Brdo keša, a nezaposlena: Zašto je Hrkalović promenila ime u Nika Rina

Hronika 22. jan. 202214:57 > 16:32
Podeli:
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Optužnica protiv Dijane Hrkalović, koja se tereti za trgovinu uticajem, otkriva dosad nepoznate detalje o nekadašnjoj državnoj sekretarki MUP Srbije. Kako se navodi, Hrkalovićeva je 2019. godine, samo dva meseca nakon ostavke u MUP, promenila svoje lične podatke, pa i ime i prezime.

„Dijana Hrkalović je menjala svoje lične podatke, odnosno ime i prezime, te je 19.07.2019. godine umesto rođenog imena Dijana ime promenila u „Nika“, a umesto prezimena Hrkalović u prezime „Rina“, koja odstupaju od uobičajenih ženskih imena i uobičajenih prezimena sa područja Republike Srbije. Zapravo, promenjeno ime i prezime ukazuje da se radi o osobi sa nekog drugog geografskog područja i bila su joj izdata i lična dokumenta na promenjeno ime i prezime (lična karta i pasoš) koje je koristila u pravnom sobraćaju u Republici Srbiji i inostranstvu, sve do 27.11.2019. godine“, navodi se u optužnici.

Dijana Hrkalović, fenomen Hrkalović, emisija Među nama, Medju nama
Foto: Nova S

Interesantno je i da se u optužnici navodi da je Hrkalović, čiji je odlazak iz MUP 2019. godine obavijen velom misterije, nakon ostavke u policiji bila nezaposlena. Ipak, i pored te činjenice, vodila je život na visokoj nozi.

Pročitajte još:

"Okrivljena je nezaposleno lice, neudata i bez dece, ne poseduje nepokretnosti na teritoriji Republike Srbije, a stan u kome živi je u vlasništvu njenog oca. Poseduje elektronski uređaj sive boje sa dva ventilatora 6 antena bez oznake sa pripadajućim punjačem – adapterom, tzv. „Džemer“ uređaj koji služi za ometanje komunikacije i koji je pronađen u stanu u kom živi. Ako se pri tome doda da je prema izveštaju MUP RS, o prelascima državne granice u više navrata i u dužem vremenskom periodu boravila u inostranstvu na teritoriji više zemalja, a pri tom je nezaposleno lice od maja meseca 2019 godine, to i njen način života, očigledno ukazuje da poseduje značajna novčana sredstva od kojih se izdržava i koja joj mogu omogućiti bekstvo", navodi tužilaštvo u optužnici protiv bivše sekretarke policije.

Takođe, prilikom pretresa stana Hrkalović zaplenjeno je i oružje.

"Iz zapisnika o pretresu stana i drugih prostorija Hrkalovićeve, oduzeti su sledeće predmete: jedan pištolj marke „CZ – P 10“ sa pripadajućim okvirom i 15 metaka u spavaćoj sobi, sportsko oružje poluautomatsku pušku marke „CZ Skorpion“ broj 351 sa pripadajućim okvirom bez metaka, pancir prsluk, elektronski uređaj sive broje sa dva ventilatora 6 antena bez oznake sa pripadajućim punjačem – adapterom, zaštitnu jaknu "BASS"", navodi se u optužnici i dodaje da je Dijana imala dozvole za nošenje pištolja i poluautomatske puške.

Pročitajte još:

Podsetimo, Hrkalovićeva se tereti za trgovinu uticajem, odnosno da je naložila nezakonito prisluškivanje Darka Eleza, ali i da se izveštaji telefona uhapšenog vođe navijača Veljka Belivuka kasnije dostave tužilaštvu.

Inale, Hrkalović, koja je inače doktor psihologije, važila je za desnu ruku bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića, čije je delovanje često izlazilo iz okvira funkcije državnog sekretara.

Hrkalović se u maju 2019. godine povukla iz MUP-a, zbog, kako je saopšteno, „drugih obaveza koje će preuzeti“. Ipak, nakon godinu i po dana koje je provela van javnosti, našla se pod „režimskom paljbom“ tabloida neposredno pred hapšenje Veljka Belivuka i njegove grupe početkom februara 2020. godine. U MUP, se kao službenik više nije vraćala, već samo u svojstvu građanina, kako bi dala iskaz.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Inače, Hrkalović je u policiju došla u aprilu 2014. godine na mesto zamenika šefa kabineta ministra, iz Bezbednosno-informativne agencije (BIA). Godinu dana kasnije postala je sekretar UKP-a, a za državnu sekretarku je izabrana u julu 2017. godine.

Tu funkciju obavljala je do maja 2019. godine.

BONUS video: Uspod i pad Dijane Hrkalović

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar