Aleksandar Vučić i Slavko Ćuruvija Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, EPA-EFE/SASA STANKOVIC

Izricanje presude u ponovljenom postupku protiv četvorice šefova Resora Državne bezbednosti (DB), koji su prvostepeno osuđeni na ukupno 100 godina zatvora zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije, zakazano je za danas u Specijalnom sudu u Beogradu. Ćuruvija je ubijen pre 22 godine, tokom postupka ispitano je više od 100 svedoka, a ni tokom ponovljenog postupka nije saslušan predsednik Aleksandar Vučić, koji je u vreme likvidacije novinara bio ministar informisanja.

Presuda će biti izrečena u popodnevnim satima, a porodica ubijenog novinara, Jelena Ćuruvija, neće prisustvovati tome u sudnici Specijalnom suda, u Ustaničkoj ulici u Beogradu.

„U dogovoru s Fondacijom, neću prisustvovati izricanju presude. Trudna sam i dodatni stres mi nije potreban“, rekla je Jelena za Nova.rs.

Pročitajte još:

Ona je dodala i da ne zna kakav će biti epilog dugogodišnjeg suđenja.

„Nažalost, u zemlji je takva situacija da ne možete da imate predviđanje šta će se desiti. Očekujem i najbolje i najgore“, kratko je dodala Ćuruvija.

Prvostepeno suđenje za ubistvo Ćuruvije trajalo je pet godina, nakon čega su izrečene zatvorske kazne nekadašnjim šefovima Državne bezbednosti Radomiru Markoviću, Milanu Radonjiću, Ratku Romiću, dok je Miroslav Kurak osuđen u odsustvu.

Postupak za ubistvo Ćuruje dugo je trajao, najpre zbog saslušanja brojnih svedoka kojih je bilo više od stotinu. Na podužem spisku našao se nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija, bivši načelnik četvrtog odeljenja beogradskog centra Državne bezbednosti Branko Važić, bivši načelnik Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Miša Milićević, zatim pripadnici Ćuruvijinog obezbeđenja Darko Popivoda i braća Nenad i Igor Kokot, kao i istoričarka Branka Prpa, koja je tog 11. aprila 1999., kada se zločin dogodio, bila sa vlasnikom „Dnevnog telegrafa“.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Na listi predloženih svedoka tokom postupka našao se i nekadašnji ministar informisanja, a danas predsednik republike Aleksandar Vučić, za vreme čije „vladavine“ je okončana istraga zločina. Uprkos zahtevima odbrane, sud je odlučio da Vučića ne saslušava – jer je to suvišno.

I pored činjenice da je sama optužnica čekala godine, a postupak kasno počeo, Specijalni sud u Beogradu osudio je 5. aprila 2019. četvoricu bivših pripadnika Državne bezbednosti na ukupno 100 godina zatvora zbog ubistva Slavka Ćuruvije.

Radomir Marković, nekadašnji načelnik Službe državne bezbednosti, osuđen je na 30 godina zatvora kao podstrekivač na teško ubistvo, a ista kazna izrečena je Milanu Radonjiću, bivšem šefu beogradskog Centra državne bezbednosti, kome se na teret stavlja saizvršilaštvo.

Milan Radonjić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Za isto delo, Ratko Romić, bivši operativac Resora DB, i Miroslav Kurak, pripadnik Službe koji je u bekstvu, osuđeni su na po 20 godina zatvora.

Foto: Oliver BUNIC / AFP / Profimedia

Postupak je trajao godinama, a u jednom trenutku postalo je upitno da li će ikada doći do epiloga.

Prekoračena optužba

Ipak, septembra prošle godine Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu u slučaju ubistva vlasnika i novinara „Dnevnog telegrafa“, sa obrazloženjem da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem NN lica u taj slučaj.

Apelacioni sud je istovremeno naložio da se optuženima ponovi suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu.

U detaljnom obrazloženju odluke, koja je danas objavljena na njegovom sajtu, Apelacioni sud je ukazao da su osnovane žalbe kojima se ukazuje da je prvostepeni sud povredio „objektivni i subjektivni identitet optužnice i prekoračio optužbu“, čime je učinio bitne povrede odredaba krivičnog postupka.

BONUS video: Završne reči u ponovljenom postupku za ubistvo Slavka Ćuruvije. Ima li nečeg novog?

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram