani ukrštanjem informacija u bazi podataka sa biometrijskim podacima MUP-a, iako je to protivno zakonu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eko Straža (@ekostraza)

Advokat i bivši zaštitnik građana Rodoljub Šabić ističe za portal Nova.rs da je policije dužna da objasni čime je snimaka građane, kako bi se otklonile sve sumnje.

„Činjenica je da je veliki broj građana dobio prekršajne prijave na osnovu, kako tvrdi policija, video-snimaka. Ono što znam jeste da je nemoguće identifikovati nekog samo na osnovu snimka, što otvara sumnju u to da je korišćena zabranjena tehnologija. Poverenik bi trebalo da izvrši nadzor i proveri šta je zaista korišćeno na protestima i na koji način su identifikovani građani ukoliko tvrde da nisu legitimisani“, kaže Šabić za Nova.rs i dodaje:

Rodoljub Šabić Foto:FoNet/Božana Pavlica

„Ako se ustanovi da su to ti uređaji i da su namerno korišćeni, morao bi da reaguje i javni tužilac. Ono što je svakako bitno jeste da poverenik i MUP moraju, odnosno dužni su, da pruže odgovore o tome šta je korišćeno“, ističe Šabić.

Portal Nova.rs ponovo je uputio pitanja MUP kako bismo proverili o čemu se radi, ipak, do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore. Sa druge strane, za naš portal su ranije iz kancelarije Poverenika istakli da nisu obavešteni o upotrebi pomenute tehnologije.

Pročitajte još:

„Obaveštavamo vas da Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti nije obaveštan o uporebnih navedenih uređaja niti ima saznanja o kakvim uređajima se radi.

MUP: Odustaje se od postupaka protiv novinara

Inače, danas je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo da će Uprava saobraćajne policije odustati od prekršajnih postupaka protiv novinara koji su prisustvovali, kako tvrde, nelegalnim skupovima u gradovima Srbije proteklih vikenda, a u svojstvu profesionalnih izveštača.

„Napominjemo da oni u trenutku kada su sa drugim licima bili obuhvaćeni prekršajnom prijavom zbog nezakonite blokade saobraćaja nisu bili označeni kao novinari niti su im legitimacije bile istaknute na vidnom mestu“, rekli su iz MUP.

Sa druge strane, MUP se i dalje nije oglasio o tome kako su identifikovani građani.

BONUS video: Imaju li protesti i blokade puteva budućnost

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare