Dejan Pantic
Dejan Panić Foto:Sasa Djordjevic/Medijski istraživački centar Niš

Upravnik KPZ Niš Dejan Panić, koji je uhapšen zbog primanja mita i zloupotrebe položaja obezbeđivao je problematičnim i opasnim osuđenicima lažni izveštaj o dobrom vladanju u zatvoru, na osnovu kojih su ih sudovi, nakon odslužene dve trećine kazne, puštali na uslovnu slobodu. Zbog toga se, kako saznajemo, strahuje, da su se na prevremenoj slobodi našli brojni osuđenici koji se tokom boravka u zatvoru nisu resocijalizovali, niti vidno pokojali za dela koja su činili. Činjenica da bez podmićivanja upravnika nisu mogli da dobiju pozitivno mišljenje koje im je neophodno za sud, jasno ukazuje i da su tokom boravka u KPZ bili problematični.

„Mada je sud taj koji donosi odluku o uslovnom otpustu, ključno za eventualni izlazak na slobodu pre isteka kazne, je pozitivno mišljenje KPZ. Naime, nakon izdržavanja dve trećine dosuđene kazne, osuđenik stiče jedan od uslova za uslovni otpust. Drugi uslov je da je resocijalizacija uspela, da se zatvorenik pokajao, da je svestan posledica svoga dela i slično. Sud je taj koji traži mišljenje od uprave KPZ, ako ono bude pozitivno postupak se nastavlja. Ako bude negativno, zahtev se odbija. Međutim, to mišljenje se daje na osnovu poverljivih parametara. Ako je osuđenik disciplinski kažnjavan, kršio kućni red, ne može da dobije pozitivno mišljenje. Pretpostavljam da se ovde o tome radi“, navodi naš sagovornik.

Podsetimo, Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je danas da je policija po njihovom nalogu uhapsila upravnika KPZ NIš D. P., kao i vaspitača S. M. i H. J. zbog zloupotrebe položaja ui primanja mita.

Pročitajte još:

„Po nalogu Tužilašta za organizovani kriminal, a u saradnji sa BIA, nakon višemesečnog predistražnog postupka danas su pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala lišili slobode tri lica: D. P. (upravnik KPZ Niš), S. M. (vaspitač KPZ Niš) i H.J., zbog postojanja osnova sumnje da su kao organizatori i pripadnici organizovane kriminalne grupe u toku 2021. godine izvršili krivično dela primanje mita i krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela. Takođe, krivična prijava će biti podneta i protiv D. I. (osuđenika KPZ Niš), zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo davanje mita“, navedeno je u saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal.

Bonus video: Srbija će „uvoziti“ zatvorenike 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar