Dejan Panić Foto:privatna arhiva

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu podiglo je optužnicu protiv bivšeg upravnika Kazneno popravnog zavoda u Nišu Dejana Panića, vaspitača u ovoj ustanovi Snežane Milikić i Hidajeta Jašarevića zbog primanja mita dok se Darko I. tereti za davanje mita.

„Više javno tužilaštvo Posebno odeljenja za suzbijanje korupcije podiglo je optužnicu zbog opravdane sumnje da su četvoro optuženih u periodu od 17. novembra 2021. godine do decembra 2021. godine svesni svojih radnji, činjenice da su one protivpravne i zabranjene počinili delo primanja odnosno davanja mita“, navelo je VJT u Nišu u optužnom aktu.

Dejan Panić kao službeno lice upravnik Kazneno popravnog zavoda u Niš je kako navodi tužilaštvo „posredno zahtevao i primio određeni novčani iznos za sebe da u vezi sa svojim službenim ovlašćenjem izvrši službenu radnju koju ne bi smeo izvršiti. Konkretno, on se tereti da je obezbedio da se u izveštaj o vladanju i ponašanju osuđenog lica sačinjenoj po molbi za uslovni otpust unese zaključak „da je mala verovatnoća od ponovljenog vršenja krivičnog dela iako ovaj zaključak nije mogao biti formiran na osnovu kriterijuma definisanih pravilnikom o tretmanu, programu postupanja, rasvrstavanju i naknadnom razvrstavanju osuđenih lica.“

Taj zaključak je bilo neophodno uneti u izveštaj o vladanju kako bi se kod suda ishodovalo usvajanje molbe osuđenika za uslovni otpust.

Hidajet Jašarević i Snežana Milikić se terete da su mu u ovom delu umišljajno pomogli i to tako što je Jašarević po dogovoru sa upravnikom stupio u kontakt sa Darkom koji je ispunio formalni uslov za podnošenje molbe za uslovni otpust.

„Prilikom telefonskih razgovora obećao je da će mu upravnik obezbediti da izveštaj o vladanju i ponašanju osuđenog lica sadrži pozitivno mišljenje KPZ o stepenu ispunjenosti programa postupanja i opravdanosti uslovnog otpusta ali da za to traži iznos od pet hiljada evra na šta je osuđenik pristao“, navelo je VJT u Nišu.

Darko I. je 28. novembra sproveo dogovor pa je u restoranu hotela u okolini Kragujevca optuženom Hidajetu predao dogovoreni iznos, a on je taj novac 5. decembra u kafani u mestu Zlatari uručio Paniću.

„Upravnik je 7. decembra doneo pozitivan izveštaj o vladanju i ponašanju osuđenog pri čemu mu je pomogla vaspitač koja je kao realizator tretmana za osuđenika sačinila i potpisala pozitivan izveštaj o vladanju i ponašanju a potom i formulisala mišljenje zavoda o stepenu ispunjenosti programa postupanja i opravdanosti uslovnog otpusta u koji je po prethodnom dogovoru sa upravnikom, unela navedeni sporni zaključak. Tako sačinjeno mišljenje upravnik je potpisao i dostavio Višem sudu u Kragujevcu čime je izvršio krivično delo primanje mita iz člana 367 stav 3 u vezi stava 1 Krivipčnog zakonika“, navelo je VJT.

VJT je za primanje mita u pomaganju optužilo i Hidajeta Jašarevića kao i vaspitača Snežanu Milikić dok se osuđenik Darko I. tereti za davanje mita iz člana 368 stav 1 Krivičnog zakonika.

Krivični zakonik za delo iz člana 367 stav 3 a koje se odnosi na primanje mita od strane službenih lica, predviđa kaznu zatvora od tri do 15 godina.

Osuđenik koji je davao mito da bi ranije napustio zatvor mogao bi da dobije zatvor od šest meseci do pet godina. Svi oni su uhapšeni 22. decembra prošle godine a postupanje u ovom slučaju preuzelo je Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu. Međutim, nakon sprovedene istrage odlučeno je da se predmet na dalje postupanje uputi Višem javnom tužilaštvu u Nišu. S obzirom na to da je optužnica Višeg javnog tužilaštva stupila na pravnu snagu, zakazano je i pripremno ročište u ovom predmetu nakon čega će početi i glavni pretres pred Višim sudom u Nišu.

Bonus video: Hapšenje upravnika KPZ Niš

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare