Foto:EPA-EFE/Mauricio Duenas Castaneda

Srpski državljanin Dejan Stanimirović poznat i pod nadimkom "Markos", koji je bio teško ranjen u kući bivšeg komandanta jedne paravojne formacije Hose Vinsenta Rivere zvanog i "Soldado" preminuo je u sredu uveče u bolnici Vilaviskoneu u gradu Gvamal u Kolumbiji. Okolnosti kako je Stanimirović stradao su i dalje konfuzne.

Pored Stanimirovića, u kući komandanta „Soldada“ ubijene su pod misterioznim okolnostima još tri osobe, potvrdio je gradonačelnik Armando Esteban Rodrigez Gomez.

Prema prvim informacijama iz istrage koju je sprovela policija utvrđeno je da je Stanimirović u Kolumbiju ušao 16. februara iz Ekvadora, odakle je otišao u kuću bivešeg komandanta paravojne formacije Rivere gde je boravio 15 dana. Kako javlja kolumbijski medij El Tiempo srpski državljanin je planirao povratak za Evropu, ali nije uspeo da nastavi put dalje zbog prekida avio-saobraćaja sa Evropom zbog koronavirusa, kao i kasnije zabrane kretanja koja je usledila u Kolumbiji.

Takođe ovaj kolumbijski medij navodi da je Stanimirović bio jedan od najtraženijih ljudi za kojim je tragao EUROPOL jer je radio na zbilžavanju i povezivanju balkanskog narkokartela. Navodno je u Portugalu protiv njega bio vođen postupak za šverc 3,5 tona hašiša. U toj operaciji navodno je uhapšeno još šestoro ljudi. Kolumbijske vlasti saopštile su i da je pre 10 godina protiv njega policija u Nemačkoj i Španiji vodila istragu oko prebacivanja pošiljke kokaina iz Južne Amerike ka Evropi.

Okolnosti kako je došlo do pucnjave za sad su nepoznate i sve je konfuzno, ali postoje dve verzije kako je Stanimirović stradao.

Prema prvoj Stanimirović je stradao u igri „ruskog ruleta“.

„Posle ispijanja nekoliko pića, čini se da su započeli jezivu igru „ruski rulet“, sa revolverom, a prilikom razmene oružja, stranac je uzeo pištolj, koji je opalio i on je teško ranjen, rekao je izvoz kolumbijske policije za list El Tiempo i dodao da je Stanimirović prebačen u bolnicu gde je i preminuo.

Tad su lekari prijavili policiji ceo slučaj, pa je onda grupa uniformisanih policajaca upala u kuću Hose Vinsenta Rivere zvanog i „Soldado“, koji je na njih otvorio vatru, što se završilo smrću dvojice policajaca Armanda Rodrigeza u Džon Rejesa kao i samog Rivere.

Tokom te akcije u sredu uveče policija je uhapsila još pet osoba koje se sumnjiče za ubistvo policajaca, a na mestu događaja zaplenjeno je oružje i municija.

Međutim, pojavila se i druga verzija o smrti Stanimirovića

Prema njoj Stanimirovićev domaćin je slavio rođenje deteta. Tokom zabave gde je točen alkohol „Soldado“ i Stanimirović su se navodno posvađali i došlo je do pucnjave u kojoj je Kolumbijac ubijen, a srpski državljanin ranjen.

Tada je, prema ovoj verziji, porodica ubijenog Sodalda ostavila ranjenog Stanimirovića uz lokalni put nedaleko od kuće gde ga je pokupila policijska patrola i odvela u bolnicu, a onda su se policajci vratili. Međutim obezbeđenje ubijenog Rivere pomislilo je da je Stanimirović imao pratnju kriminalaca koji su se vratili da ga osvete i otvorili su vatru u kojoj su život izgubila dvojica policajaca.

Policijska istraga o tačnim okolnostima smrti Stanimirovića je u toku.