Foto: EPA/Juan Páez

Dejan Stanimirović, državljanin Srbije koji je 31. marta preminuo od posledica ranjavanja u pucnjavi koja se dogodila u vili Hose Vinsenta Rivere, bivšeg komandanta paravojne formacije, u Kolumbiju je došao najverovatnije da koordiniše isporuku i transport kokaina prema Evropi.

Stanimirović je, kako su objavili tamošnji mediji, još u decembru prošle godine doputovao u Kolumbiju u društvu još jednog državljanina Srbije čije ime se za sad ne spominje, ali se navodi da je iz Dubaija i da se najverovatnije radi o izaslaniku koji povezuje srpske i hrvatske, ali i druge svetske narko grupe sa „kolumbijskim narko kartelima. Jedini cilj ovakvog susreta je  koordinacija prilikom otvaranja novih puteva za trgovinu drogom između Kolumbije i Evrope.

Međutim, prema svemu sudeći, te planove pokvarila je smrt srpskog državljanina, ali i bivšeg komandanta paravojne formacije, koja je pokazala da postoje i brojni nepoznati igrači u svetu kolumbijske trgovine drogom.

Takođe, razotkriveno je i šta se zapravo desilo te krvave noći 30. na 31. mart u Guamelu na istoku Kolumbije.

Prema pisanju kolumbijskih medija, policijska patrola u mrklom mraku primetila je čoveka koji je teturao po putu i kada su mu se približili videli su da je obilno krvario. Dok su ga vozili u bolnicu uspeo je da kaže nekoliko reči. Policajci su mislili da se radi o španskom državljaninu. Muškarac je u bolnicu dovezen bez vitalnih znakova života, a lekari su mogli samo da konstatuju smrt. Nekoliko sati kasnije identifikovan je kao Dejan Stanimirović,  državljanin Srbije, koji je prema pisanju kolumbijskog sajta Semana bio šef „Balkanskog narko-kartela“ i koga je 30 zemalja tražilo zbog toga što je tržište Evrope i Rusije bilo preplavljeno kokainom.

Foto: EPA/Juan Páez

Ubrzo posle smrti Stanimirovića, dvojica policajaca, koji su ga dovezli plus dodatne snage policije poslati su na mesto gde je primećen srpski državaljanin kako tetura krvav po putu. Prvo što su primetili kada su osvetlili put baterijskom lampom bio je krvavi trag koji vodio do jedne vile. Kad su se približili kući otvorena je vatra i dva policajca su stradala.

Posle razmene vatre policajaci su upali u Riverinu vilu gde su zatekli njegovo beživotno telo, dok su njegova žena i još jedan muškarac uhapšeni. Jedan od Riverinih sinova koji je pucao na policajce uspeo je da pobegne i za njim se traga.

Policijski uviđaj i istraga otkrili su zanimljive detalje:

Stanimirović, poznat i pod nadimkom „Markos“, u Riverinoj kući boravio je punih 10 dana. U noći 30. na 31. mart obojica su dosta pili i igrali igru „makabre“, kolumbijsku verziju „ruskog ruleta“, u kojoj su jedan u drugog pucali.

Iako je najpre bila objavljena informacija o dve verzije Stanimirovićeve pogibije , prema pisanju sajta Semana zapravo se radilo o kombinaciji obe verzije događaja u kome su vođa bivše paravojne formacije i Stanimirović izgubili život.

Balkanski narko-kartel i Kolumbijci

Agencijama za borbu protiv droge srpski jezik nije nepoznat. Kolumbijska policija u koordinaciji s Europolom i vlastima balkanskih zemalja (Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Makedonija, Kosovo, Crna Gora, Bugarska, Albanija i Rumunija) intenzivno se bavila narko-kartelima sa Balkana jer oni imaju najveći udeo u trgovini kokainom između Južne Amerike i Evrope. Prema procenama DEA i Europola, godišnje ove grupe u Evropu pošalju oko 250 tona kokaina na Stari kontinent. Gazda svega toga bio je Stanimirović. Kolumbijci tvrde da Balkanski narko kartel kontroliše i posade teretnih brodova koje većimo čine Srbi, Crnogorci, Rumuni, Hrvati, koji imaju pristup evropskim lukama u Belgiji, Holandiji, Italiji, Španiji, Crnoj Gori, Sloveniji, i upravljaju distribucijom i prodajom kokaina u Evropi i Rusiji. Takođe,kontakti Balkanskog narko kartela zabeleženi su i u Ekvadoru, Peruu i Brazilu.