Foto: N1

Jedno od četiri najveća priznanja Opštine Vlasotince ove godine je dodeljeno fondaciji Humana srca, porodice Slobodana Tešića, koji je označen kao najveći trgovac oružjem u ovom delu Evrope i pod sankcijama je Sjedinjenih Američkih Država. Pokušaj Petra Ilića, predsednika neformalne grupe građana Bitka za Vlasinu, da prisustvuje dodeli - nije uspeo. U tome ga je sprečilo obezbeđenje.

Nekoliko je minuta do početka svečane sednice Skupštine u Vlasotincu. Pristižu zvanice, one jedino i mogu da prisustvuju, čak ni naša ekipa nije prošla glatko, piše N1.

Rešeni da ne pratimo prenos na TV Vlasotince, zovemo portparolku, ona proverava i ulazimo unutra. Zvanice sa pozivnicama i dalje pristižu, aktivista Bitke za Vlasinu nema pozivnicu i ostaje napolju.

Fondacija Humana srca u kojoj su osim Tešićeve ćerke Danijele Vasiljević i njegovog zeta, i supruga Slobodana Tešića, nagrađena je Oktobarskom diplomom opštine Vlasotince, što je najveće priznanje. Obezbedili su novi dom jednoj porodici, pokućstvo i zemlju, kako se navodi u obrazloženju.

Foto: N1

„Pomoći nekome nije greh, naprotiv. To je za svaku pohvalu, apsolutno. Ali ima veze sa etikom, moralom i odgovornošću, jer ta fondacija postoji tek 18 meseci a već ima šest, sedam nagrada na teritoriji Srbije“, kaže Ilić.

Iz Fondacije bez odgovora na molbu da prokomentarišu ovakve navode, iako su odgovor na upit poslali.

Osim što podsećaju da je njihov predan rad prepoznat u brojnim lokalnim samoupravama, zahvalni su na godišnjim priznanjima njima, a nama na interesovanju za njihov rad.

U Vlasotincu su, pred važnim zvanicama, uručene pohvale drugima. Opština je pohvalila nastavnicu srpskog koja je sa đacima ostvarila izuzetne rezultate u Sremskim Karlovcima, onda jednog od najboljih kadeta Vojne akademije. Zatim, više puta nagrađenu – jednu od najboljih diplomiranih studentkinja Medicinskog fakulteta u Nišu.

Foto: N1

Priznanja uručuje predsednik Opštine. Po završetku ceremonije, a pre ručka – nije imao želju da oficijalno komentariše kriterijume za odabir i o čemu se vodilo računa.

„Nije na moj predlog, to je na predlog komisije. To je odlučeno pre mesec dana, kasnite sa izjavom mesec dana“, rekao je opredsednik Opštine Vlasotince Bratislav Petrović odlazeći sa zvnaicama.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar