Foto: Shutterstock

Da sudske odluku neretko "kasno" stižu do građana i nije retkost, ali slučaj jednog dužnika kome je rešenje o izvršenju o naplati duga stiglo tek nakon osam godina je krajnje iznenađujuće. Kako portal Nova.rs saznaje, dužnik Živan P. nedavno je primio rešenje o izvršenju koje je doneto još krajem februara 2012. godine, što izaziva popriličnu sumnju u verodostojnost pomenute sudske odluke.

U rešenju Prvog osnovnog suda u Beogradu obavezuje se dužnik Živan P. da plati dugovanje u iznosu od 21.037 dinara na ime duga JKP „Infostan“ za 2011. godinu.

U pomenutoj odluci, a koju je potpisala sudija Mirjana Dimitrijević, navodi se i da je dužnik, u slučaju da u roku od osam dana ne isplati dug, izvrši popis, procena i prodaje pokretnih stvari koje poseduje.

Ovo dugovanje možda i ne bi bilo tako čudno, da odluka o izvršnjenu ovom građaninu nije stigla tek nakon osam godina. Zbog toga je on, uz konsultacije sa advokatom, uložio prigovor na ovo rešenje.

Foto: Privatna arhiva

„Pobijano rešenje navodno je doneto 5. marta 2012. godine, što izaziva sumnju u nezavisnost i nepristrasnost samog suda i postupajućeg sudije. Ili je u pitanju apsolutni rekord u dostavi, celih osam godina i sedam meseci, ili brutalan falsifikat. Možda je u pitanju i nešto treće, ali ovo nema nikakve veze sa zakonitošću u radu i pravnom sigurnišću“, navodi se u prigovoru ovog dužnika.

„Da li je u pitanju nemušti pokušaj da se antidatiranjem predmetnog rešenja o izvršenju pokrije zastarelost ili neko čudo druge vrste, ne znamo. Ono što znamo jeste da se ovakvo rešenje pod hitno treba ukinuti i povući iz pravnog života radi dostojanstva i ugleda suda. U pitanju je velika bruka ii nezakonito poigravanje sa rokovima odlučivanja i ekspedije odluka, a sve na štetu građana u korist javnog komunalnog preduzeća“, istakao je u prigovoru advokat Predrag Savić, inače pravni zastupnik pomenutog dužnika.

Advokat Predrag Savić, Foto:Medija centar Beograd

Povodom sporne sudske odluke pozvali smo i advokata Savića koji u razgovoru za naš portal ističe da je ovo velika bruka pravosuđa.

„Sporno je da je donešeno 2012. godine, a da je nedavno dostavljenom čoveku. Pod uslovom da je zaista tada donete, jer je sve ovo poprilično sumnjivo. Ta komunalna potraživanje zastarevaju godinu plus godinu, ako pošalju opomenu ili pokrenu sudski postupak ili podnesu predlog za izvršenje onda je za dve godine. Vrlo je sumnjivo šta se tu događa, jedna velika bruka za struku“, kaže Savić.

Pročitajte još...

On ističe i da je gotovo nemoguće da je ovo rešenje putovalo čak osam godina i ima opravdane sumnje da sudovi ovakvim postupanjem žele „da izađu u susret javnim komunalnim preduzećima“.

„Mislim da se tu nešto dešavalo u sudu. Mislim da sud hoće da izađe u susret javnim komunalnim preduzećima i da opravdaju svoju neažurnost i naplate zastarela potraživanja. Ovo nije jedini slučaj, sve ih je više, čuo sam i od kolega da ima još ovakvih i identičnih slučaja. Na ovaj način samo se dovodi u pitanje ugled pravosuđa i pravne države zarad sitnih interesa komunalnih preduzeća“, kaže Savić.

Sudija postala javna izvršiteljka

Podsetimo, o nekadašnjoj sudiji Prvog osnovnog suda u Beogradu Mirjani Dimitrijević mediji su proteklih godina u više navrata pisali. O poznanstvima Dimitrijevićeve svojevremeno je pisao dnevni list Danas tvrdeći da su joj ona, ali i uticaj koji ima, omogućili da radi kao izvršitelj preduzetnik i na taj način godišnje ostvari blizu 900.000 evra prihoda.

Mediji su u više navrata pisali i o slučajevima iseljavanja porodica na kojima je ona radila, među kojima je najpoznatiji slučaj porodice Petrović u Njegoševoj ulici u Beogradu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar