Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, MUP Srbije

Doček Nove godine na splavu "Fristajler" pretvorio se u pravu katastrofu koja je samo pukom srećom prošla bez ljudskih žrtava. Ipak, ovo nije prvi put da se ovo mesto pominje po zlu. Iako već godinama važi kao jedno od "in" mesta u bogatom noćnom životu prestonice, koje privlači i domaće i strane goste, "Fristajler" je, sa razlogom, više puta pominjan na stranicama crne hronike.

Umesto vrištanja od sreće, doček Nove godine na „Fristajleru“ prošao je uz vrištanje od straha, kada je splav počeo da tone. Pokrenuta je istraga o tome šta je izazvalo ovu nezgodu koja je mogla da se pretvori u pravu katastrofu, a prema prvim informacijama, koje je pomenuo i gradonačelnik Aleksandar Šapić, uzrok je preopterećenje, jer je bilo prisutno dva do tri puta više gostiju nego što je predviđeno i propisano. Da li će nešto od te istrage biti i da li će neko odgovarati ili će sve proći uz uobičajeni izgovor vlasti: „Pa dešava se svuda“, ostaje da se vidi.

Pročitajte još:

Inače, ovo nije prvi put da se splav „Fristajler“ pominje u medijima i to ne na dobar način. Nedavno je neželjenu reklamu dobio iz mesta odakle su najmanje želeli, iz Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici, sa suđenja kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, i to tokom svedočenja okrivljenog-saradnika Srđana Lalića, po zlu poznatog člana ovog klana koji je u zamenu za manju kaznu pristao da svedoči protiv svojih bivših drugova. Dok ga je ispitivao jedan od vođa klana, Marko Miljković, zvani Mesar, načeta je priča i o trgovini narkoticima. Usledio je sledeći dijalog:

Miljković: „U kojim klubovima se prodavala droga?“

Lalić: „Fristajler, Port, Gotik Temperament, Lafajet.“

Srđan Lalić Foto: Privatna arhiva

Njegov iskaz tužilaštvo ceni kao pouzdan kada priča o ubistvima i otmicama, ali izgleda ne kada je u pitanju trgovina narkoticima, jer nije poznato da li je usledila reakcija policije ili tužilaštva, ili bilo koga da se ispitaju navodi Lalića i da se temeljnije proveri šta se sve dešava na tom splavu. To je ionako bila javna tajna, a posle iskaza Lalića više nije ni tajna.

Doduše, jednom jeste izvršena ozbiljna racija na „Fristajleru“, u februaru 2021. godine, i to baš nakon hapšenja grupe Belivuk-Miljković. Tada je ekipa specijalaca i inspektora, 24. februara upala na ovaj splav i temeljno ga pretresla. Kako su tada mediji izveštavali „Postoje operativni podaci da bi na splavu, ali i u koritu reke Save moglo da bude odbačenog oružja, koje je korišćeno u likvidacijama i drugim krivičnim delima, a ne isključuje se ni mogućnost da su i na samom splavu vršena krivična dela“, naveo je izvor iz istrage.

Ali, policija tada nijie pronašla ništa na splavu, nikakvo oružje ili drogu i klub je nastavio sa radom.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Novogodišnje potonuće nije prvi put da „Fristajler“ bude oštećen. Krajem februara 2017. godine nepoznate osobe došle su čamcem do „Fristajlera“ i zapalila ga. Splav je skoro potpuno izgoreo, ali je kasnije obnovljen. Zanimljivo je da je iste noći bačen „molotovljev“ koktel na još jedan ugostiteljski objekat tog tipa, splav „Tilt“, koji se nalazi na drugoj obali Save.

Interesantno je i da je „Tilt“, u tom periodu, obezbeđivala ekipa ljudi koji su bliski Belivuku.

Ispred njega je u decembru 2015. godine smrtonosne povrede zadobio gost Slobodan Vukić. Njega je član obezbeđenja Milovan Tadić, saradnik Veljka Belivuka udario u glavu i stomak. Vukić je preminuo u bolnici dve nedelje kasnije.

Foto: Instagram / Društvene mreže

Ispred „Fristajlera“ dogodila se 2013. godine i pucnjava u kojoj su ranjene tri osobe, od toga dvojica članova obezbeđenja. Ta dvojica ranjenih „redara“ su dobro poznati javnostii policiji.

Obojica su bliski navijačima FK „Partizan“, jedan je Rade Petrović, drugi je Darko Ristić Meda. Iako navijači istog kluba, nalazili su se u suprotstavljenim frakcijama, Rade Petrović je u međuvremenu proteran i sa tribine, a navodno je otišao i iz zemlje. On je akter uznemirujućeg snimka na Jutjubu na kome sedi okružen Veljom Nevoljom, Markom Miljkovićem i njihovim „vojnicima“ i obećava da nikada više neće doći na stadion, a ta poruka je upućena Milošu Radisavljeviću Kimiju, vođi frakcije „Partizanovci“.

Sale Mutavi FOTO: SCREENSHOT

Darko Ristić Meda je takođe akter jednog snimka sa Jutjuba – prebijanja vozača predsednika FK „Partizan“ Miloša Vazura. Tada su pokojni Aleksandar Stanković zvani Sale Mutarvi, tadašnji vođa navijačke grupe „Janjičari“ iz koje su nastali Veljini „Principi“, ali i Belivuk i Ristić tukli i šutirali vozača, a Stanković je pokazao srednji prst u kameru za video nadzor kojom je snimljen ceo događaj.

Meda je „junak“ još jednog snimka, nastalog baš na splavu „Tilt“, kada prebija Zorana Jakšića, istaknutog člana klana Amerika. Uglavnom, Petrović i Ristić su se tada sukobili oko poslova obezbeđenja.

BONUS VIDEO: Jutro posle potonuća „Fristajlera“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar