Foto: EPA/Juan Páez

Priča oko ubistva srpskog državljanina Dejana Stanimirovića, koji je krajem marta ubijen u Kolumbiji pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima u gradu Gamal na istoku zemelje i dalje se ne stišava. Za razliku od kolumbijskih medija i tamošnje policije koji tvrde da je on bio balkanski narko bos i ozbiljna karika u švercu kokaina iz Južne Amerike u Evropu, kao i da je za njim tragalo 30 zemalja i Europol, kao i da mu je bio nadimak Markos, porodica tvrdi drugačije.

„Moj brat Dejan Stanimirović nije nikakav kriminalac ili šef balkanskog narko-kartela u Kolumbiji. Njegova supruga i deca su podstanari u Beogradu. Ja sam podstanar sa svojom porodicom. Radim kod druga u pekari, kao pomoćni pekar. Svakog dana nosim džakove brašna. Pa da li je onda realno da je on narko-bos, koji u Evropu prebacuje tone kokaina, a da mi ne znamo ništa, ovo je za Novosti ispričao Zoran Stanimirović, brat ubijenog Dejana, koji dodaje:

„To je sve ludost. On je bio trener karatea, putovao je po svetu, učestvovao na turnirima.. Radio kao lični trener. Najnormalnije je putovao svuda sa svojim pasošem i niko ga nije zaustavljao i hapsio na granicama. Donedavno je bio trener američke karate reprezentacije. Pa razmislite da li je normalno da takva osoba bude narko-diler. Amerikanci su mu pre dve-tri godine dali vizu na deset godina, a oni rade ozbiljne provere pre nego što nekome odobre vizu i još na toliko dug period, dodaje on.

Zoran naglašava da njegov brat Dejan u poslednje vreme je bio u Španiji, a da je poslednji put u Srbiji bio u septembru i junu 2019, na sahrani majke.

„Poslednji put smo se čuli telefonom pre recimo mesec dana i tad je bio u Španiji. Planirao je da otvori školu karatea. Odakle on sad u Kolumbiji i njegov pasoš tamo, nemam pojma, znam samo da nije kriminalac. Sve se nadam da će se javiti i reći: „Šta se ovo dešava?“, kaže Zoran, koji ističe da je njegov brat bio vrhunski sportista, koji je devedesetih godina na svetskim i evropskim takmičenjima u karateu osvajao medalje za Srbiju.

„Od 2000. je radio kao trener. Ranije je radio kao obezbeđenje. Bio je u karate uniji Marka Nicovića. Sad odjednom svi pišu da je bio narko-bos. Napravili su nam haos od života. Otac je star ima 75 godina i u samoizolaciji je. Čita u novinama šta sve piše. Zovu ga prijatelji, potresen je… Ne može da veruje šta se dešava. Izgubiću oca zbog toga. I snaju zovu, čak i roditelji dece iz škole. U jezivoj smo situaciji, noćima ne spavamo, priča za Novosti Zoran.

Dejanova porodica je angažovala i advokata, koji treba da proveri da li za Dejanom ima neke potrage u Evropi, kao i zašto se plasiraju neistine.

„Ubeđen sam da moj brat nikada ne bi ušao u priču trgovine narkoticima“, naglašava Zoran.

Advokat porodice Stanimirović Aleksandar Šćekić kaže za Novosti da Dejan nikad nije osuđivan i da nema prekršajnu prijavu.

„Kako je došao do Kolumbije sa svojim pasošom, ako ga traži 36 država. U Srbiji nije imao posao, praktično je otišao trbuhom za kruhom, da zaradi za porodicu. Nikad se nije drogirao, niti pio alkohol. Sumnjivo nam je sve to što se plasira iz Kolumbije. Zato molimo MSP da pomogne porodici da dobije pravu informaciju“, rekao je advokat Šćekić.

Prema nepotvrđenim i nezvaničnim informacijama na koje se pozivaju Novosti, veruje se da je Stanimirović otišao u Kolumbiju za dobru platu da radi kao obezbeđenje Horhe Vinsenta Rivere, zvanog „Soldado“, bivšeg šefa paravojne formacije. Osim dve verzije, pojavila se neporverena treća verzija, prema kojoj je policija upala u Riverinu kuću u kojoj su bili Soldado i Stanimirović i ubila ih. Pošto je Stanimirović Evropljanin, plasirali su u tamošnjim medijima priču da je on šef-narko kartela kako bi opravdali njegovo ubistvo.

Autor: Andrej Mlakar/Večernje novosti

 

Kolumbija je naše državljane ukinula vize

Srbija u Kolumbiji nema ambasadu, ali ima počasnog konzula. Inače Kolumbija je za srpske državljane pre dve godine ukinula vize, pa je prema poslednjim informacijama koje su objavile Novosti Stanimirović u tu zemlju ušao legalno. Prema nezvaničnim saznanjima on nije ni na jednoj javnoj poternici, i navodno je kolumbijskim medijima plasirana lažna informacija kako bi se opravdalo ubistvo Rivere.

 

Supruga se obratila Ministarstvu spoljnih poslova

Ministarstvu spoljnih poslova obratila se surpuga Dejana Stanimirovića za pomoć kako bi došla do informacija o njegovoj sudbini. Ona je rekla da je on bio u Španiji i da je to poslednja informacija koju ima o njemu.

Naše Ministarstvo će Kolubiji uputiti zahtev, kako bi se tačno saznalo šta se dogodilo sa Stanimirovićem.