Čačak pamti sličan zločin kao i Aleksinac: Oni su zbog novca postali zveri

Hronika 25. okt. 202119:46
Podeli:
Foto: MUP

Ubistvo tročlane porodice Đokić iz Aleksinca, čija se istraga, prošlog petka konačno pokrenula s mrtve tačke hapšenjem njihovog rođaka Gorana Džonića, meštane Čačka podsetilo je na sličan zločin, koji je njihov kraj potresao pre punih deset godina. Žrtve su i u ovom slučaju bile članovi jedne porodice, tačnije ujak i sestrić, a motiv je takođe bilo koristoljublje. Do pomaka u istrazi, došlo je tek posle dve godine, a za to vreme meštani su živeli u strahu i opsesiji da će se se brutalne ubice pojaviti i na njihovim vratima. Nakon hapšenja ubica, sa njima je povezan i slučaj ubistva žene u Kraljevu, koja je pronađena mrtva u svom stanu sa gotovo odrubljenom glavom.

Dejan Kolović (33) i njegov ujak Miloje Ostojić (59) brutalno su ubijeni aprila 2010. godine na svom imanju u Lipnici kod Čačka, a policija je odmah posumnjala da bi ubice mogli da budu nadničari koji su radili na njihovoj zemlji. Međutim, istraga je punih osmnaest meseci tapkala u mestu sve dok na kraju nisu uhapšeni Darko Pilović, kao i njegovi saučesnici Nedeljko i Radoslav Tešić.

Nesrećni Dejan je bio rodom iz Samaila, ali se kod ujaka preselio zbog problema i nesuglasicama sa roditeljima.

„Bio je divno, vredno, dobro i radno dete. To što se dogodilo je velika tragedija, a ni detinjstvo mu nije bilo lako“, ispričao je za portal Nova.rs stric ubijenog Ranko Kolović.

Selo Lipnica Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Prema njegovim rečima, ujak je Dejana mnogo voleo, a budući da su se bavili poljoprivredom veoma često su unajmljivali i radnike.

„Među njima su bili saučesnici ubice koji su, pretpostavljam, verovali da poseduju veliku količinu novca u kući. Tako su, najverovatnije, „tipovali“ mete i izvršili zločin koji je potresao našu celu porodicu“, naveo je Kolović. On je dodao da su obojica bili veoma skromni i tihi ljudi, nikome ništa nisu dugovali, niti su se bahatili.

Žitelji Lipnice i okolnih sela nepune dve godine su živeli u prevelikom strahu, jer su se bojali da će ubice „zakucati i na njigova vrata“.

Pročitajte još:

„Mi nikada nismo zaključavali kuću, ali kada se to dogodilo među nama je zavladala panika. I moja porodica se bavi proizvodnjom voća i povrća na veliko, tada su mi deca bila mala tako da smo bili prinuđeni da se „zabravimo“ čim padne suton. Ovo je prilično mirno selo, svi se lepo slažemo, pomažemo jedni drugima prilikom setve, sadnje i berbe poljoprivrednih kultura, ali tada smo se naprosto skamenili“, kaže za Nova.rs Tatjana M.

Ona je, kako ističe, najviše strahovala za svoje sinove koji su voleli da se igraju napolju do kasno, a imali su 14 i 15 godina.

„To što se desilo našim komšijama je, blago rečeno, strašno. Oni su bili dobri, vredni, pošteni i skromni ljudi. Nismo se previše ni družili, jer su imali dosta posla oko svojih parcela, a uzgajali su i stoku, čini mi se, za sopstvene potrebe. To je velika tragedija, naprosto nemam reči da opišem te umove koji su mogli da ih tako ubiju“, zaključila je naša sagovornica ističući da je nakon tog zločina imala noćne more, kao i brojni Lipničanci sa kojima se družila.

Policajac koji nije odustajao

Zločin u Lipnici rasvetlio je komandir Policijske stanice iz susednog sela Slatina Zoran Štavljanin i samo zahvaljujući njegovoj upornosti ubica i saučesnici su uhapšeni.

„Kada su mnogi odustali od pokušaja da uhvate ubice, Zoran nije. Danima je obilazio teren, snimao dešavanja i zaista dugim operativnim radom osamnaest meseci kasnije je uspeo da rasvetli slučaj. Naravno, u to su bile uključene i druge službe, ali Štavljanin taj predmet nikada nije ostavio po strani. „Češljao“ je ceo kraj i Čačak i Kraljevo, zavirivao u svaki dosije, makar se radilo i o pronađenom džointu kod dece, ali i svaki metar okolnih mesta. Onda je suzio krug, ispitivao brojna lica, pričao sa meštanima Lipnice, informisao se ko je sve pomagao Ostojićima i tako došao do određenih saznanja“, ispričao je za naš portal jedan njegovog kolega (ime poznato redakciji).

Radoslav Tešić Foto: MUP

Prema njegovim rečima, komandir je ispitivao sve radnike koji su pomagali na njivama Ostojiću i Koloviću i najverovatnije, tako došao do saznanja o Nedeljku i Radoslavu Tešiću, koji su ranije odgovarali zbog sitnih krađa. Daljom proverom, došao je i do imena Darka Pilovića, koji je bio plizak prijatelj Tešića.

Nedeljko Tešić Foto: MUP

„On je, po mojim saznanjima, priveden u slatinsku Policijsku stanicu, gde je i priznao zločin. Zaista se divim svom kolegi, a od svega je dobio priznanje počasnog građanina Čačka. To je sramota za našu službu, umesto da su ga unapredili, dali mu neko bolje radno mesto, verujte da me je od pojedinaca iz policije sramota. To priznanje, narodski rečeno može da okači mačku o rep“, zaključio je naš sagovornik.

Darko Pilović Foto: MUP

Čačanski Viši sud je marta 2015. godine osudio Radoslava i Nedeljka Tešića na 38, odnosno 35 godina zatvora. Darku Piloviću, koji je u međuvremenu priznao da je sekirom skoro odrubio glavu svojoj strini Jagodi Pilović izrečena je maksimalna kazna od 40 godina zatvora.

 

Komandir počasni građanin Čačka

Komandir Zoran Štavljanin je 2013. godine postao počasni građanin Čačka.

„Svojim dosadašnjim radom i zalaganjem u odeljenju koje pokriva veliki deo terirorije grada Čačka, dao je veliki doprinos povećanju opšte bezbednosti građana sa ovog područja“, navedeno je tada u obrazloženju Komisije za dodelu nagrada povodom Dana grada koji se proslavlja 17. decembra.

Bonus video: Rekonstrukcija zločina u Aleksincu 

 

 

 

Komentari

Vaš komentar